• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Tweede Kamer is niet van plan om het onderzoek naar de informatie die gelekt is door de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) af te wachten. Dat bleek gisteren tijdens de maandelijkse procedurevergadering van de Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties.

 
Een netwerkmedewerker van de VDC maakte onlangs aan ombudsman Alba Martijn bekend dat hij onder druk werd gezet om met Colombiaanse functionarissen over zijn werk bij VDC te praten. Kamerleden Eric Lucassen van de PVV en Ronald van Raak (SP) wilden daarom van minister Liesbeth Spies (Koninkrijksrelaties) opheldering over de zaak.

Zorgen
Maar met het antwoord van de minister dat zij het onderzoek van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst en de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst afwacht, nemen Lucassen en Van Raak geen genoegen. “Ik maak me zorgen over de VDC en de toegang tot hun databases voor andere instanties. De antwoorden van de minister wekken de indruk dat ze er niets over kan zeggen in het openbaar”, zei Lucassen volgens Amigoe.

Vertrouwelijk overleg
Volgens de krant vroeg Lucassen, ook namens Van Raak, om een vertrouwelijk overleg over het onderwerp. Kamerlid André Bosman (VVD) sloot zich ook aan bij dit voorstel. Ineke van Gent van GroenLinks, Cynthia Ortega-Martijn (ChristenUnie) en PvdA’er Martijn van Dam voelen eigenlijk niets voor het voorstel. “Bij een vertrouwelijk overleg krijg je informatie, maar daar kun je vervolgens niets mee.”

Vragen
Uiteindelijk ging iedereen akkoord met het voorstel van Wassila Hachchi (D66). Alle fracties zullen hun vragen verzamelen en gezamenlijk sturen naar minister Spies. Daarna kan besloten worden om eventueel toch een vertrouwelijk overleg te voeren.

www.versgeperst.com