• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Vandaag Don de Leeuw over de kosten van de dienstreis van minister Nasser el Hakim en maakte voor de gelegenheid ook een spotprent.

 
Wat kan je doen met 37210 gulden?

Ogenschijnlijk voor velen een makkelijk te beantwoorden vraag zo niet voor een minister. Om maar eens wat te noemen zoals onderwijs en armoedebestrijding en meer in het algemeen te besteden aan het welzijn van de Curaçaose burgers tenzij die van ‘ellende’ niet weten wat ze met hun luxe leven aan moeten, maar ik ben dat nog niet tegengekomen.

De noodzakelijke maatregelen van de Centrale Bank spreken ook boekdelen over hoe dramatsich onze betalingsbalans er uitziet. Wie mocht denken, dat enkele onzer ministers een gat in hun hand hebben, komt bedrogen uit en zijn er zelfs ministers, die helemaal geen handen meer hebben. Minister El Hakim, die kort na zijn aantreden de woorden sprak, dat zijn bedrijf van zijn ministerschap moest profiteren, maakt het helemaal bont overigens met toestemming van de coalitieleden.

Hij gaat op dienstreis en vooralsnog moeten onze volksvertegenwoordigers het daarmee doen dus het ligt voor de hand, dat hij bij terugkomst niet over zijn behaalde ‘successen’ zal verhalen, want die moeten we toch al met een lantaarntje zoeken. Minister El Hakim gaat naar Brazilie i.c. naar de steden Brasilia en São Paulo en hij moet het kinderspelletje uit de mottenballen hebben gehaald ‘we gaan op reis en nemen mee’, want de waslijst is enorm en de kosten zijn navenant.

Ik laat de lezer alleen met onderstaande gegevens met een kleine kanttekening of het normaal is om een chauffeur en tolk mee te nemen (lees de kosten), waarvoor de gastheer doorgaans zorgt. De representatiekosten van 1500 gulden zijn natuurlijk buiten alle proporties en draagt een zweem van omkoping met zich mee. Hij schijnt Curaçao van de Braziliaanse zwarte lijst te willen hebben.

Hotel $ 403,= p/dag. Ritz Carlton?, Chauffeur $ 140,= p/dag, Tolk $ 850,= p/dag. Een echte sheik dus, Teerkosten $ 135,=. Dinner $ 100,= p/p voor 30 personen. Welke personen? Ticket f 5.199,=. Super business class? Cadeautje f 1.500,=. Ongelooflijk maar waar. Bekijk zelf maar het document waarover de raad van minister heeft besloten.

Hakim als een echte sheik op kosten van de belasting betaler op reis. Luxer kan het niet.

26 reacties op “Ingezonden: Hakim een echte sheik”

 1. @zorro…. Toerisme is de industrie die het meest vreemd vermogen binnen haalt momenteel. Door de salarissen, leverranciers en belastingen die wij betalen kan er straks meer in onderwijs geinvesteerd worden en voor eten voor de kinderen gezorgd worden.
  Ik l*l dus maar lekker verder want ik weet dat ik zodoende bijdraag aan de ontwikkeling van mijn eiland.

 2. @Waar, misschien moet je apartementen opklnappen.. komen er van zelf andere toeristen!

 3. Ja de kosten hadden inderdaad wel lager gekund. Toch moeten we deze minister ook veel credit geven. Ik verhuur appartementen aan toeristen en heb mijn boekingen aan Duitsers zien toenemen, sinds Air Berlin op Curacao vliegt. Ik kan niet wachten op toeristen uit de andere landen.

 4. @ Remco. Zoals ze in Nederland zeggen: je l*lt lekker, maar je verhaal deugt niet (klopt helaas wel). Er is voor echte belangrijke zaken geen geld. Bedrijven zoals van jou zouden de minister vrij moeten houden. Of het maar een ad-hoc profijt is of structureel zal nog moeten blijken. Lekker hoor, dat jij zo profiteert, maar er verandert niets aan het feit, dat kinderen zonder eten naar school moeten gaan en dat het onderwijs het putje nadert.

 5. Ik heb nog voor Hakim, nog voor zijn partij gestemd maar in het papiaments hebben ze een gezegde: ‘Papia malu, papia bon’.
  Ik heb vaak genoeg minder positief commentaar gegeven op de huidige regering maar in dit geval ben ik het oneens met de kritiek. Ik zit in het Toerisme (Commercieel consultant voor 2 lokale toeristische bedrijven) en ben enkele weken geleden naar een conferentie in Colombia geweest (ANATO) waar de heer Hakim ook aanwezig was. Hier heb ik ook aan een lunch meegedaan bij een hele dure ‘Jockey Club’ waar de beste tour operators die Curacao verkopen waren uitgenodigd. Ik heb in levende wijze gezien hoeveel zo iets waard is, wat er kwa netwerken gebeurd, de operators apprecieren de aandacht met als gevolg dat ik meteen een groei zie in mijn omzet uiit die markt.

