• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het onderzoek Versterking Eerstelijnszorg is maandag van start gegaan. De uitkomsten, welke volgens minister Jacinta Constancia (Gezondheid) eind van het jaar beschikbaar zijn, gaan bijdragen aan de kwaliteit, de toegankelijkheid en de financiële beheersbaarheid van de eerstelijnszorg.

Constancia was maandag aanwezig bij de kick-off meeting met onder andere de Curaçaose Huisartsenvereniging, de beroepsverenigingen van de paramedici, patiëntenorganisaties en verpleegkundigen.

Eerstelijnszorg
Het onderzoek, dat is geinitieerd door de Curaçaose Huisartsenvereniging, betreft een inventarisatie van de inrichting en het functioneren van de eerstelijnszorg op Curaçao. Gelet op het belang van de eerstelijnszorg op Curaçao gaat de overheid de uitkomsten in nauwe samenwerking met de CHV en de andere partijen in de eerstelijnszorg al in 2013 gebruiken.

Huisarts
“Uit onderzoek naar het belang van de eerstelijnszorg blijkt steeds weer dat de huisarts moet fungeren als regisseur en poortwachter van de eerstelijnszorg”, aldus Constancia. “Als er sprake is van een logische organisatie van de eerstelijnszorg, dan kan 95 procent van alle hulpvragen door huisartsen en paramedici worden opgelost, tegen circa 5 procent van de totale zorguitgaven.”

Resultaten
De uitvoering van het onderzoek ligt in handen van het Nederlandse instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL.) “De overheid vertrouwt erop dat wij eind van het jaar over de onderzoeksresultaten zullen beschikken, om het in 2013 te implementeren.” De resultaten van het onderzoek zullen einde van het jaar in een door NIVEL georganiseerde ‘invitational conference’ worden gepresenteerd.

4 reacties op “Versterking eerstelijnszorg prioriteit”

 1. Jacinta, ga je dan ook regelen, dat huisartsen niet maanden op hun geld moeten wachten?

 2. Dat is een leuke Phillippe om door Versgeperst uit te laten zoeken. Daar zijn Journalisten voor welke diepgang zoeken in een verhaal (welke via de standaard mail van de overheid komt) uit te zoeken. En door te vragen naar de aard van dit bericht en de lezer/kijker te overtuigen van hun verhaal,

  Dus Versgeperst of Leoni zoek dit uit of gebruik het journalistiek moment om Versgeperst te laten onderscheiden van de normale blad media door een diepgaande reactie.

 3. IK zal morgen antwoorden?

 4. 95℅ van de zorg tegen 5% van alle zorgkosten? Dat is goed nieuws voor de specialisten en ziekenhuizen, want die moeten dan de overige 5℅ doen en krijgen 95%? Is er iemand die de cijfers (nog voor het onderzoek is begonnen…) kan toelichten?