• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De steenrijke John en Tineke Deuss blijven ontkennen dat zij illegaal bankierden en gigantische carrousselfraude mogelijk maakten in Engeland, met hun First Curaçao International Bank (FCIB) in Nijmegen. “Ik ben het niet eens met de beschuldigingen”, stelde de zakenman vandaag voor de rechtbank.

Zijn zus ‘ziet ook geen grond’ voor de verwijten. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) vroegen Britse telefoonhandelaren ongelimiteerd btw terug op nepinkooptransacties via de FCIB.

Megaproces
Vandaag begon het megaproces tegen de 69-jarige broer uit Bermuda en 66-jarige zus uit Wales. Het OM wil eerst bewijzen dat zij een criminele organisatie vormden, in Nijmegen bankierden zonder vergunning en ongebruikelijke transacties niet hebben gemeld. Later volgt een tweede zaak wegens grootschalig witwassen.

Vergunning
De verdediging stelt dat het elektronisch bankieren bij de bank werd misbruikt door rekeninghouders, zonder medeweten van Deuss. En dat geen vergunning nodig was, nu het bankieren niet in Nijmegen gebeurde.

Ongebruikelijke transactie
Het OM legde uit dat 45 procent van de rekeninghouders carrouselfraudeurs betrof, terwijl de andere 55 procent daarvan werd verdacht. De Britse Barclay Bank zag de omzet op een FCIB-rekening stijgen van 60 miljoen pond per maand naar ruim éen miljard pond per maand. Als voorbeeld van een ‘ongebruikelijke transactie’ noemt het OM negen miljoen dollar op een rekening van een dochter van de Russische oligarch Berezovsky bij FCIB.

Landgoed
De FIOD viel september 2005 het kasteeltje van Deuss bij Nijmegen binnen. Op filmpjes die undercoverrechercheurs eerder maakten vanuit hun auto, hun blouse en hun tas, lijkt het landgoed niet op een bank, aldus de advocaten. Ook zouden de omzetcijfers op de Barclayrekening door de Britse autoriteiten al zijn genuanceerd. De rechtszaak gaat zeventien dagen duren. De strafeis wordt vooralsnog op 3 april verwacht, de uitspraak op 24 mei.

© ANP, alle rechten voorbehouden

1 reactie op “Deuss ontkent malafide bankieren”

  1. Had iemand verwacht dathij in dit stadium iets zou bekennen?