CURAÇAO – Werknemers van het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn, kunnen vanaf vandaag klagen over arbeidsomstandigheden bij een speciale klachtenlijn. Versgeperst.com vroeg voorbijgangers of zij de lijn een goede ontwikkeling vinden en er zelf gebruik van zouden maken.
“Ik zou niet bellen”, reageert de 29-jarige Valdemar. “Als je baan je niet bevalt, zoek je iets anders. Op Curaçao moet je soms de andere kant opkijken om jezelf te redden. Wat denk je dat er gebeurt? Je baas krijgt hooguit een telefoontje en hij gaat verder. Jij staat op straat.”
Betere wereld
Ook Terese van 58 jaar denkt niet dat zij gebruik zou maken van de klachtenlijn. “Klikken op Curaçao kan niet en het zit niet in ons. De maatschappij is niet zo opgebouwd. Misschien in Westerse landen waar alles tot in de nopjes is geregeld, kan je dingen doen in de zin van ‘vechter voor een betere wereld’ en dat soort kreten. Hier werkt je, omdat je kinderen moeten eten en daar ben je blij mee.”
Illegaal
De 49-jarige Norbert denkt er totaal anders over. “Ik zou het zeker melden. Ik vind dit een hele goede ontwikkeling, want er zijn teveel werkgevers die misbruik maken van hun machtspositie. Ze betalen te weinig of te laat en laten mensen overwerken. Het is compleet belachelijk en gewoon illegaal.”
Risico
De 72-jarige mevrouw Rosa en haar dochter Marie-Claire zijn het unaniem eens: “Dit is een goede ontwikkeling. Problemen moet je kunnen aankaarten bij iemand die je vertrouwt.” Marie-Claire kaart wel aan dat het een risico is. “Kijk naar het lekken van informatie wat de laatste tijd gebeurt: die mensen zijn zelfs strafbaar. Het is een risico, want het blijft de overheid. Ikzelf zou het risico toch wel nemen.”
@zorro. Ik verwacht ook veel inhoudelijke artikelen over bepaalde zaken, maar ze schijnen nooit te komen. helaas.
en je hebt gelijk dat het schandalig is hoe er met die schulden van hakim en jamolodin is omgegaan en dat konden ze al flikken jaren voordat ze minister werden.
@pipo ook jij hebt gelijk helaas
Tja, als jullie zo kortzichtig blijven en niet willen klikken, wat is overigens niet als klikken zie, dan dan blijven de bedrijven er wel bij varen. Met als gevolg, dat er niets verandert en jullie jeigd er straks ook nog mee blijven zitten. Vind je het gek, dat de remigratie van de studenten hier in Nederland niet al te best loopt. Ze zijn niet achterlijk, om in zo’n corrupte, en machtehebbende staat te werken. Zelf heb ik voor een bedrijf uit Curacao gewerkt, nml stichting studiefinanciering Curacao. Daar voelde ik mezelf, als Nederlander, gediscrimineerd, met dat corrupte bestuur daar”, met de nieuwe ideëen die ze daar hebben. Laat me niet lachen er speelt daar al jaren een probleem, dat lost je niet van de ene dag op de andere dag op. Degene die de problemen zag en hoe er zuiniger en economischer gewerkt kan worden was ik zelf. Ten voordele van de studenten in Nederland. Maar werd er naar een jaar door het klote bestuur er uitgetrapt, samen met de manager in Nederland en de direkteur in Curacao, zonder reden van opgaaf. Laf hè? ofniet Mw. de Freitas?
@Jessica, probleem is dat de regering de rechtstaat niet accepteerd. Mensen worden ten onrechte ontslagen en krijgen hun gelijk bij de rechter en de regering doet hier niets mee. Zelfs het OM waarschuwt om klikkers dat ze ze gaan aanpakken.. zonder deze klikkers hadden ministers niets geregeld met de belastingdienst!
