• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De vier organisaties die een oplossing willen voor de vervuiling die Raffinaderij Isla veroorzaakt, kregen vandaag hun podium in de Staten. Deze kans hebben ze goed benut, de vergadering duurde zeven uur. Vooral Peter van Leeuwen (SMOC) sloeg de Statenleden met onderzoeken en rapporten om de oren.

Edgar Leito van Movementu Solushon Isla (MSI), Jora de Jong van Actiecomité Basta!, Kenneth Valpoort van Organishon Wishi/Marchena en Van Leeuwen kwamen vandaag goed voorbereid in de Staten.

Transparantie
Waar MSI vooral strijdt voor sluiting van de Isla nadat het leasecontract met PdVSA afloopt in 2019, heeft SMOC het vooral over handhaving van de vergunning van de raffinaderij en een betere Milieudienst. Organishon Wishi/Marchena wil samen met Actiecomite Basta! vooral een schone lucht. Maar allen eisen ze transparantie van de overheid.

Uitstoot
Van Leeuwen
hield het parlement een zeer technisch verhaal voor, waarin hij uitlegde wat de Isla uistoot, waar ze de uitstoot overschrijden en wat voor invloed de stoffen hebben op de mens. Daarbij haalde hij verschillende rapporten aan die erop wijzen dat de Isla de norm voor de uitstoot van zwaveldioxide en fijnstof regelmatig overschrijdt. “Dan zijn er nog heel wat stoffen die niet worden gemeten die ook hoofdpijn, misselijkheid, irritatie aan de huid en ogen, longziektes, hartritmestoornissen en in het ergste geval kanker veroorzaken.”

Green Town
Edgar Leito hield op zijn beurt een uiteenzetting, om het argument dat sluiting van de Isla een klap betekent voor de economie, te weerleggen. “Over de jaren heen zijn steeds minder arbeiders in dienst bij de Isla. Daarnaast kunnen we een nieuwe invulling geven aan de ruimte en grond die vrijkomt als de Isla verdwijnt.” Leito haalde onder andere de plannen van Green Town aan. Jora de Jong van Actiecomité Basta! bracht de Statenleden terug naar de dag dat er catcrackerpoeder werd verspreid over verschillende wijken.

Kleine commissie
Jaime Corboda van Pueblo Soberano ging niet echt in op de verhalen over de Isla, maar sprak de vertegenwoordigers van de organisaties toe over het feit dat zij niet akkoord gingen met een kleine commissievergadering. Volgens hem is het een voorbereiding op de openbare Statenvergadering en hadden de organisaties het niet moeten afslaan. Eugene Cleopa (MAN) en Monique Koeijers (MFK) steunden hem hierin. Daarnaast waardeerde Corboda de tip van Van Leeuwen niet, dat de overheid hulp moet vragen aan Nederland. “Nederland is een duister land in Europa”, aldus Corboda.

Shell
Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels was heel helder in zijn standpunt. “Het staatsoliebedrijf Shell heeft hier zich jaren geleden gevestigd en heel wat vervuild. Kijk ook maar eens naar de berichtgeving over de schade die Shell heeft aangericht in Nigeria.” Maar Wiels haalde ook uit naar de ‘slappe politieke wil’ van de afgelopen regering die niet optrad tegen de vervuiling. Ook maakte hij duidelijk dat PdVSA niet boven de wet staat. “Zij moeten zich houden aan het leasecontract en het terrein van de Isla onderhouden.”

Upgrading
De meeste Statenleden moesten alle informatie laten bezinken.Vooral het betoog van Van Leeuwen dat de bewering van premier Gerrit Schotte, dat de BOO-centrale de grootste vervuiler zou zijn, onzin is maakte indruk. De Statenleden wilden duidelijke punten van de organsitaties van wat zij precies willen van het parlement. Schone lucht, handhaving van de vergunning, transparantie, meer mankracht naar de Milieudienst en vooral de toekomstvisie van de Isla werden opgenoemd. “Ik denk dat het voor upgrading ondertussen te laat is ”, aldus Van Leeuwen. “Dan komt het neer op sluiting of verplaatsing van de Isla. Ik wens u veel wijsheid bij het maken van deze belangrijke beslissing.”

