• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Er moeten meer Curaçaoënaars de stoute schoenen aantrekken en ondernemer worden, vindt minister van Economische Ontwikkeling Nasser el Hakim. Om de bevolking te stimuleren dit te gaan doen is er een analyse- en evaluatiesessie gehouden binnen de sector Ondernemen van het ministerie.

De sector Ondernemen van het ministerie van Economische Ontwikkeling heeft het doel een organisatie te worden die reageert op vragen uit de samenleving; een autoriteit te vormen op het gebied van handel; een centrale positie in te nemen in de wereld en proactief te reageren op behoeften uit de gemeenschap. Tijdens de analysesessie bleek dat er geen kennis is bij het publiek wat betreft mogelijkheden om de start van een eigen onderneming te financieringen. Ook actuele informatie ontbreekt bij mensen die zouden willen ondernemen.

Veranderen
Hakim suggereert dat er daarom samen met het ministerie van Onderwijs informatie gegeven moet worden over zakendoen en het nemen van risico’s. “Er moet gewerkt worden aan de cultuur waar veel Curaçaoënaars mee opgegroeid zijn”, stelt Hakim. “Dat is de cultuur waarin men bestemd is om te werken in dienst van anderen en zelf geen eigen zaak kan hebben.”

17 reacties op “‘Meer Curaçaoënaars moeten ondernemen’”

 1. @ Juny. Ergens heb je een beetje gelijk, maar integriteit moet een prioriteit van alle eigenschappen zijn. Politici worden echter afgerekend op hun daden. Voor zover we weten zijn er weliswaar weinig maar ook integere ministers zonder ruggegraat, die doen wat Helmina Wiels hun opdraagt, maar op grond van die daden hebben ze zichzelf hopeloos gediskwalificeerd: Cooper, Wilsoe en Janssen. Wie ben ik als integere vergeten?

 2. Erg veel populistisch geklets de laatste tijd, wat is o.a hij en de rest van dat zootje aan het maskeren?

 3. El Hakim gaat jonge/nieuwe ondernemers helpen, zouden die dan vooraf een covenant met hem moeten tekenen voor 10% van alle niet af te gdragen belastingcenten. Je moet tenslotte van iemand’s expertise gebruik maken. Kan hij mooi zijn achterstanden wegwerken of zou hij dat dan stiekum toch weer in eigen zak steken, zo van dit is een win/win situatie.

 4. Rita het gaat niet om de partijen. Wel om integere mensen. Ik hoef geen Par regering met Leeflang en Dick.. De regering mag blijven maar wel met integere mensen die niet liegen. Waarom kwamen ze met mensen als Asjes en Constancia die een trackrecord hebben van liegen en corruptie. Waarom kon Hakim en Jamaloodin vanaf het begin geen regeling treffen met de belasting? Hebben de regeringspartijen dan geen integere mensen????
  Jammer dat jullie er een zwart-wit discussie maken of een alles of niets maar daar geef je aan dat de regering dus totaal niet luistert (omdat ze te druk zijn met regelen van pastechis). We willen integer bestuur en welke partijen dat zijn maakt mij niets uit.

 5. @ rita. jullie vergeten dat dick , ook inde gevangenis zat

  Nou en? Is hij ook veroordeeld zoals Godett? Praat me bij. Als je alle mensen, die achteraf voor niets even naar de gevangenis moesten, te eten zou moeten geven, zou jij naar de voedselbank moeten.

 6. @rita, Godett zat in de gevangenis omdat hij daar zelf voor heeft gezorgt.. Hij heeft daarna wel geprobeerd via Komproe om zijn vriendjes uit de gevangenis te halen. Ten tweede iemand kan schulden hebben maar erover liegen is een zeer kwalijke zaak! Ministers hebbene en voorbeeld functie en dat heeft deze regering niet. Als een minister toen al loog (Jamaloodin, Hakim, constantantia) wanneer weten we dan wanneer ze wel de waarheid spreken??

 7. @ rita. wij hadden ook een minister president (vr), die kleuterleidster was
  een nette vrouw

  Hoe haal je het in je hoofd dit vergelijk te maken en trouwens MAVO3 is altijd nog een stuk minder. Het enige is dat Schotte een redelijk flair de bouche heeft, maar dat is onder het boevengilde altijd makkelijk. Hij is echter daarin maar een kleine jongen zowel letterlijk als figuurlijk. Lees maar eens over de Nederlandse heer Olivier, die de top van Nederlandse banken onder de tafel lulde. Je hebt blijkbaar heel veel gemist van de publicaties over Schotte en zijn rapaille en dat waren geen geruchten maar feiten. In dat feuilleton is intussen rotte vis deel 4 verschenen met als titel “Van oplichter tot premier” en vele duizenden burgers zijn al in het bezit daarvan.

