• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De 23-jarige terreurverdachte Mohamed Merah is dood.  Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant vandaag bevestigd. Merah werd door zijn hoofd geschoten terwijl hij door een raam probeerde te vluchten voor de Franse politie.

Een speciale interventie-eenheid van de politie (RAID) was vanmorgen het appartement binnengegaan waar Merah zich verschanste. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken gingen de agenten via de ramen naar binnen nadat ze geen reactie kregen van de verdachte. Merah stormde toen de badkamer uit waar hij zich had verscholen en begon op de agenten te schieten. Tijdens het vuurgevecht sprong hij met een wapen in zijn hand uit het raam. Hij werd dood op de grond gevonden.

Gewonden
Volgens de woordvoerder van het Franse OM, Francois Molins, zou Mohammed Merah tijdens een vluchtpoging door een sluipschutter in het hoofd zijn geraakt, meldt BBC. De Franse president Nicolas Sarkozy heeft gezegd dat er onderzoek wordt gedaan om te bepalen of de schutter alleen heeft gehandeld. Er schijnen bij de inval twee agenten gewond te zijn geraakt.

Overgeven
De Franse autoriteiten wilden Merah levend in handen krijgen en onderhandelden met hem over zijn overgave. Aanvankelijk zei hij gistermiddag dat hij zich over zou geven maar dat deed hij niet. De onderhandelaars hadden sinds het einde van gisteravond geen contact meer met Merah gehad.

Logisch
Cristian Etlein, de advocaat die Merah bijstond in de jaren voordat hij radicaliseerde, vindt Merah’s dood een ‘logisch gevolg’ van de strategie die de politie hanteerde. “Zijn dood is het logische gevolg van de gekozen strategie. Hij raakte steeds meer opgesloten in zijn autisme, in zijn verwijdering uit de werkelijkheid. Niets is gedaan om hem te helpen en de dialoog te herstellen.”

Palestijnse kinderen
De 23-jarige Fransman van Algerijnse afkomst was naar eigen zeggen lid van al-Qaeda. Met de moorden zei hij de dood van Palestijnse kinderen te wreken en de aanwezigheid van Franse militairen in Afghanistan te willen vergelden. Merah heeft de drie schietpartijen gefilmd waarbij hij in en rond het Zuid-Franse Toulouse in totaal zeven mensen doodde.

Terrorisme
Sarkozy zei dat er juridisch moet kunnen worden opgetreden tegen mensen die geregeld jihadistenwebsites bezoeken of naar het buitenland gaan om geïndoctrineerd te worden. ”Vanaf nu zal iedereen die geregeld websites bezoekt die terrorisme goedpraten en die haat en geweld aanwakkeren, strafrechtelijk worden aangepakt”, aldus Sarkozy in een televisietoespraak.

 

 

© ANP, alle rechten voorbehouden

www.versgeperst.com