Hoger beroep
Van Leeuwen zei na afloop van de vergadering zeer tevreden te zijn. “We hebben indruk gemaakt.” Op 2 april is het hoger beroep in de rechtszaak van SMOC tegen de overheid, met als derde partij de Isla. De Statenvergadering is hier te bekijken.

16 reacties op “Milieuorganisaties laten indruk achter”

  1. @ Gerrit.

    Inderdaad logisch wat U ook schreef.
    Dat we allemaal op dit eiland een schonere lucht willen is duidelijk. Ook binnen de ISLA is dit een grote wens.
    Alleen moeten we wel weten dat de driehoeksverhouding die er nu is. Eiland eigenaar van de fabriek, PDVSA huurder en ISLA Bv de operator. Niet gunstig is.
    Hier moet een weg in zien te worden gevonden om het voor alle drie de partijen een win win situatie te maken om tot grote investeringen te komen waar ook het milieu in wordt meegenomen.
    We zien nu op Aruba dat de kamer in Nederland zich ook grote zorgen maken, dat terwijl de fabriek aldaar van veel minder invloed is op de inkomsten dan hier.
    Hier zien we dat ondanks de schuldsanering de deviezen balans voor een enorm probleem zorgt.
    We kunnen wel steeds eisen stellen maar hoe serieus kom je over als de rest van het eiland het milieu aan z’n laars lapt.
    Klein voorbeeld zijn de auto keuringen hier, waar totaal niet op uitstoot wordt gelet. In Nederland en de VS wel, maar niemand staat daar hier om te trappelen.
    Het circus van gisteren was voornamelijk om de ISLA in elkaar te trappen en ook de overheid die les kreeg.
    De realiteit is dat als we op het niveau willen blijven leven zoals we dat nu op het eiland doen, en deze het liefst naar een hogere trap willen brengen.
    De ISLA voorlopig hard nodig is.
    Ik wil daarom alle werknemers van de ISLA wijsheid en moed inspreken om zo goed mogelijk te presteren om de PDVSA hiermee het nut van deze fabriek te bewijzen.
    Met hopelijk een zo gauw mogelijke doorbraak in de investeringen waar naar gestreefd wordt.
    Ook de overheid wens ik veel sterkte toe in de onderhandelingen.
    Het streven een schone lucht, moderne fabriek en als derde vlieg in een klap een goedkopere brandstof prijs voor het eiland.
    Gelukkig is dit haalbaar.

  2. Heel fijn dat de heer Wiels vind dat PDVSA zich aan de wet gaat houden! Hoe gaat hij en de rest van de regering daarvoor zorgen? Zij zijn de bestuurders van Korsou, dus hij kan meer dan alleen uitspraken doen.
    Ze mogen trouwens milieuwetten maken als ze willen. Misschien een tip?!

    Wederom haalt hij het niet relevante gezeik van, zoals hij het noemt ‘Nederlandse staatbedrijf Shell”. Shell is nooit een Nederlands staatbedrijf geweest. Je hed het private bedrijf Shell in London en de private Koninklijke Nederlandsche Petroleum Maatschappij. deze zijn in begin 20e eeuw (ik geloof 1907) gefuseerd tot het huidige Shell. Waarbij de aandeelhouders van Shell 40% van de aandelen in het nieuwe Shell kregen en de KNPM 60%. Het woord ‘koninklijke’ is soms verwarrend, maar het had die naam te danken omdat destijds koning Willem III de KNPM hielp in de Oost-Indies. en De nederlandse staat heet wel vaker zaken van de Shell geaciliteerd en is (maar hou me wat dat betreft ten goede) ook een van de velen anadeelhouders (geweest?). Weet niet of iemand anders daar meer van weet.
    Maar waar het om gaat is dat Shell, in welke vorm dan ook, nooit van de Nderlandse staat, maar altijd van (particuliere) aandeelhouders is geweest.

    Ten tweede Shell heeft daar veel vervuild, maar vergeet niet dit in de tijd te plaatsen. Er was toen nog niets bekend over milieu en de schade die daaraan werd aangedaan. Besef en regelgeving op dit gebied is iets van onze tijd.

