• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – President van het Gemeenschappelijk Hof Lisbeth Hoefdraad is niet te spreken over de kritiek van advocaat Eldon Sulvaran van kantoor Sulvaran & Peterson. Sulvaran deed deze week een oproep om een diepgaand onderzoek in te stellen naar ‘het slechte functioneren en het machtsmisbruik in ons Gerecht’.

In een bericht aan de pers laat Hoefdraad weten dat ‘van een ervaren advocaat als meneer Sulvaran wel verwacht wordt dat hij, indien hij het niet eens is met het Hof, zich niet op een dergelijk ongenuanceerde manier uitlaat over rechter en rechtspraak’.

Aantijgingen
Sulvaran claimde onder andere dat Rechter-Commissarissen niet onafhankelijk werken en zich gedragen als Officiers van Justitie. In dit geval zouden rechters verdachten in staat van beschuldigingen stellen en daarna zelf recht spreken. Daarnaast worden fouten van collega’s verdoezeld en dreigen rechters met hogere straffen als veroordeelden in hoger beroep willen gaan.

Hoger beroep
Over de laatste beschuldiging zegt Hoefdraad: “Een zakelijk mededeling is geen bedreiging. De strafrechter voelt zich verantwoordelijk om een verdachte te melden dat de kans bestaat dat in hoger beroep de straf verhoogd kan worden. Dat betekent niet dat de straf daadwerkelijk verhoogd wordt.”

Onervaren
Verder vindt Sulvaran dat sommige rechters onervaren zijn en onvoldoende kennis bezitten. “Kennelijk trekt meneer Sulvaran de kwaliteit van het Hof in twijfel”, schrijft Hoefdraad. “In ons wettelijk stelsel bestaat de mogelijkheid om die kwaliteit te toetsen en wel door de vonnissen van het Hof voor te leggen aan een hogere rechter en wel de Hoge Raad.” Volgens Hoefdraad is dit ook een aantal keer gebeurd.

Laakbaar
Tot slot zegt de president dat het Hof het ten zeerste afkeurt dat Sulvaran zich over de administratie van het Hof en enkele rechters op een ‘uiterst laakbare en een advocaat onwaardige wijze’ heeft uitgelaten. “Daarmee doet meneer Sulvaran de eer van de stand van advocaten geen goed en handelt hij niet zoals een behoorlijke advocaat betaamt.” Lees de gehele persverklaring van Hoefdraad hieronder.

[scribd id=86462028 key=key-1xoshxgq3vmi36o58h6l mode=list]

23 reacties op “Hoefdraad: ‘uitlatingen Sulvaran laakbaar’”

 1. @ Juny: ook jij hebt niks begrepen van de rechtsstaat en de rol van de advocaten daarbinnen. Triest hoor! Zullen we advocaten dan maar in het geheel afschaffen op Curacao??? En de rechters maar lekker hun gang laten gaan? Want God forbid dat iemand kritiek uitoefent op ons ‘onaantastbare’ hof. En zo ging alles maar lekker verder de verkeerde kant uit op dit eilandje!

 2. @KL, Ik ben geen Piet maar ben het wel met hem eens. Sulvaran heeft al verschillende corrupte politieke mensen verdedigt. En Hij zat ook achter de politieke protesten tegen de RTC. Zit in werkgroepjes van deze regering.. dus gaat uw zaakjes maar goed onderzoeken! En iinderdaad pooiers van de rode leeuw die hoeren als slaven houden dat zijn duistere figuren ja!! (misschien niet voor u)

 3. @ Piet: u baseert uw MENING over de integriteit van deze advocaat op het feit dat hij VOLGENS U de huisadvocaat is van de PS (want ook dat zuigt u uit uw duim) en ‘andere duistere figuren’? Dan is geen advocaat op dit eiland meer integer te noemen. U heeft wel door wat de taak is van advocaten he???

 4. @ Marie M: wie heeft u verteld dat de Orde DE instantie is waar klachten van advocaten moeten worden neergelegd? Wie heeft u verder geinformeerd of deze advocaat zijn klachten wellicht niet ergens anders al geruime tijd heeft neergelegd, doch zonder resultaat? Ben benieuwd naar uw bronnen, u schijnt het allemaal namelijk zo goed te weten. Misschien moet u ook andere kranten/media raadplegen en u daar even laten informeren over de gehele kwestie, inplaats van de media die zelf kiezen welke stukken gepubliceerd worden en welke niet. Gewoon een advies!

 5. @KL, Helaas is deze advocaat niet integer te noemen.. De huisadvocaat van de PS (en al eerder van duistere figuren).

 6. Overheid betaald ze zeker om de aandacht van hun corruptie af te leiden.

  Zie http://www.scribd.com/doc/86943405/Brief-Frielink
  deze advocaten hebben nooit een klacht bij de Orde ingediend en gaan nu zeggen dat er er niets mee gedaan is.