  Ik heb enorm genoten van het enthousiasme die de heer Hakim toont in zijn werk en hij was continu in meetings met stake holders uit die Markt waar hij trachte deals te maken voor het eiland. Hij en de heer Kabbara gaven vele intervieuws aan de pers en men vond het prachtig dat een minister zo ‘bereikbaar’ was. Ik heb in de 10 jaar dat ik in deze industrie zit, en wel zo’n 8 verschillende verantwoordelijken voor het toerisme heb meegemaakt (destijds, gedeputeerden), nooit zo’n energiek iemand meegemaakt.

  De latijns amerikaanse moet je ‘winen en dinen’, je moet al je charmes in de strijd gooien om op te vallen, deals te maken en je eiland te verkopen, zo gaat dat nou eenmaal.

  De Braziliaanse markt is een enorm interessante markt en ik waardeer het enorm dat de huidige regering zo veel aandacht besteed aan Brazilie. Ik heb enkele groepen (Incentive groepen/ grote bedrijven die met 100/200/300 man naar Curacao komen) uit Brazilie gehad en dat waren meteen de groepen waar ik het meest aan verdient heb. (Ze besteden ontzettend veel geld aan hun programmas)
  Zonder getallen te noemen kan ik zeggen dat wat 1 zo’n groep aan vreemd vermogen achterlaat op Curacao een stuk hoger ligt dan de Naf 37.210 die genoemd word in het artikel. (zet er maar rustig een extra 0 achter en verander de NAF naar $)

  Hadden de kosten wat lager gekunt? Misschien maar ga aub niet MiereN**** over iets wat miljoenen aan extra vreemd vermogen zal binnen brengen op dit eiland. Ik merk meteen dat er een impuls komt uit Brazilie door de aanvragen die binnen komen vanuit die markt. We verwachten volgend jaar een enorme groei in de groepen business en DAE gaat ook vanuit MANUAS naar Curacao vliegen dus kan de extra aandacht ook zeer goed gebruiken.

  Deze keer ben ik het dus niet eens met de kritiek en hoop dat iedereen zich met belangrijkere zaken zal bezig houden….This investment was WELL worth it! Het eiland verdient dat in 100 voud terug in de komende 2 jaren.

  Lekker slapen iedereen, ik ga nog even door met het maken van offertes voor de latijns Amerikaanse markt die plots veel interesse aan het tonen is in Curacao en ik dank iedereen (Hotels, CTB en ook Hakim) die hier veel tijd in gestoken hebben de afgelopen maanden.

  Remco Ernandes

 6. Volgens mij kost een staatsbezoek van de koningin nog minder dan dit !
  Sinds wanneer moet een minister een diner geven voor 400 man ?????

  Doorgaans krijgt hij diners aangeboden en als je mensen uit wilt nodigen dan doe je dat op de ambassade. Die hebben de faciliteiten en de ervaring, kun je ook nog ee beroep doen op het potje wat daarvoor is gereserveerd.

  Deze jokers leiden aan grootheidswaanzin. Reizen dat het een lieve lust is, maar ondertussen nog helemaal niets bereikt. Zou mooi zijn wanneer ze nu eens gewoon thuis blijven en daar hun werk doen. Daar is het eiland veel meer bij gebaat.
  Vrees dat hun reisjes inmiddels in de vele miljoenen lopen en de handelsresultaten gewoon nul zijn.

 7. Laat alle YDK die nog enig geloof hebben in deze regering de ballen nu maar eens tonen. Ik roep jullie op om de pressiegroepn op je eiland te ondersteunen met hun oproep. Deze regering moet de laan uit.

 8. Als dit waarheid is…. dan dient deze man onmiddellijk uit zijn ambt te worden gezet!!
  Hij……STEELT,, ( jat ) namelijk met belastinggelld van de Curacao,se bevolking!!

  Welke gekwalificeerde Curacao,se sportlieden met Olympische dromen worden ook alweer beknot in hun financiele mogelijkheden??