 8. De eerste de beste kl**tviool mag een eigen zaak beginnen zonder zelfs een middenstandsdiploma en er wordt vaak alleen gekeken naar inkoopprijs en verkoopprijs. Het verschil wordt met bakken aan luxe uitgegeven en hoezo belastingen en premies betalen. Administratie is een te grote straf voor de meeste ondernemertjes en een groot percentage gaat binnen de kortste keren failliet door mismanagement met achterlating van een grote schuld. De crediteuren hebben meestal het nakijken en de Belastingdienst en SVB zijn het ergste de klos. Die moeten juist na 1 jaar opletten of er aangifte is gedaan en zo niet meteen een ambtshalve aanslag sturen plus boete en laat het bedrijf maar bewijzen dat het niet goed is. Gewoon de schade beperken. Het is zeer onverstandig om als een blinde zelf ondernemen te promoten. Ik heb ervaren zonder zelf iets te willen ondernemen, dat het helemaal niet moeilijk is om informatie te krijgen.

 9. Give credit where credit needs to be given….dit is een goed programma die ik zeker zal steunen. Curacao verdient al te weinig en dan verlaat een groot gedeelte ervan het eiland wegend buitenlandse ondernemers en investeerders. We moeten zelf meer ondernemend worden en investeren in industrieen die vreemd geld ons land binnen halen zoals toerisme, financiele dienstverlenende sector, (schone) industriele sector, meer exporteren etc. Ik hoop zeer zeker dat we in de komende 10 jaar veel meer lokale ondernemers zullen krijgen en support Hakim in Zijn project om vanaf jong af de bevolking te stimuleren ondernemers te worden daar dit inderdaad niet in de huidige opvoeding en onderwijs word meegenomen.
  Niet omdat ik voor een andere politieke partij heb gestemt moet dat betekenen dat ik niet een positief project van deze regering kan steunen. Ik mis zoveel positivisme op mijn ‘dushi’ Korsou!

 10. margreet smeets, wij hadden ook een minister president (vr), die kleuterleidster was
  een nette vrouw . Waarom mevr. smeets dit nu.?
  en trouwens vroeger , kon je met een gewone achternaam niet in de buurt van de FAMILIE SMEETS komen, dus zeur niet

 11. het kan toch ook zo zijn dat deze minister de mensen die willen ondernemen, ook
  voorbereiden hiervoor? waarom zo negatief. Mensen de vorige hebben jullie helemaal niet meegemaakt? iedereen weet dat je een gedegen training moet hebben, en ik heb wel een
  goede en gedegen informatie gekregen. jullie geven deze ministers ook geen kans .
  wij hebben onze schulden, problemen, laten wij ons best doen om onze schulden beter te
  beheersen dan,wie dan ook.
  zodra er iets over drugs is, noemen jullie die thode, belasting die minister, jullie vergeten dat dick , ook inde gevangenis zat, godett zei dat de par hem in de gevangenis heeft
  gestopt. en er zijn nog een heleboel voorbeelden. maar laten wij nu iets postiever en
  opbouwend worden

 12. Te beginnen met het gigantisch overschot aan (in de weg lopende) boodschappen inpakkers, die hun tijd ‘dus’ beter kunnen besteden aan STUDEREN!

 13. Tjonge Tjonge wat is die Hakim toch druk voor de bevolking de laatste weken,zit vast een Libanees adertje onder het gras die eerdaags boven de grond uit komt.

 14. Waarom werken en ondernemen.. beter aansluiten bij een politieke partij en politicus worden.. lekker nietsdoen en veel geld verdienen..

 15. Nooit is de Curacaoenar gestimuleert om een eigen zaak te hebben.
  Als kinderen werden we alleen gewezen op het studeren om later “hoge posities te bekleden”.
  “Vanaf onderaan omhoog werken? Pfffft, zo ver kom je toch niet!” was het idee altijd.

  Verder: Wat doet de minister om het makkelijker te maken voor aankomende ondernemers om informatie te krijgen? Niemand weet waar je aan info komt en als je aan info komt dan is het nog verkeerd ook. DAT mag de minister eens gaan regelen, dan komen de ondernemingen vanzelf wel.

  Ik zal het wel leuk vinden om te zien hoe de middenklasse zich gaat ontwikkelen als er steeds meer ondernemers bij komen.

  Should prove to be an interesting development……..

 16. helemaal mee eens om het stimuleren van eigen zaken te bevorderen, echter de de cultuur om te bouwen dat”

  “Dat is de cultuur waarin men bestemd is om te werken in dienst van anderen en zelf geen eigen zaak kan hebben.”

  Daar ben ik het volstrekt niet mee eens, immers hebben is in de ogen van veel mensen geen arbeid verrichten, maar laten verrichten. Er is niks fout aan om trots op de werk te zijn.

  vaak genoeg vraag ik aan jongeren wat wel je worden als je de opleiding heb gehaald.
  Dan krijg ik te horen, chef of eigenaar van een zaak zijn, ik zeg dan in de toekomst bedoel je natuurlijk.

  Nee natuurlijk niet hoor ik dan, ik wil gelijk chef zijn. Veel mensen vergeten als iemand chef is of eigenaar dat ze jarenlang daarvoor hebben gewerkt, ervaring op hebben gedaan enz.
  Alleen bij uitzondering kan je op een hoge positie komen zonder deze weg van ervaringen en werken.

  Bye the way, lekker handig persmoment nu net dat je moet lezen dat er voorlopig geen geld mag worden uitgeleend.
  Praten de politici en de Centrale bank nog wel met elkaar?

 17. Tja nu weet ik dat je bv geen Aqualectra hoeft te betalen en geen belastingen.. Tja dan is zaken doen een stuk makkelijker!