CURAÇAO – De behandeling van de amnestiewet in het Surinaamse parlement gaat vandaag definitief niet door. De voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA) heeft dat bekendgemaakt. Eerder op dag werd gezegd dat er niet genoeg parlementsleden aanwezig waren om een vergadering uit te kunnen schrijven.

Volgens voorzitter Jenny Simons, lid van de Nationale Democratische Partij (NDP) van president Desi Bouterse, is de reden dat de vergadering niet doorgaat het vooronderzoek van de wet dat niet is afgerond.

Geen quorum
Ook Radjkoemar Randjietsingh, fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij Nieuw Front, bevestigde dat er niet genoeg DNA-leden getekend hadden om aan de vergadering deel te nemen. “Dat het vooronderzoek niet zou zijn afgerond, is een onwaarheid. Er was gewoon geen quorum. Maar dat willen ze blijkbaar niet officieel bekendmaken”, aldus Randjietsingh.

Niet genoeg leden
Naast de veertien leden van de Nieuw Front-fractie hebben ook acht leden van de coalitiepartij Pertjaja Luhur (6) en Nieuw Suriname (2) niet getekend voor aanwezigheid, evenals Carl Breeveld van de kleinste oppositiepartij DOE en twee leden van de kleinste coalitiepartij BEP. Van twee leden van de NDP van Bouterse was bekend dat ze er niet zouden zijn omdat ze in het buitenland zijn. Er waren dus maar 24 DNA-leden die getekend hadden.

Positieve ontwikkeling
Randjietsingh ziet het voorlopige uitstel als een positieve ontwikkeling. “Er zijn nu dus meer collega’s die vinden dat het te snel gaat. Deze wet is in strijd met nationaal en internationaal recht en mag niet aangenomen worden. En daar zullen wij alles aan doen.”

© ANP, alle rechten voorbehouden

1 reactie op “Behandeling amnestiewet in parlement later”

  1. Mogelijk heeft men in Suriname dan toch nog enig zelfrespect, nergens op de wereld is er een reden te verzinnen om 15 moorden ongestraft voorbij te laten gaan.