  Heel erg ,,,als je bedenkt dat deze bestuursclown op één dienstreis meer kost zonder enige meerwaarde, dan deze sporters die Curacao wel positief op de kaart kunnen en willen zetten maar waar geen geld voor beschikbaar is.

 9. verbaasd het iedereen hier nog?!!! de staten keurt toch alles goed die willen zelf ook nog op snoepreisjes.

  maar wel het creditcard gedrag van vorige regeringen willlen bekijken?????????

 10. El Hakim: “Hiernaast komt nog kijken dat Brazilië een extreem duur land is. Een hotel dat een minister waardig is, kost veel geld. Gezien het feit dat de minister niet over een credit card beschikt om onvoorziene uitgaven te kunnen dekken, waardoor bij de voorbereidingen van het werkbezoek rekening moest worden gehouden met ieder mogelijke eventualiteit.” Bij terugkeer van de minister zal er een rekening worden gemaakt en zal al het geld dat over is, worden teruggestort.

  Dat moet er nog bij komen, dat het geld niet wordt teruggestort. Hopelijk zitten er geen spookfakturen bij zijn expense report. Wat is een minister waardig hotel, als je nog niet eens ministeriabel bent en minister van een armlastig land met 150.000 inwoners waar de burger zo vaak van de regering moet horen “er is geen geld” zoals bij onze sporters? Gedraag je als zodanig en niet als sheik strooiend met andermans geld.

 11. Het cadeatje van 1500 = 700 euro gaat zeker in zijn zak

 12. Veel geld, dat wel. Maar zoals we weten gaat er ook een `entourage` mee (die niet door de Hato controle willen..). Als deze kosten INCLUSIEF de entourage zijn, dan valt t nog mee, maar te vrezen valt dat de entourage zelf zal declareren. De vraag wat hij gaat bereiken natuurlijk..Maar het goede nieuws is, dat er kennelijk een goede procedure is voor het vooraf melden van dit soort uitgaven. Dat zie je in het bedrijfsleven wel eens slechter geregeld. Als er zo`n procedure is voor ALLE uitgaven dan zal Curacao geen budgetoverschrijding hoeven te hebben..

 13. Een tolk.. Laatste keer dat hij ging was er volgens mij een YDK van portugese afkomst mee die alles vertaalde voor hem..

 14. Dit is dezelfde man die in 2010 doodleuk vertelde dat hij binnen een jaar armoede zou laten verdwijnen op Curacao anders zou hij aftreden………….

  Een regelrechte boef en leugenaar.

 15. hah. de gekregen tolk vertaalt alleen Braziliaans Portugees naar Engels. Waarschijnlijk was de tolk om het engels te vertalen in Nederlands of papiaments

 16. Waar blijven de bonnetjes van de andere clowns, ben benieuwd wat dit circus per jaar aan reisjes kost.

 17. Het valt mij nog mee dat hij geen huur limousine vanuit Curçacao? meeneemt of is dat al geregeld in Brasill.

 18. Waarom niet op zo’n website kijken
  250 Hotels in Sao Paulo
  www.booking.com/Sao-Paulo-HotelsBespaar tot 75% op uw reservering! Boek uw Hotel in Sao Paulo online.

  Meest Populair

  Best Beoordeeld

  Budget Hotels

  Luxe Hotels

 19. Misschien meteen een paar Jassen laten maken voor Jasjes.. want die zijn op het eiland niet verkrijgbaar.

 20. ik heb hier geen woorden voor
  wie is de volgende die zich als een sheik gaat gedragen ?????/

 21. kunnen we ook de bonnen zien, heeft hij het ook daadwerkelijk uitgegeven, of is het opgegeven maar worden de bonnen niet gecontroleerd,
  Of ben ik nu te wantrouwend.

 22. Zijn wij verbaasd???? Zijn wij echt verbaasd???? Dat missies geld kosten dat is duidelijk, maar waarom zoveel franje er omheen.

 23. een chaufeur meenemen???? die kent vast de weg in Brazilie, 850 p.d. kan ook goedkoper voro engels naar portugees. Oh en dan vergeet hij ook zijn eigen kok nog.

 24. movementu F%CK korsow

 25. Heel interessant, leuke prent ook :). Bedankt Don voor je bijdrage in meer transparantie!

  Alleen al de scherpe doelstelling van de dienstreis: “mission to Saou Paulo & Brasilia”…
  Afgezien dat onze minister van Economische zaken zich misdraagt…, maar dat dat ook gewoon zo kennelijk door de Staten wordt goedgekeurd…

 26. Binnen een week zoveel geld van de belastingbetaler er doorheen jassen. Wat een lef.