• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Verschillende lokale banken zijn gisterochtend slachtoffer geworden van skimmingpraktijken door onbekenden, meldt de Amigoe. De Girobank heeft aangifte gedaan bij de politie en bevestigd dat er problemen zijn met pinnen bij bankautomaten op Curaçao.

Het nieuws over de skimmingpraktijken werd gisteren razendsnel via applicaties en netwerken als BlackBerry Ping en Facebook verspreid. Oorspronkelijk dacht de politie dat het om één van de zoveelste ‘hypes’ verspreid via de bovengenoemde applicaties of netwerken ging, aldus politiewoordvoerder Reginald Huggins. Later bleek dat deze berichten toch wel een kern van waarheid hadden.

Problemen
De president-directeur van Girobank, Eric Garcia, liet in een interview met de Amigoe weten dat de problemen afgelopen week zijn begonnen toen twee bankautomaten van de MCB – één bij Centrum Supermarket Piscadera en de andere ter hoogte van de Klipstraat in Otrobanda – en één van de Girobank zelf bij Hotel Breezes door onbekenden voor skimmingpraktijken werden bewerkt. Volgens Garcia zijn er de laatste 24 uur signalen binnengekomen dat de criminelen die hiervoor verantwoordelijk zijn, weer aan het toeslaan zijn.

Onderzoek
De politie laat weten dat een speciale unit zich over de zaak buigt en een diepgaand onderzoek is gestart. Huggings betreurt wel het feit dat hij nauwelijks medewerking krijgt van banken. Iedereen wordt aangeraden om het pinnen van geld bij bankautomaten de komende dagen zo veel mogelijk te vermijden, met name bij automaten die buiten staan. Bij onder andere Hato Airport, Zuikertuintje, Punda en Otrobanda wordt sterk afgeraden om geld te pinnen.

8 reacties op “Skimmers slaan weer toe”

 1. De Curacaosche banken laten weer eens zien dat er compleet niet wordt gedacht aan de veiligheid van hun klanten. Zolang de banken er geen grote schade mee lijden, zijn de kosten blijkbaar te hoog over onze ruggen. Met hun 1.50 of meer transactie kosten per pin.

  Internet banking van de meeste banken op Cur is zo lek als een mandje, hierbij heb ik persoonlijk bij 1 bank meerdere lekken gevervieerd, maar de bank intereseerde het niet en heeft het jaren open gelaten.

  Volgens mij heeft alleen de MCB een chip in de kaart ingebouwd wat skimmen bij de pin-automaat onmogelijk zou moeten maken. Alleen, volgens mij is er geen een bank die een chip verificatie in hun ATM hebben.

  Het is toch van de zotten dat deze lui die ons geld tegen belachlijke tarieven beheren nu pas in actie zullen komen om beveiligings technieken te implementeren? Ze zien toch wat er in het buitland gebeurd.

  Overigens, een chip in de kaart zorgt er alleen maar voor dat er niet geld via de ATM kan worden opgenomen met een gecopieerde kas. (Pinnen bij merchands is een andere zaak) Maar het is duidelijk dat in het kosten baten analyse plaatje van de banken, de klant niet voor komt.

 2. @Mila:
  De hand boven het intoetsen van de pincode houden kan helpen maar hoeft niet. Dit hangt volledig van de skimming methode af…
  Tegenwoordig wordt vaak een toetsenbord op het bestaande toetsenbord geplaatst die precies gelijk is, maar als een soort ‘keylogger’ werkt en alles wat je drukt opslaat.

  @M. Isenia:
  Als je over bewakingscameras praat, dan helpt dat niet veel, want meestal zijn de personen gemaskeerd als ze de apparatuur installeren en er wordt pas na de opnames (van de bewakingscamera) gekeken als de eerste klanten zich melden m.b.t. gestolen geld, maar dan is de skimming apparatuur al lang eraf gehaald.

  @Victor:
  De pincode moet je altijd hebben, zonder pincode hebben kan je niet veel doen!

  Het enige wat op dit moment tegen skimming helpt is dat banken pasjes (en creditcards) uitgeven die ook een chip hebben. Maar ook in Europa is het nog steeds zo dat je alleen via de magneetstreep kan pinnen, bijvoorbeeld in supermarkten of benzinestations…
  Dus zolang er nog betaald kan worden alleen via magneetstreep, zal je skimming problemen hebben…

 3. In NL zijn er skimsituaties geweest waarbij de code info via camera draadloos werd doorgegeven naar een laptop die even verderop in auto werd bediend. Cashen gebeurt dan met die info in het buitenland.

 4. @ Victor. Het gaat om je pincode en je pinpas. De een kan niet zonder de ander om geld uit de muur te halen.

 5. Er zijn een aantal opties hoe deze mensen te werk gaan.
  optie 1: Men plaatst een skim apparaatje voor de pinpasgleuf, en plaatst een toetsenbord over het originele toetsenbord.
  optie 2: Men plaatst een skim apparaatje voor de pinpasgleuf, en zet er zelf een cameratje neer, zodat zij de pincode kunnen lezen.
  optie 3: Men haalt de pincode uit je magneetstrip, en er is dus geen cameratje en/of vals toetsenbord.

  Als men toch nog gaat pinnen, kijk naar de gleuf van de pasinname / trek er ook even aan ( met beleid ) om te kijken of het een opzetstukje is of niet. Kijk of er ineens een soort lampje of folderbakje is geplaatst.
  Dit zijn een aantal mogelijkheden die zo kunnen voorkomen naar mijn idee.

 6. Volgens mij gaat het niet echt om je pincode…als ik het niet verkeerd heb hoor,
  Gaat weer lekker hier

 7. Ik dacht dat er cameras bij de atm’s hingen??

 8. Is het niet net zo als NL je hand boven je andere hand houden wanneer je de pincode intikt? Dan kan de camera die ze plaatsen je pincode niet lezen!