• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De politie op Aruba heeft een Nederlandse marinier (23) gearresteerd die de auto bestuurde tijdens een dodelijk ongeluk op 9 maart, waarbij twee van zijn collega’s (19 en 24) verongelukten. Dat bevestigt de Nederlandse advocaat van zijn familie, Michael Ruperti, vandaag aan het ANP.

Het drama gebeurde, nadat de marinier moest uitwijken voor een andere auto, vertelt Ruperti. “Onderzocht wordt of er mogelijk drank in het spel was en of dat mogelijk de oorzaak kan zijn. Maar dat is natuurlijk nooit een rede om iemand al bij voorbaat vast te zetten’’, stelt de advocaat. Het Openbaar Ministerie op Aruba was nog niet bereikbaar voor commentaar.

Erbarmelijke omstandigheden
“Nu zit de marinier onder erbarmelijke omstandigheden vast in de KIA-gevangenis op Aruba. Mijn cliënt zit met vier man op een cel tussen drugscriminelen en moordenaars’’, meldt de advocaat. “Hij krijgt slecht te eten en is flink afgevallen. Iedereen laat hem in de steek. Defensie heeft hem inmiddels geschorst. Hij krijgt nu psychische begeleiding, na alles wat hem is overkomen.’’

Eerste hulp
Ruperti meent dat zijn cliënt veel te zwaar wordt aangepakt in vergelijking met wat er is gebeurd. “Hij heeft direct na het ongeval eerste hulp verleend aan zijn kameraden, terwijl hij zelf ook gewond was. Nederland kan zijn vervolging gewoon overnemen, omdat er bij het ongeluk geen Arubanen betrokken waren. Hij heeft als militair recht op Nederlandse rechtsmacht, maar het Openbaar Ministerie (OM) op Aruba werkt tegen en wil hem zelf vervolgen.’’

Geld
Woensdag is het voorarrest van de marinier met 90 dagen verlengd. “Hij wordt onredelijk hard aanpakt’’, benadrukt de advocaat. “In Nederland zou dit nooit kunnen. Hier worden slachtoffers niet gearresteerd.’’ Ook de rechtshulp op Aruba laat alles te wensen over, concludeert Ruperti. “Hij heeft al drie advocaten versleten. Ze doen niets, ze willen alleen maar geld zien.’’

Nederland
De ouders van de marinier hebben Ruperti ingeschakeld, omdat hun zoon op het eiland in hun ogen verstoken blijft van welke hulp dan ook. De advocaat overweegt om het Openbaar Ministerie in Arnhem te bewegen om de vervolging van de 23-jarige marinier alsnog over te nemen en de militair zo snel mogelijk naar Nederland te halen.

Onderzoek
Direct na het ongeluk zijn het Korps Politie Aruba en de marechaussee begonnen met het onderzoek naar de oorzaak. De marechaussee uit Nederland is ingeschakeld vanwege de betrokkenheid van Nederlandse militairen.

6 reacties op “Marinier opgepakt na dodelijk ongeluk Aruba”

 1. Voor henkie : helemaal gelijk jonge.
  En voor maria en die andere schreeuwers: hou toch op joh als je niet eens weet wat er allemaal precies is gebeurt, blijf roepe he!

  Wat die jonge allemaal moet doorstaan nu is ook niet niks he.

 2. KJ, ga dit alsjeblieft niet lezen, want anders kom je weer met onzinnige verwijten.

 3. Is deze mijnheer Ruperti de weg kwijt??? Nadat hij bij de militaire kamer in NL werkte en daar geen OvJ kon worden is hij maar de advocatuur ingegaan daarbij gebruik makend van de wetenschap die hij bij de militaire kamer heeft opgedaan.
  2 doden, verdacht van geen rijbewijs, geen verzekering, dronken achter het stuur, moet het erger???

  Groot gelijk dat Aruba de rechtsmacht niet overdraagt en zelf een militaire kamer gaat samenstellen.
  Als je je billen brandt moet je op de blaren zitten. Hier had de verdachte aan moeten denken VOOR hij als chauffeur in de auto stapte.

 4. het is raar dat defensie zijn handen aftrekt van de Marinier, immers als het hun uitkomt dan mag de militair ook niet voor een rechtbank staan van burgers. De Advocaat heeft ongelijk voor wat betreft dat hij zijn gelijk moet halen in Arnhem, want in het Caribisch gebied is gewoon een militaire rechtbank.
  Indien men de Militair vast wil zetten kan dit in de detentie gedeelte van de KMar op Curacao, waar de betrokken militair in afwachting van zijn proces kan zitten.

  het Gerecht in eerste aanleg van de Nederlandse Antillen en het Gerecht in eerste aanleg van Aruba, die de rechtsmacht in eerste aanleg uitoefenen voor verdachte militairen in het bevelsgebied van de Commandant der zeemacht in het Caraïbisch gebied respectievelijk Aruba (zie artikel 17 Wmsr);

  tevens kan Defensie het volgende vaststellen voor wat betreft voeding en ondersteuning.

  artikel 12 . 3van het militair strfboek.
  3.Voor militairen, die de militaire detentie in een huis van bewaring ondergaan, kunnen Wij bijzondere voorschriften met betrekking tot de arbeid, de bestemming van de opbrengst van de verplichte arbeid en de geestelijke, culturele en sociale verzorging vaststellen.

  Immers je bent pas schuldig als je veroordeeld bent ,

 5. We hebben het hier wel over een zaak, waarbij 2 doden zijn gevallen. Het OM kan iemand tijdens het onderzoek volgens bepaalde regels vasthouden en als dat niet correct gebeurt, heeft een beetje advocaat hem zo vrij. De leefomstandigheden in de gevangenis gelden voor iedereen hetzelfde en is in zoverre relevant, dat Nederland daarop aangesproken kan worden.

 6. De bak in moet toch als je een gevaar bent voor je omgeving? Het is natuurlijk vreselijk wat er is gebeurd. Is het niet laat om te onderzoeken of er drank in het spel was? Lijkt me dat zoiets meteen zou gebeuren.