CURAÇAO – Minister Nasser el Hakim (Economische Ontwikkeling) heeft vergaderd met partners en medewerkers van het ruimteproject Space Expedition Curaçao (SXC) dat eind 2013 zal starten. Tijdens de vergadering is overlegd over de voortgang op het gebied van wetgeving en commercie.
Hakim en zijn team zijn bezig met het opstellen van een unieke regelgeving. “Curaçao is in een unieke positie van ruimte pionieren. Landen die een vergelijkbaar project willen realiseren letten op en zullen naar Curaçao komen om zich te laten adviseren over onze wetgeving.” Daarnaast geeft de minister aan dat er in de hele wereld geen vergelijkbaar project is waar commerciële ruimtevluchten kunnen plaatsvinden.
Populariteit
De populariteit van het ruimteproject is over de hele wereld aan het groeien. Er wordt bijvoorbeeld door een beroemd horlogemerk een speciaal horloge gemaakt en SXC en de Europese krant Metro hebben de wedstrijd Race to Space gelanceerd waarbij een ruimtereis is te winnen.
Profiteren
Volgens het team van SXC werpt de efficiente samenwerking met de regering van Curaçao, Curaçao Airport Holding (CAH), Curaçao Airport Partners (CAP) en Curaçao Tourism Board (CTB) haar vruchten af op verschillende terreinen die essentieel zijn om de eerste vlucht in 2014 de lucht in te kunnen laten gaan. Hakim geeft aan dat het volk van Curaçao vooral zal kunnen profiteren van de stijging van het aantal toeristen als wordt gestart met de promotie in landen met een groot verkooppotentieel.
Optimistisch
De minister heeft het over landen als China, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Turkije en Brazilië. “Ik ben erg optimistisch wat betreft de mogelijkheden die Curaçao kan kapitaliseren en de ontwikkelingen die hiermee zijn verbonden. Deze nieuwe markten kunnen toerisme met toegevoegde waarde met zich mee brengen voor de economie van Curaçao”, aldus Hakim tijdens de vergadering.
Simon, was het maar zo kinderlijk eenvoudig als jij het schetst.
Typisch Curacao, denken dat ze het wiel hebben uitgevonden.
Succes met het ”MAKEN” van jouw airport, jouw schoenen zijn veel te groot voor jou !
@shimaruku
ik kan je zorgen natuurlijk niet wegnemen, want die zijn terrecht en er moet nog een hele hoop gebeuren. Ik wil alleen maar zeggen dat er wel degelijk aan gedacht en gewerkt wordt!
bedankt voor deze discussie! het houdt ons allemaal scherp.
oja; en qua investeringen;
kosten voor curacao zijn tot nu toe beperkt tot
– CAH 350.000 als lening !(hoog risico, want als het fout gaat zie je die niet terug natuurlijk; maar de internationale PR voor Curacao als spaceport locatie is marketingtechnisch (subjectief da ‘s waar) in mijn ogen nu al effectiever geweest dan de miljoenen die nu gestopt worden in Curacao Billboards in de US.
– Kosten wetgeving; mij onbekend, maar die zullen wel degelijk door curacao gedragen moeten worden. Met deze wetgeving kunnen ook andere space gerelateerde vluchten uitgevoerd worden, dus die zijn niet afhankelijk van het succes van SXC , maar positioneren Curacao wel als een van de weinige spaceporten in de wereld.
Verder zijn de kosten voor het ontwikkelen voor XCOR. SXC heeft operationele kosten voor de wet-lease (en nu het opzetten en marketen van det concept) die gedekt moeten worden met ticketverkoop!
een eventuele Spaceport, zoals je in de plaatjes ziet, zal door Private investeerder gedragen en geexploiteerd worden. Er is duidelijk gemaakt dat Curacao hier NIET in participeert. ! De door de airport te maken kosten in het (operationeel) faciliteren van de vluchten zullen door parkeer- en landingsrechten verhaald moeten worden. Puur normaal ondernemingsrisico dus!
@Cur Eye,
Bedankt voor je reactie, ik vroeg me al af waar je plotselinge scherpte vandaan kwam. Ik ben zeker geen expert, maar ik heb het wel vanaf het begin gevolgd. Niet dat je mij in zo’n Lynx krijgt (die heb ik liever als huisdier 😉 ), maar ruimtereizen spreken natuurlijk wel tot de verbeelding.
Je verwoordt precies mijn bezwaren met je omschrijving van risico’s nemen binnen aanvaardbare kaders. De schaal van het pionieren is in dit geval volgens mij groter dan de financiële draagkracht van Curaçao. Als je een servet bent, moet je je niet gedragen als een tafellaken. Natuurlijk mag je je hoofd boven het maaiveld uitsteken, maar niet als je net tijdens carnaval een gewei op je hoofd hebt terwijl er een jager in de buurt is.
