• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Tweede Kamer wil een reactie van het Nederlands kabinet op berichten dat er in Suriname gewerkt wordt aan een amnestiewet, waardoor daders van de Decembermoorden in 1982 mogelijk hun straf ontlopen. PvdA-Kamerlid Frans Timmermans vroeg vandaag om een brief van het kabinet.

Timmermans noemt de wet ‘schokkende nieuws’ uit Suriname. Volgens hem hebben de moorden diepe wonden geslagen in zowel Suriname als Nederland en is er daarom ‘een rechtstreeks Nederlands belang’. Andere fracties steunden zijn verzoek.

Rechtszaak
Timmermans wil weten wat het kabinet gaat doen om te voorkomen dat de wet ertoe leidt dat daders die mogelijk veroordeeld worden in het nu lopende proces, uiteindelijk toch hun straf ontlopen. In de nacht van 8 op 9 december 1982 vermoordde het militaire regime van toenmalig legerleider Desi Bouterse in Paramaribo 15 critici. Er loopt op dit moment een rechtszaak tegen negentien verdachten, onder wie president Bouterse.

9 reacties op “Kamer bezorgd over Surinaamse amnestiewet”

 1. @M. Isenia: Je hebt niet goed gelezen, het gros van de Surinaamse bevolking wilde niet onafhankelijk worden! Het waren slechts een elite clubje van politici v/d coalitie toentertijd die, ZONDER EEN REFERENDUM ONDER HET VOLK TE HOUDEN, de onafhankelijkheid van Suriname hadden afgeroepen. En de Nederlanders hadden het gewoon zijn gangetje laten gaan, terwijl ze dondersgoed wisten dat het niet de juiste methode was om een land onafhankelijkheid te geven. Integendeel, ze hadden zelfs politici die tegen de onafhankelijkheid waren omgekocht (wijlen George Hindorie) om zijn stem uit te brengen voor de onafhankelijkheid. Vandaag de dag lopen al zijn kinderen en nazaten met een Nederlands paspoort rond in Suriname. Al die rellen die uitbraken in dat land was een duidelijk teken dat men het niet eens was met de onafhankelijkheid, maar nee, de Nederlandse regeren van toentertijd onder van der Uyl had het doorgeperst. En die hersenloze figuren die op Helmin Wiels leken en net als hem brulden over onafhankelijkheid die hadden later spijt van hun daad toen Bouterse de coup had gepleegd en hun in de cel hadden gegooid. Toen pas werden hun ogen geopend en beseften ze in welke pinarie ze het land Suriname en zijn arme volk hadden gezet! Al die broers en zussen van die man Arron zitten hoog en droog in NL nu. Allemaal! Tussen 75 en 80 hebben ze een potje van die ontwikkelingsgelden gemaakt het was wel elke week feest in het land, maar dan in de huizen van de toppolitici die dichtbij de gelden zaten. Zo hebben ze heel Suriname naar de knoppen geholpen. Aruba stond in die periode toch ook op de schopstoel van NL om uit het Koninkrijk geflikkerd te worden. Waarom is het tot nu toe niet gebeurd? Volgens mij lijken die politieke figuren niet teveel op Helmin Wiels misschien?

 2. @Freemdeling, Suriname wilde zelf onafhankelijk worden. Net als Wiels dat wil. En een oorlog was Suriname niet waard zoals in Indonesia en tevens was het in de tijd normaal dat kolonienen onafhankelijk werden.

  Maarja zoals in Curacao en ook in Suriname. Wat Nederland ook deed of doet het is nooit goed.. Suriname heeft ervoor gekozen om onafhankelijk te worden..

 3. NL moet zich maar koest houden. Suriname hebben ze als een ongewenste gast uit de kolonien GETRAPT! in de jaren zeventig. Bouterse is het product van de opgedrongen onafhankelijkheid waarmee wij Surinamers opgezadeld zitten. Het gros van de bevolking was tegen de onafhankelijkheid maar nee, de blanken van NL hebben het arme onderontwikkeld surinaamse volk (zogenaamd uiteraard, want het waren slechts een paar figuren die letterlijk en figuurlijk op Helmin Wiels leken welke de lakens toen uitdeelden in de Surinaamse politiek) met een dode mus die notabene met zijn dode pootje aan een elastiekje richting noordzee vastzat, blij gemaakt (“lees 3 miljard NF steun”). Nee nee, we hebben niets aan NL die ons met de dag buiten hun deuren wilt houden. Bedankt NL dat jullie ons de onafhankelijkheid hebben opgedrongen, bedankt NL dat jullie Suriname een legertje hadden geschonken met als Guru Hans Valk die Bouterse de staatsgreep in zijn oortje had ingefluisterd, bedankt NL dat jullie Suriname vierkant i/d steek hadden gelaten tijdens de Binnenlandse oorlog met Ronnie Brunswijk, bedankt NL bedankt.

 4. In andere landen straffen ze massamoordenaars wel en in Suriname niet???

  In Guatemala zijn vijf voormalige paramilitairen veroordeeld tot 7710 jaar celstraf voor een massamoord in 1982. Ze brachten 256 indianen om in het dorp Plan de Sánchez.

  De rechtbank gaf iedere militair voor elke moord 30 jaar cel. Daar kwam nog eens 30 jaar bovenop voor misdaden tegen de menselijkheid.

  Het bloedbad in Plan de Sánchez was een van de ergste tijdens de burgeroorlog in Guatemala tussen 1960 en 1996. In het dorp werden voornamelijk kinderen, vrouwen en ouderen omgebracht.

  Vorige week dinsdag werd een voormalige militair veroordeeld tot 6060 jaar cel voor een moordpartij in Dos Erres, ook in 1982.

 5. @Fred, als jullie het zelf niet eens kunnen doen dan moet een andere jullie vuil werk opknappen!

 6. laatst heeft nederland de indonesiers genoegdoening moeten betalen voor de politionele akties van de vele moorden die de nederlanders hebben begaan .zie ook sebrenicia met karemans ,maar niemand wordt berecht .nederland is de laatste die zich moet bemoeien met suriname .suriname is niet afhankelijk van nederland dat bewijst tochIIIIIII.de moorddadige helden van nederland worden elk jaar geeert .wie is holland om suri de les voor te lezen

 7. nederland moet opzouten ,surinaame heeft zijn wetten en wie is nederland om zich mee te bemoeien .laat nederland zin problemen eerst oplossen als het om moorden,pedofillie verkachtingen ,voetsel banken racisme ,noem maar op eerst op lossen .kijk eerst in eigen huis voor je begint met anderen de les voor te lezen .worden de zogenaamde helden van nederland die zoveel moorden op hun geweten hebben niet geeert.ze hebben zelfs een koningklijke onderscheiding gehad .michiel derijter is een voorbeeld .

 8. @OBI, 1 van de vermoorde mensen was een Nederlander.. Daarnaast woont de helft van Suriname in Nederland dus niet zo raar dat men zich bezig houdt ermee.

 9. hè.. apart dat het Surinaams regeer beleid Nederland ergens nog bezighoud joh! Op een of andere manier wilt NL zelf betrokken blijven bij de (oud) Koloniën. Ook al vind ik het echt ongelooflijk dat deze wet in de maak is.. belachelijk!