• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Bewoners van Curaçao vinden hun eiland onveilig en schatten de kansen hoog in dat ze slachtoffer worden van criminaliteit . Dat komt naar voren uit het onderzoek van Gilbert Cijntje ‘Opinion Korsòu’ waarvoor 268 mensen werden ondervraagd.

Gilbert Cijntje was gister als onderzoeker van de Intercontinental University of Curaçao (ICUC) te gast bij radio Hoyer om daar over zijn onderzoek te vertellen.

Onveilig
Curaçaoënaars voelen zich op straat, maar ook thuis niet veilig. Cijntje: “Zo’n zestig procent van de ondervraagden ziet een reële kans om slachtoffer te worden van criminaliteit. Met een vergelijkend onderzoek dat ik in 1998 heb gehouden is het gevoel van onveiligheid op Curaçao een klein beetje toegenomen.”

Preventie
“Volgens de ondervraagden moet de politie meer ingrijpen op burgers veilig te laten voelen. Meer dan de helft van de mensen vindt dat er niet voldoende politie op straat zichtbaar is en zo’n 65 procent vindt dat er te weinig gepatrouilleerd wordt“, aldus Cijntje. Aan de discussie nam ook politiecommissaris Marlon Wernet deel. Hij is van mening dat er op het gebied van preventie, door zowel opvoeders als maatschappelijke instellingen, nog veel winst valt te boeken.


17 reacties op “Curaçaoënaars voelen zich niet veilig”

 1. kan niet anders met gemiddeld 4 overvallen,of bedreigingen per week,op 130000 inwoners ,op een eiland van slechts 444 vierkante kilometer,,dus de kans dat je hetzelf meemaakt is reeel aanwezig,,elke dag opnieuw,als de overheid niet ingrypt

 2. @Linda, ja de ouders zouden een primaire rol moeten spelen bij het opvoeden van hun kinderen. De realiteit is echter dat de vader so wie so er 9 van de 10 niet is. De moeder dropt de kinderen bij Ama, omdat zij moet zorgen voor wat brood op de plank. En Ama, arm mensje (ook al niet geholpen door Apa) moet dan de opvoeding doen. Werkt dus niet en zal ook nooit gaan werken en we zijn weer terug bij het onverantwoordelijk gedrag van de verwekkers.

 3. Een onveilig gevoel !!!!!, hoe zou dat nu komen denk je?????

 4. @Zorro: geld voor groene energie? Als je de windmolens bij Kanoa bedoeld, dat is een privé initiatief. DIE man zou alle credits moeten krijgen die de overheid nu krijgt voor het ‘investeren in groene energie’.

 5. YDK moeten gewoon zelf aanpakken. Wanneer je zoontje of neefje de hele dag onder een boom zit. niet werkt of studeert maar toch in een auto rondrijd dan moet je maar eens goed met je zoon of neefje praten..

 6. @ Linda. Hoezeer je de spijker op zijn kop slaat, maar heb je de gevleugelde woorden “er is geen geld” nog niet gehoord? Er is geen geld voor onderwijs, justitie, gezondheidszorg, armoedebestrijding, AOV, wegen etc. Heb je de straat, waaraan Cooper woont, gezien? Een modelweg. Er is wel geld voor snoepreisjes, groene energie, advocaten, processen, boetes, gouden handdrukken e.d.

 7. @bomboklad, Nee hoor mensen worden dagelijks overvallen zelfs in eigen huis..

 8. Hern we leven in een heel andere wereld waar wij als ouders verwend onze kinderen met allerlei luxheden en wat zou je van verwachten , wat nu gaande is en zelfs justitie heeft geen grijp op en zal ook niet en dankzij onze moderne regeerders laatste 20 jaar die onze eiland naar de ……………. heeeft gebracht waarom ze keken eerst naar hun eigen , de meeste van hen wonen nu in grote berg banda abou in hun villas. Het is net 300 jaar geleden niks is verandert kwa regeerders alleen zijn ze van huidskleur verandert en hebben een stropdas aan, sorry als het je past maar het is de realiteit./ Stanga

 9. Moet inderdaad meer politie op straat komen,meer op de weg,meer controles,Daarbij inderdaad de kinderen leren op school al ,wat “”goed en fout””gedrag is en de ouders daar ook in betrekken. Zou allemaal een hoop schelen,al haal je nu daar die onveilige gevoel nog niet mee weg!..Maar dat er iets aan de veiligheid gedaan moet worden is 1 ding wat zeker is!

 10. @ Dokboklad. Bagatelliseren ook.

 11. Geen verrassende uitslag. Wie is er op dit zonnige eiland Crimicao nog niet bestolen of beroofd? Je moet de hele dag alert zijn, zelfs al zit je thuis in je eigen tuin. Je kan er op gaan wachten tot mensen in de toekomst ook nog gemarteld ( bv. om pincode) en vermoord gaan worden bij berovingen en komt de tijd voor een avondklok op Crimicao ……. ACTIE!
  Begin eens met goede opvoeding (respect, beschaving), opleiding (je geld eerlijk verdienen met werken) en controle op gestolen goederen (bv. via serienummers Blackberry’s), etc. etc. MENTALITEITSVERANDERING!!!

 12. overdrijven is ook een vak apart !!

 13. Toen de fraters er waren was er goed onderwijs en waren de kinderen net en ordelijk. Maarja dit waren zgn kolonialen en racisten (volgens de politici). Nu hebben we papiamentstalige wanordelijk onderwijs en we zien het resultaat. Onderwijzers zelf met een mavo die voor de klas staan. En dan hebben we fraudeurs en criminelen die het land besturen. Tja zo glijd het land steeds verder weg en weg.. De reacties van onze politici mogen corrupt zijn want dat zijn ze in land ABC ook geeft al aan hoe de mensen denken.

 14. @Edgar, zolang onze regering uit criminelen bestaat geven we niet het goede voorbeeld. Waarom naar school gaan? In dit land kan daadwerkelijk iedereen president of minister worden.

 15. Vroeger kreeg men op de lagere school een cijfer voor orde en netheid en beleefdheid.
  Maar ja, moderne tijd nu, he. Daar plukken we de vruchten van…
  Wat je zaait zal je oogsten, goed en kwaad.

 16. @Edgar,

  Diegene die zich onveilig voelen zullen hoogstwaarschijnlijk geen invloed kunnen uitoefenen op diegene waar zij juist bang voor zijn. Dus naast opvoeding, dient de overheid de huidige generatie criminelen buiten spel te zetten. O.a. meer politie op straat kan een optie zijn.

  Mijn suggestie zal zijn ipv 3 tot 4 agenten in een auto beperken tot max 2 personen, de defecte auto’s binnnen 1 dag repareren, zodat ze niet hoeven te “carpoolen”.

 17. Als we nu eens beginnen met het opvoeden van de kinderen dan zou dat al een flink eind schelen.
  Ouders geven veelal het slechte voorbeeld en dan hoef je ook niet verbaasd te zijn dat de kinderen beginnen met kleine criminaliteit, wat later uitgroeit tot zware criminaliteit. Wanneer je dan ook nog politici hebt die ook nog eens het slechte voorbeeld geven dan is er voor velen slechts 1 conclusie:
  Criminaliteit loont !