CURAÇAO – Het is nog niet duidelijk wanneer de initiatiefwet voor amnestieverlening aan betrokkenen bij de Decembermoorden weer op de agenda komt van het Surinaamse parlement. Ter voorbereiding organiseert het parlement deze dagen hoorzittingen met maatschappelijke organisaties.

Het parlement zou vrijdag een wet behandelen die ervoor zorgt dat alle betrokkenen bij de Decembermoorden in 1982, dus ook hoofdverdachte president Desi Bouterse, niet zullen worden vervolgd. De behandeling ging niet door omdat er onvoldoende parlementsleden aanwezig waren om een vergadering te kunnen beginnen.

Extra onderzoek
Het parlement maakt nu van de gelegenheid gebruik om extra onderzoek te doen naar de standpunten van belangrijke maatschappelijke organisaties. Het parlement praat met vakbonden, jongerenorganisaties, maar ook de Organisatie voor Vrede en Gerechtigheid, die de nabestaanden van de Decembermoorden vertegenwoordigt.

Coup
Als de omstreden amnestiewet wordt aangenomen, gaan de schuldigen in het 8 decemberproces vrijuit. Dat geldt ook voor Desi Bouterse, de huidige president. Hij is hoofdverdachte in het strafproces. Bouterse en 24 anderen worden verdacht van betrokkenheid bij de moord op vijftien vooraanstaande Surinamers in december 1982 in Fort Zeelandia. Deze moordpartij vond plaats twee jaar nadat een groep van zestien militairen onder leiding van Bouterse de macht in Suriname had overgenomen via een militaire coup.

© ANP, alle rechten voorbehouden

www.versgeperst.com