• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De gevaren van de zee kent James Cameron, regisseur van de film Titanic, als geen ander. Toch wilde hij zijn grootste droom in vervulling zien gaan: een bezoek brengen aan de elf kilometer diepe Marianentrog. Vandaag was het dan zover!

 
De Marianentrog is de diepst bekende plek onder water in Azië ten oosten van de Marianen en heeft een gemiddelde breedte van zeventig kilometer. Met een speciale duikboot die tegen een enorme waterdruk kan ging Cameron vandaag de reis van twee uur en 36 minuten aan. Met een 3D-camera legde hij alles vast. Cameron wil van zijn reis een wetenschappelijke documentaire maken, en als de beelden goed genoeg zijn komt er mogelijk ook een speelfilm.

Buitenaards
De reis, die door National Geographic werd gefinancierd en waar een voorbereiding van acht jaar aan vooraf ging, heeft indruk gemaakt op Cameron. “De bodem was er heel desolaat en buitenaards. Het was alsof ik op één dag naar een andere planeet ben gegaan en weer terugkeerde.”

Substation Curaçao
Begin 2010 maakte James Cameron in Canada nog een tocht met Substation Curaçao voordat de onderzeeër naar Curaçao werd gehaald. Barbara van Bebber is piloot op de Curaçaose onderzeeër en heeft de actualiteiten rondom Cameron nauw in de gaten gehouden. “Het is fantastisch wat Cameron heeft gedaan. Hij wil laten zien dat er zoveel moois te zien is op onze aarde. Het is goed dat mensen bewust worden gemaakt van wat er zich allemaal onder water afspeelt. Cameron wil de wetenschap dienen en dat is ook ons hoofddoel. Er zijn zoveel levende wezens onder water, meer dan je voor kunt stellen.”

James Cameron begin 2010 in de Curaçaose onderzeeër (bron: Substation Curaçao)

Gevaar
De tochten die met de onderzeeër op Curaçao worden gemaakt gaan niet dieper dan 300 meter. Camerons tocht ging bijna 40 keer zo diep, maar volgens Van Bebber maakt het niet uit hoe diep je met je duikboot gaat. “Sportduikers zijn gebonden aan vastgestelde tijden hoe lang ze op bepaalde diepten mogen verblijven, maar dat geldt niet voor onderzeeërs. In de onderzeeër zelf sta je namelijk niet onder druk en je kunt ook geen decompressieziekte krijgen. De duikboot zelf staat wel onder druk, maar bij de scheepsconstructie wordt dat natuurlijk nauwkeurig berekend.”

Locatie Marianentrog (Bron: Wikimedia)

www.versgeperst.com