• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Ook op Curaçao vielen tijdens de Tweede Wereldoorlog enkele oorlogsdoden. Vijftien stakende Chinezen werden in 1942 door bewakers van Shell doodgeschoten toen de staking grimmige vormen begon aan te nemen. Nu, 70 jaar later, worden deze slachtoffers officieel erkend en herdacht.

Op 20 april 1942 legden enkele honderden Chinese stokers op olietankers van de Curaçaosche Scheepvaart Maatschappij (Shell) hun werk neer. Ze eisten meer veiligheid en betere arbeidsomstandigheden. Aanleiding voor de staking was het oorlogsgeweld in de regio waarbij Duitse onderzeeërs de slecht bewapende en onderhouden olietankers beschoten. Toen de staking uit de hand begon te lopen schoten bewakers vijftien opstandelingen dood.

Doofpot
Volgens de Stichting Eerherstel Oorlogsslachtoffers Curaçao (SEOC) werden de vijftien vermoorde stakers op begraafplaats Kolebra Bèrdè, ook wel bekend als ‘het kerkhof van de schande’, anoniem begraven. “In augustus 1942 vond een kort en eenzijdig onderzoek naar de toedracht van deze gebeurtenissen plaats, uitgevoerd door de Commissie van Onderzoek van de Staten van Curaçao. Het rapport dat daaruit voortkwam werd begraven en de gebeurtenissen en hun slachtoffers werden doelbewust doodgezwegen door alle betrokken autoriteiten. Bij de parlementaire enquete over het Nederlands regeringsbeleid tijdens de Tweede Wereldoorlog (1948) werd deze gebeurtenis niet onderzocht”, aldus de website van Nationaal Monumenten Curaçao.

Erkenning
Dit jaar zijn de moorden op de stakende Chinezen precies zeventig jaar geleden. SEOC heeft in september 2011 een advocaat in de hand genomen en een beroep gedaan op de Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken om de vijftien Chinese slachtoffers officieel te erkennen als oorlogsslachtoffers. Om dit verzoek kracht bij te zetten heeft de voorzitter van de SEOC, Nizaar Makdoembaks, een boek geschreven over de gebeurtenissen.  Nizaar Makdoembaks: “Het boek De Aprilmoorden beschrijft naast de gebeurtenissen op en rond 20 april 1942 de historische context van de staking. Het boek toont aan dat de vijftien Chinese arbeiders uit Rotterdam niet anders gezien kunnen worden dan als oorlogsslachtoffers.”

Herdenking
Op vrijdag 20 april 2012 worden de oorlogsslachtoffer op de begraafplaats Kolebra Bèrdè herdacht. Na de herdenkingsplechtigheid, wordt het boek De Aprilmoorden gepresenteerd en wordt een banier op de begraafplaats onthuld. Meer informatie verschijnt te zijner tijd op de website van Nationaal Monumenten Curaçao.

5 reacties op “Aprilmoorden 1942 Curaçao erkend”

  1. Krachtens het Koninklijk Besluit van 6 juni 1940 waren zeelieden verplicht om te blijven varen, op straffe van 4 jaar gevangenisstraf. Dat gold voor het toenmalige Nederlandsch-Indië, Suriname en Curacao. Zeelieden werden voortaan feitelijk als militair beschouwd en ingeschakeld bij de oorlog.

  2. @para mira, nee we willen geen corrupte regering.. en hoe het zo gaat zal deze corrupte regering ook moordlustig worden. aangezien zij de isla maar laat gassen en niets doet tegen criminelen is zij al moordlustig!

  3. Ja ja, kwak maar raak, maar vergeet niet dat het Nederlanders waren die deze afgrijselijke daad begingen. Beter een corrupte dan een moordlustige regering.

  4. Ik ga er van uit dat het OM de daders gaat vervolgen, dat er een gericht onderzoek komt.
    Eerherstel komt voor de stakers en dat ze herbegraven worden.

  5. En niemand heeft hier wat op te zeggen…….
    “Het waren toch alleen maar Chino’s” zeker?