• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten heeft de kredieten van de banken op de eilanden bevroren. Minister George Jamaloodin van Financiën vindt de maatregelen ‘draconisch’, maar is volgens de directeur van de Centrale Bank, Emsley Tromp inmiddels overtuigd van de noodzaak.

Het wordt voor bewoners de komende zes maanden erg lastig wordt om nieuwe leningen af te sluiten.

Betalingsbalans
Gisteren lichtte Tromp de maatregel toe. Volgens hem is er al maandenlang sprake van een verslechtering op de betalingsbalans en de deviezenreserves te zien. Op de eilanden wordt veel meer geïmporteerd dan dat er via export aan buitenlands geld binnenkomt, er is te weinig economische groei en vooral op Sint Maarten is het aantal particuliere leningen de laatste jaren explosief gestegen.

Drastisch
De voorzitter van de Curaçaose banken noemt de maatregelen ‘veel te drastisch’. Volgens directeur Tromp is er geen sprake van een alarmerende situatie. “Maar als we dit nu niet zouden doen, zou de stabiliteit van de gulden uiteindelijk in gevaar kunnen komen. Dat willen we hiermee voorkomen”, aldus Tromp.

© ANP, alle rechten voorbehouden

14 reacties op “Kredieten Curaçao en Sint Maarten bevroren”

 1. Hier komt de aap uit de mouw. met een beetje inzicht zie je al snel dat er een correlatie is tussen Balance of Payments en je Budget Defecit. Keynes schrijft voor dat resp. Y=C+S+T en Y=C+I+G+(X-IM) dat lijdt tot T-G=(X-IM)+(I-S) Kapitaal vlucht lijdt tot negatieve bewegeing in spaargeld. de Balance of Payments geeft ook aan dat import>export. Dit vertaalt in een hele hoop dingen maar niet in een balanced Budget. T-G is negatief. Ze hebben flink meer uitgegeven dan er geind is, om wat voor reden dan ook. Die cijfers komen echter niet tevoorschijn. Nu manifesteerd het zich hier. En maar blijven doen of er niks aan de hand is. Volgende stap Tax weer omhoog. Ben benieuwd wat het CFT zal zeggen, wordt wel eens tijd voor wat jaarrekeningen m.b.t. 2011

 2. Het IMF heeft in haar rapporten over Curacao hier al voor gewaarschuwd. Als de regering voor Sinterklaas wil spelen voor de bevolking, de energieprijzen niet aan de wereldprijzen wil aanpassen, de lonen wil verhogen.. IMF heeft om die reden geadviseerd NIET over te gaan op de dollar als valuta voor Curacao. De dollar kun je namelijk niet devalueren, de gulden nog wel. Zo kunnen de salarissen nominaal stijgen en de gulden devalueren. Het volk heeft er natuurlijk geen fluit aan, want alle invoer wordt onbetaalbaar…maar het volk is dom..Geld naar het buitenland is de enige oplossing. Een valuta rekening bij lokale banken hoeft dat niet te zijn. Vraag maar even naar de algemene voorwaarden van de bank, of vraag ze zwart op wit dat een valuta rekening in dollars of euro`s ook altijd die dollars of euro`s zal uitkeren.. Denk niet dat ze dat schriftelijk zullen bevestigen…

 3. Straks wordt Tromp vervangen door een regering marrionet en zal de Centrale Bank failliet gaan en de gulden waardeloos zijn. Als je idd geld hebt zou ik dit zo snel mogelijk omruilen.

 4. hmmmm wat gebeurt er als je schulden heb in guldens, maar kapitaal heb in het buitenland zoals dollars of euro.
  stel je bent iemand met 2 miljoen gulden schuld bij de svb en de gulden is nu nog 56 dollar cent waard.
  wat als de gulden straks nog maar 28 dollar cent waard is en je hebt dollars in het buitenland.
  dat scheelt zeker een slok op een borrel.
  ach ik ben misschien wel te wantrouwend, je gaat toch niet een heel volk opofferen voor je eigen schulden?

  wie wil me gulden lenen, denk dat ik ook maar de gok neem

 5. geen wonder dat NL Cur en Sint maarten wilt afstoten.

