• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Een voorstel om de verdachten van de Suri- naamse Decembermoorden amnestie te verlenen, heeft in de parlementen van Suriname en Nederland tot ver- ontwaardiging geleid. Advocaat Gerard Spong, oud-adviseur van de Surinaamse regering over de moorden, reageerde gisteren zeer kritisch.

Bij de Decembermoorden in 1982 werden vijftien critici van het toenmalige militaire bewind gemarteld en vermoord. Er loopt al ruim 4,5 jaar een rechtszaak tegen de verdachten, onder wie huidig president Desi Bouterse van de partij NDP.

Voorstel
Het voorstel komt van enkele Surinaamse parlementsleden. “Het lijkt niet goed om zo voort te slepen. Nu moet er een einde komen”, zei parlementslid Anton Paal (Mega Combinatie/PALU) tegen de website Starnieuws.com. Hij heeft steun van zijn collega Rashied Doekhie (Mega Combinatie/NDP). De initiatiefnemers willen een bestaande amnestiewet uit 1992 voor de binnenlandse oorlog wijzigen.

Geschokt
Oppositieleider Radjkoemar Randjietsingh reageerde zeer geschokt en boos. “Ze maken misbruik van hun positie als parlementariër”, zei hij. Dat ze hier mee komen vlak voor de rechter uitspraak doet in het proces, vindt hij heel erg. De oppositieleider verwacht dat de wet snel wordt aangenomen, want de regeringscoalitie heeft de meerderheid.

Diepe wonden
PvdA-Kamerlid Frans Timmermans wilde na het ‘schokkende nieuws’ van het kabinet weten wat het gaat doen om te voorkomen dat de wet ertoe leidt dat daders die mogelijk veroordeeld worden in het nu lopende proces, uiteindelijk toch hun straf ontlopen. Volgens hem hebben de moorden diepe wonden geslagen in zowel Suriname als Nederland. Andere Kamerfracties steunden zijn verzoek.

Schoffering
Advocaat Gerard Spong vindt het voorstel een schoffering van de krijgsraad die al 4,5 jaar werkt aan de berechting de verdachten. “Het is een zeer grove vorm van ‘contempt of court’ om met zo een amnestiewet de krijgsraad buitenspel te willen zetten”, aldus Spong. Hij vindt het ook een diskwalificatie van het Surinaamse parlement. Als de wet erdoor komt, zou dat ‘de bijl aan de wortel van de democratie in Suriname zijn’.

Zitting
De krijgsraad gaat voorlopig door met zijn werk. Vrijdag is er een extra zitting in het proces van de Decembermoorden. Dit gebeurt op verzoek van het Openbaar Ministerie, dat Ruben Rozendaal nog een keer onder ede wil horen. Rozendaal speelt een belangrijke rol in het proces. Hij is de enige getuige die een belastende verklaring heeft afgelegd over Desi Bouterse.

© ANP, alle rechten voorbehouden

10 reacties op “Rumoer om amnestievoorstel Decembermoorden”

 1. Moos ,
  Probeer Sam te zoeken en ga die onzin ergens anders verkopen. Doe het dan echter wel in het papiaments, misschien dat je dan nog een paar lachers op je hand mee krijgt.
  Jij bent ook typisch zo,n baasje die in de zak schijt,waar hij zijn hele leven uit gegeten heeft !! Maar dat is een Nederlands spreekwoord en daar heb je naar mijn inschatting nogal enige moeite mee !!

 2. @Jan, de Surinaamse zaak gaat ons niets aan. Wat vluchtelingen? Dat is een drogreden om de Nederlandse paspoort te bemachtigen. In Nederland zijn er al een heleboel van deze Surinaamse gelukzoekers ontmaskert. De Surinamer die Nederland binnen wil komen kan niet meer met het smoesje van vluchteling voor Bouterse het land in! En diezelfde zogenaamde Surinaamse vluchtelingen maken ook bij ons heibel. Ze denken hier in Curacao onze regering te komen aanvallen! Wat is dat nou? Bovendien hebben de meesten een pesthekel aan Curacaoenaars. Ik ben alleen maar geinteresseert in de Curacaouse zaak, dat is belangrijk voor mij en andere Curacaoenaars.
  Wij bemoeien ons toch ook niet met wat de Surinaamse regeringen doen? Waarom vluchten ze niet naar Belgie of ZuidAfrika? Dat zijn landen waar er een vorm van Nederlands gesproken wordt.

