• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

KoninkrijksrelatiesCURAÇAO – Minister Liesbeth Spies (Koninkrijksrelaties) zegt in haar verslag aan de Tweede Kamer over haar bezoek aan Curaçao dat de ondertekening voor een onderzoek van Transparancy International (TI) deze maand wordt verwacht. Het National Integrity System Assessment moet dit jaar zijn afgerond.

Het is de bedoeling dat TI na de ondertekening direct begint met het mobiliseren en trainen van de betrokken onderzoekers. Het hele traject inclusief het onderzoek, de sessies en de rapportage kan dan nog in 2012 worden afgerond, zo schrijft Spies. De minister bezocht in februari Curaçao.

Zorgen
“Het bezoek aan Curaçao stond met name in het teken van enkele belangrijke inhoudelijke zaken. Deze onderwerpen geven voor het Nederlandse kabinet en de Tweede Kamer aanleiding tot zorg”, schrijft Spies.  Eén van de zorgen is de problemen rondom de screening van de ministers van Kabinet Schotte.

Onderzoek
Volgens Spies zal de regering een overeenkomst met TI sluiten in de vorm van een ‘Grant Agreement’, waarin Curaçao als sponsor optreedt van een door TI op onafhankelijke wijze te verrichten onderzoek. Het onderzoek zal zich richten op de vier strategische doelstellingen uit het regeerprogramma 2010-2014, namelijk de bevordering van ‘good governance’.

Lekken
Naast het onderzoek van TI, zat ook het lekken van geheime overheidsdocumenten de Tweede Kamer hoog. Hierover zegt Spies: “De minister-president van Curaçao heeft aangegeven verschillende stappen te hebben ondernomen om herhaling te voorkomen. Zo worden de verslagen van de gevolmachtigde minister aan de minister-president niet meer verspreid onder adviseurs, wat eerder wel het geval was.”

VDC
“Bij de Veiligheidsdienst Curaçao is momenteel een reorganisatie gaande. De minister-president heeft mij mondeling over de voortgang van de reorganisatie van de VDC geïnformeerd. Gezien de vertrouwelijkheid die past bij deze organisatie, kan ik hier niet nader op ingaan”, meldt de minister. “Wel kan ik u melden dat de minister-president heeft aangegeven dat Good Gouvernance en accountability binnen de VDC de volle aandacht hebben van de regering van Curaçao.”

Isla en begroting
De minister gaat in de brief ook kort in over haar bezoek bij de Raffinaderij Isla en de financiën. Over Isla zegt Spies dat het belangrijkste punt dat de regering van Curaçao komt met een plan van aanpak over de toekomst van de raffinaderij. Over het punt van de financiën op Curaçao verwijst de minister naar het onlangs naar de Tweede Kamer gestuurde rapportage van het college financieel toezicht.

[scribd id=85951472 key=key-7itjahlu7nwxchgxtb1 mode=list]

19 reacties op “‘TI-onderzoek dit jaar afronden’”

 1. Mensen opgelet, wat gaat dit grapje kosten, en wie heeft er voordeel van.

  @ willems : als de regering ballen had dan deden ze niks,als ze integer waren hadden ze de VN uitgenodigd om deze audit te doen.

  Nogmaals, slim bekeken want wie btaald die bepaald en stuurt het onderzoek aan in de richting die ze zelf wensen.

  ik heb de brief van de Minister gelezen, er is nog niks afgesloten met TI, en ons land heeft goed geleerd van die Makamba’s want wie betaald die bepaald.
  zal de consultant ook een aanbreng premie krijgen van TI of is er een percentage bedwongen van zeg 6% van het bedrag wat moet betaald worden.
  Of krijgt iemand later een TI baan laten zeggen bij de afdeling Zuid-Amerika.
  zijn zomaar losse gedachten.

 2. @WIllems, De enige criminelen die het eiland leegvreten zijn de mensen die nu in de regering zitten!!

 3. @Willems R. onze grotste troll is dus ge-emigreerd naar België, Fijn mooi blijven zitten daar, hebben wij alleen af en toe nog last van die braaksels van je.

 4. Een trol kan men vergelijken met hongerige criminele indringers, die het Eiland kaal vreten en de ontwikkeling van het land in de weg lopen. Daarom een voorstel binnenkort aan het Parlement voor een oprot-premie voor 4000 bezorgde trollen. Wat een opluchting indien het slaagt! Grote smoel dan in eigen land!

 5. ikk heb de brief van de Minister gelezen, er is nog niks afgesloten met TI, en ons land heeft goed geleerd van die Makamba’s want wie betaald die bepaald.
  zal de consultant ook een aanbreng premie krijgen van TI of is er een percentage bedwongen van zeg 6% van het bedrag wat moet betaald worden.
  Of krijgt iemand later een TI baan laten zeggen bij de afdeling Zuid-Amerika.
  zijn zomaar losse gedachten.

