• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het consumentenprijsindexcijfer (CPI) is vorige maand met 0,1 procent gestegen ten opzichte van januari, van 119,3 naar 119,4, maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend. Gemeten over twaalf maanden, zijn de prijzen met 2,5 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder.

Van de negen bestedingscategorieën zijn de categorieën overig, recreatie, educatie en ontwikkeling, vervoer en communicatie en woninginrichting en huisraad stabiel gebleven. Vier bestedingscategorieën zijn iets duurder geworden, namelijk: dranken en rookwaren (+0,5 procent), gezondheidszorg (+0,2 procent), kleding en schoeisel (+0,1 procent) en wonen (+0,1 procent). De bestedingscategorie voeding (-0,1 procent) is iets goedkoper geworden.

Prijsdaling
Wat specifieke producten en productgroepen betreft, zijn meest opvallend de prijswijzigingen in de bestedingscategorieën voeding, wonen en vervoer en communicatie. De prijsdaling van de bestedingscategorie voeding is vooral veroorzaakt door de prijsdalingen in de voedingsgroepen spijsvetten (-1,5 procent), aardappelen, groenten en fruit (-0,8 procent) en vlees en vis (-0,2 procent). Meest opvallend hierbij zijn de prijsdalingen van de specifieke producten geitenvlees (-3 procent), druiven, pruimen enzovoorts (-4 procent) en bolgewassen (-7 procent).

Prijswijzigingen
In de bestedingscategorie wonen gaat het vooral om de prijsstijging van ijzerwaren (+2 procent), waardoor de productengroep woningonderhoud 0,3 procent duurder is geworden. Vervoer en communicatie wordt allereerst gekenmerkt door het goedkoper worden van diesel met 4 procent. Tevens is benzine licht duurder met 0,2 procent. Deze prijsstijging van benzine neutraliseerde het effect van de prijsdaling van diesel, aangezien benzine in vergelijking met diesel een veel groter deel van de consumptiemand uitmaakt. Hierdoor is de bestedingscategorie vervoer en communicatie stabiel in prijs gebleven.

Stijging CPI
Het CPI tussen februari 2011 en februari 2012 is gestegen van 115,7 naar 119,4. Dat is een stijging van 3,2 procent. Dit cijfer geeft weer hoeveel duurder de maand februari van dit jaar was ten opzichte van de maand februari vorig jaar. In februari is het twaalfmaandsgemiddelde van de prijzen 2,5 procent hoger dan in februari 2011, dus een stijging van het twaalfsmaandsgemiddelde consumentenprijsindexcijfer van 114,7 naar 117,6.

www.versgeperst.com