 3. Natalia Aa,

  Om vluchteling zijn hoef je niet in een tentenkamp te zitten of geen werk te hebben!!
  Op dit eiland zitten Surinamers die niet meer veilig naar hun geboorteland kunnen reizen, alleen omdat een gestoorde criminele gek in zijn,, bananenrepubliek ,, daar nog steeds aan de touwtjes trekt.
  Wie is nu hier goed geinformeerd, u in uw naiviteit in iedergeval niet.!!!
  Ik ken ze bij naam en toenaam. hier op het eiland…….U ook ???

 4. Het lijkt me een juridisch unicum en onbestaanbaar om verdachten (die dus nog niet veroordeeld zijn) amnestie te geven. In feite is dat dus een schuldverklaring zonder straf aan verdachten. Je zal maar onschuldig zijn (immers er is nog geen veroordeling), en amnestie krijgen! Klaar ben je!

 5. Beste heer Willems ik weet niet uit welke tijd u afkomstig bent of waar uw info vandaan komt, maar er zijn geen Surinaamse vluchtelingen, iedereen die vertrok heeft de nationaliteit aangenomen. De meeste mensen die toen vertrokken waren intellectuelen en studenten die een bijdragen leveren in de landen waar ze terrecht kwamen. U doet alsof ze in tentenkampen leefden en niet kunnen wachten tot de ellende over is. Laat u informeren voordat u weer post, misschien een beter idee?

 6. @Willems R, how stupid can you be ? Wat een opluchting moet het zijn voor de refugies, die elders anders hun bestaan moesten gaan zoeken en daarmee anderen onbewust uitstoten in hun eigen land. So stupid. Zonder de Belgen te willen beledigen, begrijp ik nu wat ze bedoelen met een stomme Belg, iemand die zo’n uitspraak doet.

 7. @Willems, de zelfde persoon die van Suriname een paria staat heeft gemaakt is er nu president.. Er zal dus niets veranderen voor het volk daar en het gegraai zal door blijven gaan..

  Neem een voorbeeld aan Argentinie en Guatamala daar waar ze wel de mensen aanpakken!

 8. @ Chupacabra.
  Heel mooi wat u schrijft “Een vrij land zonder democratich moreel is geen land maar een graaipot voor hen die de grootste mond hebben”. Erg waar en helaas toepasbaar ook buiten Suriname.
  mr. sporng heeft rouwens ook een mooie uitspraak met zijn “bijl aan de wortel avn de democratie”.

 9. Oplossing nabij.
  Eindelijk een lichtpuntje in de donkere tunnel voor de vluchtelingen. Suriname is een mooi land, rijk aan miniralen, dus met economische toekomst. Wat een opluchting moet het zijn voor de refugies, die elders anders hun bestaan moesten gaan zoeken en daarmee anderen onbewust uitstoten in hun eigen land. Laten wij nu hopen, dat er gelukkig een einde zal komen aan het gespankerd en gegraai, en dat er een grootschalige repatriatie golf zal plaats vinden met of zonder premie om aan te moedigen. Immers oost west, thuis best, als het goed is!

 10. Verkrachting van de rechtsstaat, en een slag in het gezicht van de nabestaanden. Het zal de Surinaamse verdeeldheid alleen maar doen toenemen.
  Een verloren land wat jaren na onafhankelijkheid nog steeds de schuld van alles wat er mis is bij “anderen” neerlegt en zichzelf maar niet kan bevrijden van de criminele en corrupte zweem die er over heen hangt.
  Een vrij land zonder democratich moreel is geen land maar een graaipot voor hen die de grootste mond hebben. Een veroordeelde drugsmokkelaar en moordverdachte als president en het plaatje is wel duidelijk op welk triest niveau men zit.