 6. @ Carlos. Dan ken je de inborst van de trol niet, want die gaat door en heeft altijd wel iets te reageren zonder op hemzelf te reageren. Een trol op een forum is als een kankergezwel en moet je “wegsnijden”. Daar wachten we dan maar op, maar dat kan alleen de redactie doen.

 7. TROL!!!

 8. Lees dit forum regelmatig, maar die Willems is toch wel erg typisch aan het reageren. Mijn voorstel is om hem hier te negeren. Denk dat hij wel stopt als we niet meer direct op hem reageren.

 9. Beste Olivia,
  Het is aan U om aan te tonen, welke mogelijke belangen van mij U suggereert, die met die van de regering samenvallen? Of schuift U mij onbekende belangen in mijn schoenen, die ik helemaal niet ken. Lijkt mij niet zo teder van U!
  Indien in mijn perseptie, integriteit van ministers moet vrij zijn van alle mogelijke zonden, zoals bij U het geval is, en dat hun hoedanigheid geen schade aan de Curaçaose imago brengt, dan was ik de eerste die kwam opdagen met slopende analyses. De Nederlandse Antillen, incluis Nederland, hebben nooit een doortastende screening gekend met bezwaren die een ministerschap onmogelijk maakte. Waarom dan nu ineens “screening”? Omdat het een politieke zaak is en niets te maken heeft met wel of niet rechtschapenheid van de minister maar een zaag is om de poten onder de regering weg te zagen!
  Bij voorgaande regeringen was het de macht en machtsmisbruik, die U kennelijk eveneens zal afkeuren, maar inmiddels wel het Eiland had gemaakt wat het nu is!
  Integere mensen die U eist volgens door U gestelde normen en waarde, liggen met hopen in het kerkhof of in de hemel, voor zoverre er een is!

 10. Grappig dat Gerrit zijn eigen adviseurs niet meer vertrouwd en ze, qua geheime landsstukken op de blacklist heeft gezet.

  En dan dat geklets van hem over good governance, als het niet grappig meer was zou je erom kunnen huilen. Good Governance begint met een grondige screening van de ministersploeg die de good governance moet uitvoeren. Zolang het volk niet overtuigd is van een grondige screening blijven wij rondstappen in een moeras, sompig en nat.

 11. @Willems Raaskalk!, Aan je schrijven kun je opmerken dat je een equ hebt van iemand die met horten en stoten de kleuter, Lombschool ( nu rugzakjeschool ) en LBO?? heeft gehaald, die onzinnege duurzamen woorden die je gebruikt zal je wel uit het woordenboekje halen, maar als Belg kan je natuurlijk ook niet weten wat er hier allemaal op eiland en onder de bevolking leeft, of zit je de hele dag in je glazenbol te gluren hoe goed het met deze regering gaat , wat jij uitkraamd lijkt op een bagger verhaal meer is er niet over te zeggen.

 12. R Willems, ga 1 keer eens inhoudelijk in over het niet integer zijn van de ministers.. Blijkbaar is het belang van hun en van jouw wallet gezamenlijk en heb je er geen problemen mee dat Curacao een paria staat aan het worden is.. en jij zit lekker ver weg in Belgie..

 13. is er nu al opdracht gegeven dan. hoeveel kost het ons, welke feedback krijgen we. en welke deals zijn er in Duitsland gemaakt tijden het bezoek waar de fotograaf geen foto’s heeft van gemaakt en waar hert parlement niks van af wist.
  onder welke begroting gaat het vallen

 14. @R willems, wanneer de regering een pro demonstratie houdt.. zijn er wellicht 100 echte YDK mensen aanwezig. Dat zegt genoeg over de legaliteit van deze regering en de steun van het volk.

 15. Gerrit heeft de lolly gevonden om de Rijksministers zoet te houden en daarmee gaan wij over tot de orde van de dag of toch niet ?

 16. Zoals eerder vermeld heb ik mvr Spies als persoon een 8 gegeven maar als minister voor binnenlandsezaken een 4, dus een ruime onvoldoende,en het komt nu dan ook naar boven.Spies word door de Curaçaose regering beschouwd zoals men een droppie in de mond neemt en als de smaak er vanaf is weer uitspugt,en zeker door allecoalitie leden Jasjes en Wiels voorop.Stelt toch helemaal geen reed voor deze comedieanten en zakkenvullers van TI.

 17. onzin onderzoek, kost geld maar levert niets op.
  screening van de ministers moet een keer goed gebeuren…

 18. Dat heeft nogal lang geduurd. Nu nog een rapport dat de heren niet bevalt en het gaat in de prullenbak.

 19. ROOKGORDIJNEN.