• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Ingezonden brieven zijn bij Versgeperst.com welkom. Vandaag Ace Suares, directeur van een IT-bedrijf, aan het woord over het slecht functioneren van de domeinnamen.

Van .an naar .cw

De domeinregistratie van Curaçao is in handen van de UNA. De laatste tijd is het .cw domein in het nieuws, omdat er op 12 maart een Accountability Framework contract getekend is met ICANN, die de landencodes reguleert. Volgens dat contract moet de UNA gegevens van domeinnamen publiceren, een zogenaamde ‘who-is’ server. Deze dienst ontbreekt bij .an en .cw geheel. Door het ontbreken van een whois server is het bijna onmogelijk om een SSL certificaat voor de beveiliging van communicatie aan te vragen. Een domein registreren is onnodig ingewikkeld, omdat er allerlei formulieren geprint en ondertekend ingeleverd moeten worden. Bij anderen kan dat gewoon on-line, een .com domein is binnen 30 seconden aktief.

Ook worden er onnodige bureaucratische regels gesteld: om een domein aan te vragen moet een uitreksel van de Kamer van Koophandel overlegd worden. Toen wij justitie.an wilden registreren, moest bewezen worden of het Ministerie wel bestond! Bovendien zijn de regels juridisch niet in orde. Deze ‘red tape’ is meer dan tien jaar geleden van .nl (Nederland) gekopiëerd, maar terwijl in Nederland geen restricties meer gelden, is de tijd in Curaçao stil blijven staan. Helaas laat ook de technische afhandeling van .an en .cw veel te wensen over. Tot een jaar geleden waren alle .an websites gemiddeld 40 procent langzamer doordat een aantal servers niet werkten. En terwijl overal ter wereld domeinnamen minder dan twintig gulden per jaar kosten, wordt door de UNA 90 gulden berekend. Het is tijd om van de .cw registratie een moderne en professionele organisatie te maken. Tot zolang adviseer ik om geen .cw te gebruiken.

7 reacties op “Ingezonden: Problemen domeinregistratie”

 1. @.CW/.AN Registry Ik ben blij dat u de tijd heeft genomen om te beantwoorden. Ik vraag mij wel af wat u specifiek bedoelt met mijn “achtergrond”.

  Ik snap serieus niet waarom er niet sinds 1994 een whois server gerealiseerd kon worden.

  Uw reactie: ” Wij doen nog de moeite om achter mensen aan te lopen voor betalingen, de “andere” genoemde online services (gTLD Registries) geven de domeinnaam meteen vrij aan derden.” Klopt niet met de werkelijkheid. De registars hanteren meestal een redemption/grace period al dan niet tegen extra kosten. Hoe dat tussen de GTLD en de registar is geregeld weet ik niet.

  Verder mag het duidelijk zijn dat jullie registratie proces door Fred Flintstone is ontworpen en nooit meer aangepast. Er zijn tal van IT-bedrijven op Curacao die een on-the-fly oplossing kunnen ontwikkelen als u de capaciteit daar niet voor heeft.

  Het achter mensen aanlopen die niet betalen? Daar heeft menig bedrijf last van. Maar ook u zou een grace period kunnen instellen + boete. Allemaal automatisch en vrij standaard.

  Ik hoop inderdaad dat u de .CW kan professionaliseren en anders het overlaad aan mensen die dit wel kunnen doen.

 2. @.CW /.AN Registry,

  Klinkt heel erg mooi, maar toch lijkt me het mooier dan de werkelijkheid. Het verbaasd me niks als ook op het gebied van domein registratie Curacao zo traag is als dikke stront… net zoals vele andere simpele zaken die je elders gewoon per internet kan regelen moet hier nog met tussenkomst van 2 personen (met handtekening) gebeuren… en wat als er een van die twee op vakantie is….

  Jouw reactie is ook een voorbeeld van ongeloofwaardigheid, want men moet direct in de verdediging schieten. Er is iets geconstateerd en dat wordt bevestigd door nog iemand anders en er wordt slechts gedaan alsof die mensen uit hun nek zitten te l*llen….
  Ga er eens professioneel mee om…. een klacht is een bron van gratis informatie!

  Ik ben trouwens blij voor die diverse klanten die het wel voor elkaar hebben kunnen krijgen, het zou wat zijn als jullie geen enkele klant hebben waarbij het gelukt is. Naast dat zou ik ook graag willen weten wat voor klanten dat zijn (schotte en co?) en hoeveel (extra) geld zij hebben betaald om dit voor elkaar te krijgen.

  Nogmaals doe gewoon iets met deze klachten!

