• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – China is het land dat de meeste CO2 uitstoot op deze planeet. Maar als men de uitstoot per inwoner berekent, dan voeren het olierijke Venezuela en de voormalige Nederlandse Antillen de rangschikking aan, meldt Inter Press Service naar aanleiding van cijfers van het Amerikaanse ministerie van Energie.

De voormalige Nederlandse Antillen, met Curaçao als grootste eiland, komt op de vierde plaats van de wereldranking, met 31,9 ton per inwoner. Aruba komt met 21,7 ton op de negende plaats.

Raffinaderij
Curaçao heeft olieraffinaderij Isla, die al sinds 1918 operationeel is. Door een kleine bevolking komen kleinere landen of gebieden snel bovenaan in deze rangschikking van CO2-uitstoot per inwoner. Trinidad en Tobago is bijvoorbeeld goed voor ‘nauwelijks’ 49,7 miljoen ton CO2 per jaar, maar per inwoner betekent dat 37,3 ton. Daarmee komt Trinidad & Tobago op de tweede plaats.

Uitstoot
Volgens cijfers van het Amerikaanse ministerie van Energie stootte China in 2008 7,03 miljard ton CO2 uit, 23 procent van het mondiale totaal. Dat komt op 5,3 ton per inwoner. Venezuela stoot nauwelijks 0,56 procent van het wereldtotaal uit: 169,5 miljoen ton. Maar per inwoner komt dat op 6 ton. De energiesector is verantwoordelijk voor 95 procent van de Venezolaanse uitstoot: 35 procent voor transport, 48 procent voor olie-industrie en elektriciteitscentrales en 17 procent voor de rest van de industrie, zegt ingenieur Juan Carlos Sánchez, lid van het VN-klimaatpanel.

10 reacties op “‘CO2-uitstoot per inwoner Curaçao hoog’”

 1. Ja sluit de ISLA ik ga in ieder geval geen woning kopen op een voormalig raffinaderij terrein. Ik zie het al voor me dat al die lasser en al die technici wc potten gaan poetsen in greentown. Durven jullie echt te gaan zwemmen in het water daar. Jullie zeggen zelf dat het zo verontrenigd is.

  Gezien deze meting op het inwoners aantal gebaseerd is moeten we gewoon meer babies maken dan zakken we wel weer op de lijst.

  Maar wat is nou belangrijker? de totale hoveelheid die uitgestoten worden of de hoeveelheid per inwoner. Hoe co2 gooit the VS zelf niet in de lucht. Denk maar aan industriele steden als Pittsburg en Detroit en nog vele andere steden.

 2. Nog een goede reden om de Isla NV op te heffen, de raffinaderij te sluiten, en GreenTown op de plaats ervan te bouwen. ps: geen gek plan van Venezulea dus om raffinaderijen in buitenland te huren om zodoende lager op de CO2 lijst geindexeerd te worden.

 3. kanaripietje ik betaal ook belasting nooit op tijd maar toch en met aqualectra krijg ik zelfs 10 % korting maar ik zie je alleen negatief schrijven en nooit positief hoe komt dat kanaripietje ??

 4. Nu ze toch fanatiek bezig zijn met allerlei milieuactiviteiten kunnen ze ook de adviezen uit die rapporten volgen. Het is alles of niets, wil je geloofwaardig overkomen. De tijd zal het leren.
  Maar hebben de vorige regeringen ook niets met die rapporten gedaan? Huh?

 5. Staan we toch nog ergens in een top 4, een niet zo prettige top overigens. Waar een klein land groot in kan zijn, Triest hoor.Allemaal bekend en met allerlei dure rapporten al ik weet niet hoe vaak bewezen, en net zovele malen ontkent door hen die met allerlei smoezen vertellen dat het voorlopig niet anders kan, maar dat horen we al jaaaaaaaareeeeeen.

 6. @ Ben. Rapporten, die vele honderduizenden guldens hebben gekost, zijn aanwezig.

 7. Geen wonder dat de meeste agressieve mensen onder de rook van die raffinaderij leven.
  Geen wonder dat de meeste mensen die lijden aan COPD onder de rook van die raffinaderij leven.

  Dit komt door zware overschrijding van de grenswaarde luchtverontreiniging, áls er een grenswaarde er ís.

  Het wordt hoogtijd dat men een gerenommeerd milieuadviesbureau inschakelt om het een en ander te monitoren. Een echte milieuadviesbureau (gecertificeerd) en niet wat ze op Curaçao hebben. Milieukundigen en mensen die milieurecht gestudeerd hebben.

 8. @domblklad, Ik betaal wel mijn belastingen en Aqualectra..

  Jij en de ministers niet! Dus ik heb het beter voor met Curacao dan jullie die van je eigen land stelen!

 9. ach piet jij bent helemaal nergens goed voor curacao or no !!

 10. Goed voor de toerisme!