 6. Logisch, een kapitaalvlucht door de elite, maar ook door de gewone man. Dit heeft alles te maken met vertrouwen in de economie en regering (criminelen).

  Met een stel criminelen aan de macht bevorder je de kapitaalvlucht. Er is toch niemand die vetrouwen heeft in deze door en door slechte (op allerlei gebied) regering. Ze hebben trouwens zelf mogelijk gemaakt dat ze met koffers vol geld ongecontroleerd het land kunnen verlaten.

  Als ik die minister van financien was, zou ik maar snel mijn grote b*k houden. Deze man heeft er totaal geen verstand van getuige het feit dat hij zijn eigen financien niet eens op orde heeft.

  Mensen pas op….nog even en de gulden is NIETS meer waard.

 7. toevoeging:

  wat is er anders dan de afgelopen jaren, we kopen net zoveel we eten net zoveel dus het ligt niet aan het importeren, maar gewoon dood ordinaire kapitaalvlucht omdat niemand vertrouwen heeft in de huidige regering.
  kijk maar even riond bij de omliggende landen, Venezuela, Suriname, enz corrupte bewindslieden en iedereen koopt dolaars of euro.

 8. dit heeft niks te maken met financieren van het krediet, maar alles met de kapitaal vlucht van ons geld die de elite veilig is aan het stellen.
  Persoonlijk als ik het geld had zou ik het ook doen, deze regering draagt ons land naar het randje van de afgrond.
  maar elk nadeel heeft een voordeel, nu kan Ali Baba en zijn 40 rovers, lees even het artikel over de Sheikh geen buitenlandse reizen maken voor de komende 6 maanden. Gerrit S kan dan rustig aanwezig zijn als de veiligheid diensten hem komen verhoren.

 9. Het gaat echt goed zeggen onze regeerders, er wordt dus anders over gedacht door de financiele opperhoofden. Wie gelooft u???

  Ik geloof onze regering………………….niet.

  Dit zijn duidelijke tekenen aan de wand dat de balans naar het negatieve verschuift..

 10. De CBCS doet haar plicht en kan niet in aanmerking nemen, dat 85% van de auto’s wordt gefinancierd. Je vraagt je toch af hoe de vele autodealers met betrekkelijk weinig failissementen allemaal zoveel auto’s aan de man kunnen brengen op een kleine bevolking, waarvan 20% zich een auto al dan niet gefinancierd kunnen veroorloven. Samen met de banken doen ze hun stinkende best, want de ene autoshow is nog niet afgelopen of de volgende is al in aantocht.

 11. Ik denk dat dit in de regel alleen (deels) werkt als men een hoop spaargeld heeft. Dus ipv lenen eigen geld gebruiken voor bijvoorbeeld een kapotte wasmachine…

  Niet dat ik bij mensen in de portemonnee kan kijken, maar ik vermoed dat sparen niet voor de meesten hier is weggelegd… De burgers worden weer de dupe door de gierigheid van de banken… Net zoals in de hele wereld zijn het juist de Banken die de economische crisis hebben aangewakkerd en vervolgens hun handje op houden voor staatshulp! En zonder schaamte nog bonussen uitkeren…. walgelijk!

  Maar dat er een maatregel komt lijkt me wel een goede zaak en met de beste bedoelingen…

 12. Normaliter wordt bij een stijgende vraag naar een goed, de prijs hoger. In dit geval zou dan bij een grotere vraag naar geld, de rente stijgen. Echter in dit geval is gekozen voor een bevriezing van kredieten. Kennelijk in de hoop dat als niemand kan lenen de import zal teruglopen? En de deviezenvoorraad zal toenemen?

  Wat gebeurt nu als de wasmachine stuk gaat. Kunnen we dan nog lenen bij de bank? Of moeten we maar weer het wasboord gaan gebruiken. Om nog maar te zwijgen over de aanschaf van een nieuwe auto …..

  Waar gaan we in dit jaar naar toe?

 13. Vervelend, maar goede zaak. Beter te vroeg dan te laat zoals in Amerika en Europa..

 14. Het gevaar bestaat dat de gewone man op straat geld gaat lenen. Verder kun je bij de autoshows nu de reklame verwachten “Koop nu en betaal over zes maanden”.