    Ten derde heeft destijds premier Liberia-Peters (PNP) de deal gesloten met Shell om het zsm over te nemen en heeft zij PDVSA voor dat terrein ‘geregeld’. Hierbij de schonmaak van het terrein totaal negerend (want zowel door opruimen door Shell van zijn eigen rotzooi als vastleggen dat PDVSA de troep die die nu maakt op moet ruimen is niet gedacht!), door haast geboren uit angst voor leegstand en werkeloosheid. Dat is ook een zeer twijfelachtige keuze geweest destijds.

    Ten vierde wat heeft de Shell ramp van Nigeria met deze discussie te maken? Net alsof niet elke oliemaatschappij zo’n ramp op zijn credo heeft staan?

    Met al die uitspraken vergoeilijkt de heer Wiels het feit dat PDVSA ons en ons eiland dag in en dag uit vergiftigd en vergeet hij de verantwoordelijkheid bij zichzelf en deze en vorige regeringen te leggen.
    Het debat gaat over wat PDVSA NU op ons eiland doet en wat de regering hiertegen VERZUIMT te doen en in de toekomst KAN gaan doen. als meneer souverein wil zijn moet hij ook eens zijn eigen verantwoordleijkheid nemen en zelf problemen oplossen. Dat oppositiegelul is leuk totdat je in de regering zit en zelf iets kan doen. Doe het dan ook swa!

    Natuurlijk zou Shell ook zijn zooi op moeten ruimen. Hiervoor zijn trouwens ook al acties gaande.
    Het lijkt mij veel zinniger dat de Staten en de regering zich richt op wat er gedaan kan worden, niet op wat een ander anders zou hebben moeten doen. daar bereik je niets mee.

  3. Pluim (groot) voor Peter van Leeuwen voor zijn kennis en zeer onbaatzuchtige en tomeloze inzet voor ons milieu en de mensen die lijden door vervuiling!!

    Way to go Peter,
    Dank namens duizenden op Curacao die stil zijn, maar je bewonderen.

  4. @ Bobo. Mag het ook mudus operandi zijn en geen modes operandie? Er is een verschil: in Nederland mag het niet en hier wel.

    Het moet natuurlijk mOdus zijn. Typefoutje.

  5. @ Bobo
    Je hebt het verkeerd begrepen. Als de brief de deur uitgaat komt er geen boete.

  6. Ik hoef geen enkel rapport te lezen. Ik gebruik mijn eigen meetinstrument, neus genaamd. Wat een vieze klere lucht produceert die Isla. Slecht voor ons toerisme, slecht voor onze mede-mensen. Met de MAN in de regering zal er nooit iets gedaan worden tegen deze stink fabriek.

  7. @ Bobo. Mag het ook mudus operandi zijn en geen modes operandie? Er is een verschil: in Nederland mag het niet en hier wel.

  8. @ bobo
    jij kan lullen wat je wil
    ik vind dat er gisteren geschiedenis is geschreven in de Staten
    finally they listened!!!
    way to go Peter!

  9. Wel erg simpel om Shell een staatsbedrijf te noemen. Shell is net zo min een staatsbedrijf als KLM. Denk dat er weinig economische basiskennis in de Staten is. Maar nu..Er is een gezegde `inzicht verplicht!` Aan de andere kant.. de zaak sleept al jaren en is voor de gezondheid van het VOLK… van groot belang, dus als de Staten er pas serieus over willen praten na zware pressie, wat is dat dan voor een VOLKsvertegenwoordiging?

  10. @Tjistke.

