CURAÇAO – “Curaçao heeft een hele bijzondere taalomgeving. Leer schoolkinderen daarom niet alleen hun moedertaal, maar zorg er ook voor dat ze twee of meer andere talen vloeiend leren spreken.” Dat was de boodschap gisteravond van Simon Clarke, onderwijsadviseur van UNESCO.
“Het Papiaments is misschien niet een taal die wereldwijd wordt gesproken, toch is het belangrijk dat kinderen onderwijs krijgen in hun moedertaal. Taal is namelijk meer dan een stukje gereedschap om mee te communiceren. Het is het fundament van iemand zijn identiteit” legt Clarke uit tijdens zijn lezing in het Nationaal Archeologisch Antropologisch Museum (NAAM).
Papiaments als basis
“Door je moedertaal op school goed te leren, leg je bovendien een stevige basis voor het leren van nieuwe talen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die meerdere talen vloeiend spreken gemakkelijker informatie verwerken en minder moeite hebben om nieuwe talen te leren omdat ze vertrouwd zijn met taalsystemen.”
Instructietalen
Tijdens de vragenronde discussieerde Clarke met zijn publiek over hoe het onderwijs op Curaçao kan omgaan met de verschillende talen die op het eiland worden gesproken. “Het onderwijs hoeft niet of Nederlands-, Spaans- of Papiamentstalig te zijn, maar kan die talen ook als schoolvakken aanbieden. Een ander idee is om talen als instructietaal te gebruiken, bijvoorbeeld geschiedenis in het Papiaments, rekenen in het Nederlands en aardrijkskunde in het Engels.” Volgens Clarke zijn dat onderwerpen waar verder over gebrainstormd moet worden.
@Jeroen.Een onderwijsadviseur van UNESCO zegt dat het belangrijk is dat de kinderen onderwijs krijgen in hun moedertaal. Of jij vindt dat Papiaments een echte taal is of niet is niet van belang. Taaldeskundigen zijn het over het algemeen met elkaar eens dat kinderen eerst onderwijs dienen te krijgen in hun moedertaal. En op de benedenwindse eilanden -of je het leuk vindt of niet- is Papiaments de moedertaal. Voor zover ik weet, is Engels een officiële taal van de voormalige Nederlandse Antillen. De man heeft groot gelijk met zijn stellingen. Ik hoop dat men het oppakt. Met jouw redenering zouden wij ook in Nederland het Nederlands kunnen opheffen en onze kinderen al heel vroeg Engels en Duits leren. Economisch gezien heb je daar veel meer aan dan het Nederlands. Echter, je zal het met mij eens zijn dat de moedertaal meer is dan alleen economie. Wat je onder punt twee noemt kan je ook opvangen door degene die van buiten komen de landstaal laten spreken, zoals wij dat ook hier in Nederland doen. Dus de nederlandsprekende die werkinstructie moeten geven zouden Papiaments kunnen leren. Misschien zeg je dan, ja maar dan komen geen nederlanders meer ondernemen op de eilanden. Dit is misschien wel zo, maar dan is het ook hun probleem niet meer. Verder denk ik dat geen toerist of ondernemer naar de eilanden gaat om de eilanden te helpen, maar vooral voor hun eigen belangen. Daar is niks mis mee. Maar laat de eilanden lekker hun eigenheid houden?
Ik heb jaren van mij leven op Curaçao gewoond. Toon hen respect en dat zij zullen jou respecteren.
@Jeroen
Papiamentu is geen echte taal??? Praat aub geen onzin.
Wat dhr Clarke verkondigd is al lang bekend bij ons op het eiland. Nieuw is om een vak in een ander taal te geven. Het lijkt me heel geschikt voor Curacao om de computerlessen in het Engels te doen.
laten we eerst even een paar dingen duidelijk houden:
1) Papiaments is geen echte taal en al helemaal niet een taal waar je echt iets aan hebt. Het zal ongetwijfeld handig en gemakkelijk zijn om in de omgang met anderen te praten maar als Curacao verder wil komen in plaats van achteruitgang dan zal men dit zeker niet als eerste “taal” moeten benoemen. Het is hetzelfde als een dialect in Nederland, leuk voor de lokalen en totaal onwerkbaar als je serieus genomen wilt worden;
2) Aan Nederlands zou, zolang het een officiële taal is waar bijvoorbeeld het land, de ambtenarij, Justitie, bedrijven, middenstand en de toeristische sector mee werken, veel meer en beter aangeleerd moeten worden. De ervaring leert dat veel Curacaoënaren de taal maar voor 60% machtig zijn, zelfs ambtenaren en ministers spreken het amper maar worden wel geacht officiële stukken op te maken en / of te interpreteren. Dit heeft vaak zeer rampzalige gevolgen. Het feit dat velen daarnaast simpele werkinstructies niet kunnen opvolgen of toeristen te woord kunnen staan is ook niet bevorderlijk voor de lokale economie (zeker als die voor een groot deel afhankelijk is van Nederland);
3) Overweeg anders om gewoon Engels of Spaans als eerste of tweede officiële taal te benoemen. Dit ligt meer voor de hand en zal ook bijvoorbeeld het toerisme zeer bevorderen;
4) Vakken in verschillende talen geven lijkt mij alleen maar bevorderlijk als je als doel stelt om kinderen echt in de war te brengen. Geef de taalvakken in de taal die het vak als onderwerp heeft en schenk daar genoeg uren aandacht aan.
Voor de rest is het wel erg zinnig en goed om een brede discussie hierover te starten.
volkomen eens met Simon Clarke, wij moeten weer terug gaan naar de vroegere onderwijs systeem, waar meer talen op alle scholen gegeven worden. Waar is ons frans and nu ook Duits gebleven? De duitsers komen nu ook naar Curacao met Air Berlin en wij moeten zorgen dat er mensen zijn die ook duits kunnen spreken. Een hier woonachtige Duitser, heeft een systeem uitgevonden, dat buitenlanders snel papiamento kunnen leren. Hij heeft zelfs een website gemaakt. Ik zal uitzoekern hoe de naam van de site is, en die later toevoegen.
Isenia,
Je weet heel goed, dat het niet waar is wat je daar zegt en toch zeg je het! Waarom weer zo negatief, wat bereik je hiermee? Denk eens beter na! Het wordt de allerhoogste tijd om positief te denken en de waarde daarvan te beseffen.Men kan veel beter zwijgen, dan willens en wetens een zaak vervuilen,waarmee men zijn rotte innerlijk laat kennen.
helaas hebben we geen regering die onderwijs belangrijk vind..