 3. Helemaal eens met Ace. Toevallig moest ik gisteren samen met een klant dit doen en ik viel stijl achterover van de burocratische nonsense. Helaas moet deze klant een .cw aanvragen, anders hadden we binnen anderhalve minuut even een .com aangemaakt voor een fractie van de prijs die de UNA rekent.
  En, trouwens, wat als je als persoon of vereniging een. cw wil aanvragen? Dan heb je geen inschrijving bij de KvK.

 4. Beste lezers, wij hebben diverse klanten die zonder problemen een SSL certificaat hebben kunnen regelen (binnen 2 dagen), zowel voor de .AN als de .CW domeinnamen. Wij hebben inderdaad nog geen WHOIS server in place, maar dat neemt niet weg dat wij wel voor de nodige informatie richting onze klanten zorgen. Het bestaande WHOIS is momenteel een wereldwijde punt van discussie dat in behandeling is bij ICANN met alle TLD managers en andere stakeholders. Er worden naast een betere WHOIS systeemopzet ook andere alternatieven overwogen. De achtergrond bij de opmerking van “Cur Eye“ is voor de kritische lezer overduidelijk, en daar zullen wij maar niet op reageren. De ccTLD manager voor de .AN heeft deze organisatie sinds 1993 zonder enig dispuut kunnen beheren hetgeen dan minimaal tegenstrijdig is met de hier geplaatste opmerking. En ja, je zult altijd mensen erbij hebben die niet met regels kunnen leven. Dat voor de gTLD de registratie stukken eenvoudiger is dan een ccTLD (zoals de .AN en .CW) is ook begrijpelijk. Wij doen nog de moeite om achter mensen aan te lopen voor betalingen, de “andere” genoemde online services (gTLD Registries) geven de domeinnaam meteen vrij aan derden. Alle domeinnamen in de .AN zone hebben de 1ste keuze op de gelijknamige domein in de .CW zone aan te vragen. Omdat land Nederlandse Antillen niet meer bestaat, heeft volgens de wereld standaarden ook de .AN geen recht meer van bestaan en moet dus (helaas) uitgefaseerd worden. Op de reactie van “Michel Greijmans” het volgende; Wij zijn net als velen het slachtoffer geweest van een credit card policy verandering bij attglobal.net, maar als een klant op 31 januari om 7.03PM een mail stuurt en op 1 februari om 5.45AM daar een inhoudelijk antwoord op krijgt van een ccTLD Registry, dan is deze reactie niet begrijpelijk. Bovendien, om tussen zoveel professionals voor ruim 19 jaar iets te doen waar je als organisatie “geen verstand van hebt” en toch gerespecteerd wordt voor wat je doet en hoe je het doet, is minimaal een pluimpje waard, en dus zeker geen teleurstelling. Laten wij met zijn allen, als deel van de lokale Internet Community, een positieve bijdrage leveren aan het verder professionaliseren van de .CW Registry Curacao, in plaats van met eigen agenda’s bezig te zijn. De .CW is “a new born” laten wij juist helpen in de positieve groei ervan!

 5. +1 Like

 6. Ace heeft gelijk. UNA heeft keer op keer aangetoond dat ze geen flauw idee hebben wat ze doen. Indien ze niet aan de moderne verplichtingen/eisen kunnen voldoen, is het tijd dat de overheid een stichting in leven roept waarin technocraten het bestuur vormen. Geen dinosauriers, maar mensen die aantoonbaar kennis hebben van het leven online en de applicaties van technologie.
  Deze stichting zou het hoogste orgaan van advies moeten worden aan de overheid m.b.t tech en beleid. Ik heb het gevoel dat onze bestuurders (en ook de vorige) “make it up as they go along”… Beetje advies inwinnen bij “een jongen die ik ken die heel goed met computers is” lijkt me niet de beste basis voor beleid.

 7. Deze mensen zijn het toppunt! Precies wat Ace zegt ze doen er alles aan om een registratie onaangenaam ofwel onmogelijk te maken. Ook als je ze een email stuurt om wat informatie te krijgen krijg je waardeloze antwoorden:
  Part 1: http://i.imgur.com/GWN8v.png
  Part 2: http://i.imgur.com/ThSBA.png

  UNA is niet het enige probleem in deze zaak. Ik heb ook een aantal emails gestuurd naar ICANN, wat betreft deze zaken, maar ook ruim voordat de (officieel) UNA de “sponsoring party” werd toen ik wilde informeren of er al een was voor de CW TLD’s. Maar ik heb nooit een email terug gehad van deze mensen. Echt heel teleurstellend.

  Ik heb echt het gevoel dat deze mensen niet weten wat ze doen of niet aan moderne standaarden (wat betreft domein registratie) kunnen houden. Nogmaals, ik ben zeer teleur gesteld.