  Nog grappiger is dat een van deze advocaten, mr. peterson, zelf lid was van deze orde tot eind 2010. Hij verwijt dus eigenlij zichzelf dat hij niets gedaan heeft (met een klacht di enooit is verstuurd)

  LOL wat een poppenkast

 7. Ik vind het allemaal maar weinig concreet worden van die advocaten

 8. pfffff

 9. @ Piet: Waar rook is, is inderdaad vuur. En als de meesten nu even hun kop uit het zand trekken en werkelijk luisteren naar het probleem dat door deze advocaat aan het daglicht wordt gebracht, zal een ieder begrijpen dat, als niet snel wordt ingegrepen, dit wel zeer ernstige gevolgen kan hebben voor onze hele maatschappij. Zoals u wellicht weet, worden rechters voor het leven benoemd, en is het niet teveel gevraagd dat daarvan volledige integriteit wordt geeist!

 10. @ J Mesman. Dat was advocaat Braam en voorlopig is dat slechts in onderzoek dus (nog) niet schuldig.

 11. Precies de Wiels-stijl. Roeptoeteren van de toren met valse beschuldigingen en dan stil blijven.

 12. @Xandera. vriendjespolitiek is vriendjespolitiek,

  @KL, waar rook is is vuur!

 13. @ J Mesman: even bij de les blijven, Sulvaran heeft NOOIT voor geen enkele zaak vast gezeten!

 14. Sulvaran. was dat ook niet die man die laatst vastzat op Aruba inzake die witwaszaak? Die vriend van Dos Santos?

 15. @Piet, de roadservice is iets anders dan de rechterlijke macht.
  @fernando, tja dat riekt naar vriendjespolitiek.
  Op Curacao en waarschijnlijk op een hoop andere plaatsen in de wereld, zal er altijd een ongelijkheid zijn.
  het is vaak wie je kent en niet wat je kent.
  jammer dat het zo gaat in de wereld, als je rijk bent kan e een advocaat betalen en krijg je vaker gelijk dan het armere deel van de bevolking.

 16. @mw Hoefdraad, Hoe staat het met de klachten tegen Hakim? Met de belastingontduiking van onze ministers? Hoger beroep is niet altijd een optie. Uurtarieven van advocaten zorgen er wel voor dat je wel uitkijkt.

 17. Fernando, Ik weet wat je bedoelt. Ik heb iets soortgelijks meegemaakt. Ik werd aangereden en had zelf gelukkig vrijwel geen schade. De mevrouw die me aanreed wel. Toen kwam de roadservice aan en hij begroette haar al vriendelijk en vroeg haar hoe het met haar tante en nicht ging (Dacht zeker dat deze mamamba geen papiaments spreekt). Daarna apart verklaringen afgegeven. Daarna reed ik weg maar zij bleef staan en ik zag dat ze weer stonden te praten en lachen. Ok daarna belt het verzekeringsbedrijf mij of ik de eigen risico wil betalen voor de aanrijding die ik heb veroorzaakt.. wablief.. had de meneer van de roadservice een ander verhaal opgemaakt en ook de tekening van het ongelijk anders gemaakt. Nee erg leuk hoor!

 18. Onderste steen moet boven komen. We willen een loep zuivere rechterlijke macht!

 19. Ik zou zeggen dat deze man nu wel schone oren heeft, ze hebben ze behoorlijk gewassen.

  Back to school Sulvaran, en niet meer aakomen met zaken van 13 en 2 !! jaar terug.

  Ik ben benieuwd of deze “advocaat” nu op officiele wijze de kat de bel gaat aanbinden, indien hij overtuigd is van zijn gelijk, dan is hij nu toch wel aan zich zelf VERPLICHT om verder te gaan.

  Doet hij dit niet dan staat hij volkomen in zijn hemd, ik zou zelfs willen zeggen dat hij zichzelf dan wel uitgekleed heeft.

 20. Kan Sulvaran meteen vragen om onderzoek naar de regering die slecht functioneerd en machtsmisbruik doet?

 21. Wederom loos gebral van een PS fan, welks met een eenvoudig briefje heel simpel onderuit wordt gehaald.

  Dit advocaatje moet dus terug naar school.

 22. Ik zou graag een naar mijn overtuiging discutabel vonnis inbrengen in deze discussie om het disfunctioneren van de Curacaose rechtstaat aan te tonen. Dit betreft de uitspraak in een door mij ingesteld hoger beroep inzake wanbetaling door een zakelijke relatie. De rechter liet tijdens de zitting duidelijk zijn sympathie blijken voor de tegenpartij, onder andere door een gezellig onderonsje met de schuldenaar, let wel: gedurende de zitting. Hoewel de betaling was toegezegd door de schuldernaar hoefde hij van de rechter niet te betalen. Ik ben ervan overtuigd dat er meer mensen zijn op Curacao met soortgelijke ervaringen!

 23. Wie met pek (Wiels) omgaat, wordt ermee besmet.