• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

DokmaatschappijCURAÇAO – Pueblo Soberno leider Helmin Wiels is niet bij met de opmerking van PAIS-leider Alex Rosaria over de haven. Rosaria gaf aan dat er in de haven nog steeds monopolie geldt en dit niet de afspraak is. Volgens Wiels is de monopolie in juli 2011 geëindigd en is Curaçao Ports Authority hiervan op de hoogte.

“De regering heeft een brief gestuurd naar CPA”, laat Wiels weten als reactie op Rosaria. “Op hun beurt heeft CPA de gebruikers van de haven, die al meer dan 40 jaar genieten van de monopoliepositie, geïnformeerd. CPA heeft verteld dat zij, als ‘huisbaas’, onderhandelingen zouden openen met alle partijen die vracht of andere diensten in de haven willen opereren.”

Bekend
Wiels geeft aan verbaast te zijn over het de uitlatingen van Rosaria. “Alles is in de media verschenen. Ook is bekend dat er al offertes op tafel zijn gekomen van zowel lokalen als internationalen die nu onderhandelen met de autoriteiten.” Volgens de PS-leider heeft zijn partij zich dus netjes aan de afspraak gehouden.

Niets veranderd
Rosaria lijkt door de reactie van Wiels niet overtuigt. “Er is niets veranderd in de haven”, stelt de PAIS-leider. “Hoezeer Wiels ook probeert het water te vertroebelen, feit is dat de concessie die altijd in de haven bestond, niet is veranderd en er nog steeds monopolie is. Wanneer dit niet zo is, moet dit bekend worden gemaakt door het verantwoordelijk ministerie van Economische Ontwikkeling.”

Prijs hoger
Rosaria pleit voor meer transparantie vanuit de regering hierover. “Wat is er gebeurd met de concessie? Zijn er onderhandelingen en zo ja, wie onderhandelt er? Waarom werkt er maar één kraan in de haven en hoe komt het dat twee grote scheepvaartmaatschappijen niet meer in de haven komen?” Volgens Rosaria is de haven belangrijk, omdat, wanneer de haven in handen is van één groep, de prijs steeds hoger wordt. “Dit is nog erger nu de OB met 20 procent stijgt, de koopkracht achteruitgaat en de Centrale Bank maatregelen wil nemen.”

2 reacties op “Onduidelijkheid over monopolie in haven”

 1. website van CPA..

  Since 1981, the CPA, a limited liability company whose main shareholder is the island government of Curacao, has managed all of Curacao’s ports. Located in the Southern Caribbean, Curacao boasts of several deepwater ports, most of them sheltered inlets and a natural harbor. CPA is a landlord port authority, owning infrastructure and most of the superstructure of the ports, while the facilities are leased out to private operators. The CPA is the driving force behind the development of the port, providing services; managing its property, equipment and marketing; and upgrading its facilities. The CPA also collects port tariffs, including harbor dues, wharfage, pilotage and cruise passenger fees.

 2. Beetje naïef van Rosario, hij weet toch dat Wiels alleen roeptoeterd, maar daarna nooit meer ergens op terug komt.
  Het moet nu toch wel bekend zijn dat de Hr Wiels alleen maar wat voor zich zelf doet en het volk laat stikken.
  Het is makkelijk om tegen het gezag te trappen, maar zo gauw je op het luche zit dan word het een heel ander verhaal. dan maakt het niet uit wat het volk er van vind maar dan ga je accoord met de verhoging van 5 na 6 procent OB, of zomaar de verhoging van 60 na 65 jaar dat je dan pas je AOV ontvangt, zonder waarschuwing zonder een overgangs regeling enz. KIJK dat is ook de PS en de PS is de Hr Wiels en niemand anders.