@ Jessica. Omdat ik hier een uitgebreid artikel over verwacht, zal ik het niet al te uitgebreid behandelen. Nee, dit is geen proces van jaren en er is altijd dekking gevonden in samenwerking met de SVB. Koeiman had het kant-en-klare pakket van de vorige regering moeten uitvoeren en dat heeft hij niet gedaan en is Sinterklaas gaan spelen. Daarbij zijn er bedrijven zoals van El Hakim en Jamaloodin, die de van werknemers ingehouden premie niet afdragen en van die 2 is het al 2 miljoen samen en tel daarbij nog het bedrag van andere bedrijven. Je reinste diefstal. Dit geld moet je met boetes, rente en beslagleggingen en desnoods failiisement zo snel mogelijk innen en niet met een soepele betalingsregeling.
@chupacabra. je hebt gelijk: hulp zoeken als je onrechtmatig behandeld wordt en je je rechten wil (laten) verdedigen is de basis van een rechtstaat. Hier zie ik het veel vermedt worden als ‘lekken’ of ‘klikken’.
@zorro. Ik weet dat de fondsen er niet zo florisant bijstaan, maar leg me eens uit hoe dat aan Koeiman ligt? Ik heb daar te weinig kennis van. ik zou zeggen dat het aan een proces van jaren, te laat ingrijpen en de economie ligt.
En wie weet ben ik wel te optimistisch. Als ik Carlos’ stukje zo lees. Zou het ook een ander doel kunnen hebben inverband met TI. Maar ben ik dan naief of de Carlos te paranoide? Als je vanuit die hoek kijkt, kan niemand nu meer iets goed doen: als er geen reden gevonden kan worden is het wel om een wit voetje te halen. Ik ben doorgaans zeer sceptisch, maar wat dat betreft geef ik ze de benefit of the doubt.
Zoal sik al schreef als werknemer van een ministerie zou ik die lijn niet gebruiken, maar de ombudsman. in het licht van de spanningen met haar organisatie en de recente VDA werknemer zie ik wel hoe dit een poging kan zijn haar te ondermijnen en ik ben van mening dat de Ombudsman moet blijven bestaan en onafhankelijk moet zijn.
het gevaar is wat de overheid met de informatie gaat doen, ben je kritisch ten opzichte van de regering , laten ze het dan lekken, sparen ze het op enz,
dat bij diverse bedrijven misstanden zijn en dat het je plicht en recht is om dat aan te kaarten is een goede zaak.
@ Jessica. Ik vind het toch wel weer een goed idee van Koeiman. Die minister maakt me blij. Creatief en professioneel.
Heb je gelezen hoe het AOV-fonds er voor staat dankzij de creativiteit en het professionalisme van Koeiman?
okok
Met een regering die de rechterlijke uitspraak naast zich neerlegt..? Denk dat dit verband houdt met Transparency International. Een van de zaken die worden bekeken is de rechtszekerheid en de mogelijkheid tot het melden van misstanden.. Dus aan TI kan nu gemeld worden dat alles prima is geregeld. Dat we de rechter negeren en onze minister van financien zijn belasting niet betaalt.. bijzaken…
Toch triest eigenlijk dat men zoiets als klikken ziet, terwijl men toch gewoon het recht heeft om te klagen over terechte zaken
.
Uit het interview en uit de eerste paar reacties blijkt toch dat er eigenlijk best angts is.
Marie-Claire heeft gelijk. Door de slimme uitspraken van het OM zal niemand snel meer lekken.. dus mw Vicento heeft goed werk gedaan voor de regering,.
Ik vind het toch wel weer een goed idee van Koeiman. Die minister maakt me blij. Creatief en professioneel.
In dit artikel staat dat de lijn voor werknemers van het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn is. Het is toch voor de hele bevolking? Dat ik begreep ik eerder, ook uit een artikel van jullie.
Voor werknemers die normaal moeilijk bij andere instanties terecht kan het de oplossing zijn, als er goed navolg wordt gegeven aan de klachten.
Als ik een werknemer van de overheid was, zou ik echter nog steeds naar de ombudsman gaan. Die is daar voor en is ook onafhankelijker dan-in dat geval- je eigen instelling. Zeker met de huidige klokkeluider acties van de overheid zou ik te bang zijn dit nr te gebruiken. het lijkt me ook noodzakelijk dat de ombudsman hiernaast blijft bestaan voor dit soort zaken. ze doen natuurlijk ook nog veel meer..