    Onder welke steen?
    Provoceren?
    We leven nog steeds in een democratische recht staat, waar een ieder de vrijheid heeft tot meningsuiting.
    En niet iedereen met een mond vol tanden staat tegenover de Smoc en de heer van Leeuwen. En wel verder kijkt dan de neus lang is.
    Uw bewering dat de Smoc elke rechtszaak gewonnen heeft klopt van geen kant.
    Heeft U zich wel verdiept in deze complexe zaak om te pretenderen dat de ISLA geen rapporten heeft? En geen studies doet?
    Het verbaasd me dat de alwetende heer van Leeuwen niet op de hoogte is dat er rapporten zijn over een soort gelijk incident van dezelfde soort catelist, witte poeder genoemd door Basta, ( zand soort )
    Die in het verleden tot vier maal toe ontsnapte bij Shell Pernis te Rotterdam.
    En er zeven jaar ruim onderzoek is gedaan in Amerika naar deze stof met gelukkig een niet alarmerend negatief effect voor de gezondheid. Wat de Nederlandse regering ook des tijds verklaarde.
    Ik zou zeggen gaat U zich eens beter verdiepen in deze zaak en de modes operandie van de Smoc.
    Ondergetekende is iniedergeval niet onder de indruk van de manier waarop P van Leeuwen keer op keer iedereen de les denkt voor te lezen!!!
    En zo zullen er meerderen zijn.

  11. Dit was weer een leuke circus! Schotte heeft allang aangegeven ISLA niet te sluiten en dit alleen te overwegen indien er een bedrijf komt die dezelfde bijdage aan de economoe kan geven. Dat is ook logisch….anders komt de begroting echt niet rond

  12. @ bobo
    onder welke steen kom jij vandaan? of kom je hier alleen provoceren? De isla heeft nog geen enkele keer met rapporten kunnen zwaaien, het enige wat ze kunnen is topadvocaten inhuren en toch verliezen ze elke keer in de rechtszaal tegen SMOC, terwijl zij 1 advocaat tot hun beschikking hebben. Ik raad je aan de beelden van de vergadering terug te kijken, dan zie je voor jezelf dat het parlement met zijn mond vol tanden stond en Peter een ijzersterke presentatie heeft gehouden.

    versgeperst, bedankt voor het verslag!

  13. Indrukwekkend???
    Het was slechts een gegogel met cijfers en rapporten. Wedden dat de ISLA net zo goed kan gogelen en net zoveel tegensprekende rapporten kan neerleggen.
    Slechts de laatste vijf minuten waren intresant van deze marathon zitting.
    De academicus P v Leeuwen komt met een briljant voorstel.
    Overheid stuur die brief nou naar de ISLA dan hoeven we niet meer naar de rechtbank en zijn jullie de lachende derde.
    Peter wat denk je wel niet?
    De aap kwam toch nog uit de mouw. Alleen moest je eerlijk zijn en zeggen dat de Smoc dan de lachende derde is door de boetes op te kunnen strijken.
    Opnieuw laag om de uitspraak van rechter Loeb te willen omzeilen binnen het koninkrijk.
    Dat Leito zijn gal kon spugen na zelf door de ISLA te zijn uitgespuugd was van laag niveau.

  14. [quote] Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels was heel helder in zijn standpunt. “Het staatsoliebedrijf Shell heeft hier zich jaren geleden gevestigd en heel wat vervuild [/quote]

    Het moment dat shell de boel verkocht voor 1 gulden kreeg helaas de toenmalige regering het contract met kleine lettertjes in handen. Gingen akoord en namen dus voor die 1 gulden ook de vuiligheid over. HELAAS.

    Wiels ach je hebt nu eenmaal een hekel aan de Nederlander. Niet meer daar naartoe gaan hoor. Slecht voor je hart.

  15. Natuurlijk laten deze organisaties een indruk achter, zij weten namenlijk WEL waar ze over praten, en die nitwits die ons zouden moeten vertegenwoordigen vinden dat alleen maar lastig.
    En wiels zit weer populair te roeptoeteren en gaat dfe shell toer weer op. HIJ WEET dat Curacao het terrein had schoon kunnen laten maken door de Shell, maar daar is destijds niet voor gekozen, leest u dit maar na op de volgende link
    http://www.stichtingsmoc.nl/2012/01/liberia-peters-over-de-isla-op-rnw/
    De meeste statenleden moeten het nu even laten bezinken; Lees er gebeurt weer geen bal, en transparantie?? dat woord daar moet ik op dit eiland bijna van spugen.

  16. Goede actie van deze 4 groepen.

    1 standpunt begrijp ik niet:
    Daarnaast waardeerde Corboda de tip van Van Leeuwen niet, dat de overheid hulp moet vragen aan Nederland. “Nederland is een duister land in Europa”, aldus Corboda.

    Wie is deze incompetente man?