• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Superior Tobacco Company Curacao (STCC) kan doorgaan met het exporteren van zijn sigaretten naar Aruba. Onlangs heeft de fabriek zijn ‘Certificate of Origin’ weer ontvangen, wat de wettige basis is voor het vrij van invoerrechten exporteren naar Aruba.

 
Dit is het resultaat van een gesprek dat een delegatie van het Ministerie van Economische Zaken onlangs had met de leiding van de fabriek tijdens een bezoek aan de fabriek. Reden van de bijeenkomst tussen de delegatie van MEO en vertegenwoordigers van de fabriek was de verstrekking van het Certificate of Origin, een certificaat dat in augustus 1987 in het leven is geroepen door de regering van de Antillen. STTC produceert sigaretten van het merk Marlboro, Richmond en Nevada voor de markt op Curaçao, Aruba, Bonaire en Sint Maarten.

Certificaat
Het gaat om een certificaat dat wordt uitgegeven voor de export van een product dat volledig lokaal wordt gefabriceerd of voor een product waarvoor de grondstoffen worden geïmporteerd en dat lokaal door een substantieel proces van fabricage gaat. Er is sprake van een substantieel proces van fabricage wanneer de toegevoegde waarde van het product ten minste 20 procent is van de prijs wanneer het product de fabriek verlaat. In het geval van STTC, ontvangt de fabriek het certificaat voor de tweede categorie. Elke keer wanneer de fabriek producten gaat exporteren, moet dit certificaat aangevraagd worden.

Toegevoegde waarde
Er was onduidelijkheid over de toegevoegde waarde in de nieuwe aanvraag die STTC had gedaan waardoor het document niet op tijd kon worden uitgegeven. De lokale fabriek heeft echter het certificaat nodig omdat het deel uit maakt van een reglement voor vrijstelling van invoerrechten tussen Aruba en Curaçao.

Rondleiding
Om het proces voor het verlenen van het certificaat te versnellen en de invoerrechten vrije export naar Aruba te garanderen, heeft een delegatie van het ministerie van Economische Ontwikkeling de fabriek bezocht waar zij uitleg kreeg over het het financiële aspect. Daarnaast kreeg zij een rondleiding in de fabriek met uitleg over het productieproces. Op basis van de ontvangen informatie heeft MEO de fabriek zijn Certificate of Origin afgegeven.

1 reactie op “Export sigaretten weer van start”

  1. Haten jullie jullie buren zo erg?