• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Bijna 200 inwoners van St.Eustatius gingen gistermiddag om 15.00 uur de straat op om te protesteren tegen de uitbreidingsplannen van oliegigant Nustar. De protestmars startte op de Congo Preserve en ging richting de Government Office.

 
“Nog nooit in de geschiedenis van het altijd zo rustige eiland zijn zoveel mensen de straat opgegaan”, zegt Paul Spanner, voorzitter van Statia Roots Foundation. “Dit is een historische gebeurtenis, het gaf me echt een kick”.

Veiligheid
De inwoners protesteren tegen de uitbreidingsplannen van NuStar in ‘The Farm’, een locatie rijk aan zeldzame flora, fauna en archeologische artefacten. Bovendien bevindt het terrein waar NuStar wil uitbreiden zich dichtbij het centrum van Oranjestad en vrezen de inwoners voor hun gezondheid en veiligheid.

Kritiek
De protestmars was een gezamenlijk initiatief van de grassroot-bewegingen SEAD en Statia Roots en de stichting Statia Safe and Sound. Al maandenlang wordt op het eiland, met 3600 inwoners en half zo groot als Schiermonnikoog, geprotesteerd tegen de uitbreiding. Er is veel kritiek op de lokale overheid vanwege de uiterst beperkteberichtgeving en het ontbreken van een inspraakverordening.

Samenstelling
Wat de inwoners rest zijn ingezonden brieven in de plaatselijke krant, petities, discussieprogramma’s op televisie, bezwaarschriften en pogingen de interesse te wekken van de internationale media. Dat het de Statianen echt hoog zit, blijkt uit de samenstelling van de stoet. Moeders met baby’s, hoogbejaarde inwoners met stok, wit, zwart, Europese en Caribische Nederlanders.

Foto’s
De demonstranten riepen leuzen als “No tanks, no bombs, no pollution”, “Democratieof oliegarchie” en “Money for them, pollution for we”. Langs de route stonden vele belangstellenden. Bij aankomst bij de Government Office nam waarnemend gezaghebber Louis Brown enigszins ongemakkelijk de aangeboden foto’s in ontvangst. De serie foto’s representeerde de mogelijke gevaren die de uitbreiding met zich meebrengt, brandende tanks, brandende schepen, een verlaten strand, met hierbij steeds het onderschrift “We don’t want that.”

Lek
SEAD-coördinator Kenneth Cuvalay: “NuStar zweert bij hun strenge veiligheidsvoorschriften. Maar nog geen maand geleden, lekte er uit een oliepijp bij NuStar terminal Aberdeen 500 vaten diesel over een terrein van 2 km. Als dat hier gebeurt, stroomt het hele centrum onder de olie. Om over brand nog maar te zwijgen. Dat is toch gekkenwerk.”

Miljoenen
“Er zijn miljarden gemoeid met de uitbreiding”, vertelt Cuvalay. “Olieop- en overslag is booming business. De lokale overheid en NuStar spelen handjeklap en de Nederlandse overheid stelt zich op als Pontius Pilate; zich stiekem verheugend op miljoenen extra belastinginkomsten van NuStar. De bevolking van St. Eustatius staat er alleen voor, met het schrikbeeld van 31 nieuwe olietanks voor ogen, 35 meter hoog , vol in het zicht, op nog geen 500 meter van Oranjestad”.

Olietanks van Nustar bij The Farm

www.versgeperst.com