Tijdens het even teruglezen van de reacties vond ik jouw ‘doodvermoorden’ een juweeltje en kwam ik nog Edgars “winterkleding promoten op Curaçao” tegen.
@Edgar dan nog ten slotte: ik zou niet de jongedames de kost willen geven die ik hier op Uggs heb zien lopen, je weet wel, die überwarme eskimolaarzen…
@Simon,
Bedankt voor de moeite die je genomen hebt om zo uitgebreid te reageren. Ik ben vast niet de enige die je verhaal met belangstelling heeft gelezen.
Je enthousiasme werkt aanstekelijk, moet ik zeggen. Gerustgesteld ben ik echter zeker nog niet.
Zoals je zelf al aangeeft, neemt Curaçao een voortrekkersrol op zich.
Dat er inmiddels dikke pakken Nederlandse en Amerikaanse wetgeving op Curaçaose bureaus liggen is waar. Maar Curaçao zal die wetgeving naar de eigen (te verwachten) praktijk willen aanpassen en daar zit hem nu juist de kneep. Past men aan ten voordele van de bevolking, ten voordele van SXC of ten voordele van de portmonnee van een paar ministers? Het zal niet de eerste keer zijn dat bedrijven en ministers handjeklap doen en de bevolking het nakijken heeft.
Ik heb weer even m’n theorie opgehaald, want je hebt gelijk dat de Lynx geen moederschip-constructie heeft. Hier ben ik wel weer wat gerustgesteld met betrekking tot de eisen aan de luchthaven: de Lynx is een vliegtuigje van 9 meter dat een landingsbaan van 2400 meter nodig heeft. Hato heeft een baan van ongeveer 3400 meter, dus daar hoeft weinig extra aan te gebeuren.
Maar de rest is nog koffiedikkijkerij. De Lynx stijgt dus op als een regulier vliegtuig en pas hogerop (hoeveel hogerop?) wordt de extra power aangesproken. De testfase voor de motoren is net aangebroken en pas eind van het jaar worden de eerste testvluchten gemaakt. Ook hier, ik geef toe, subjectief & onderbuik, maar toch: alsof Curaçao de testpatiënt wordt voor een nieuw medicijn, of wat associaties met de mooie verhalen uit NL over de alleen maar duurder wordende JSF…
Hier alarmeert me overigens een zinnetje van de website van de Lynxbouwer: Mojave wordt als testvliegveld gebruikt vanwege “360 dagen per jaar goed zicht en 345 dagen per jaar acceptabele windkracht”. Allebei voorwaarden om met de Lynx te vliegen. Het goede zicht wil ik nog wel geloven, maar wat is de maximale windkracht dan?
De cijfers moeten dus nog komen, maar gaat Curaçao daarop wachten met de wetgeving? Als je speciaal wetten gaat maken om een spaceship te laten vliegen, maak je ze natuurlijk wel zo dat er gevlogen kan worden. Dat de wereld daarbij meekijkt, zegt me niets. Laten we hopen dat de wereld niet als laatste lacht om de beginnersfouten die totaal nieuwe projecten nu eenmaal met zich meebrengen.
In je verhaal heb je twee zinnen die precies mijn zorg weergeven, namelijk:
“Het is de taak van de overheid om de wetgeving gereed te hebben die dergelijk commerciele vluchten mogelijk moeten maken.”
En: “Als iedereen haar taak doet en haar verantwoordelijkheden neemt, kan dit een succes worden.”
Het zijn precies deze punten waarop de hele zaak gierend uit de hand kan lopen.
Nog een laatste citaat van je: “In de eerste fases van het operationeel maken van commerciele ruimtevluchten wordt er weinig investeringen gevergt van Curacao Airport.” Niet concreet genoeg, want:
1. wat is weinig
2. wat dan NA de eerste fases
3. ook kosten buiten “het operationeel maken van (…)”
Resumerend: ik kan je enthousiasme begrijpen, maar vooralsnog blijf ik bij: Not in My Curaçao Backyard, please…
@shimaruku heel helder en overzichtelijke feiten. Ik moet toegeven dat jij een stuk beter in de materie zit dan ik. De punten die je weergeeft zijn in mijn ogen allemaal valide en ik hoop dat onze regering dezelfde vragen gaat/heeft gesteld.
Waar mijn reactie vooral op is gebaseerd is de cultuur van dromen afschieten. Regelgeving waarin de overheid moet investeren zie ik niet als maximale deelname. Sterken nog, ik denk dat een overheid zich flexibel moet opstellen en zich moet bedienen van gequalificeerd advies. Indien al vanuit de eerste initiele gesprekken, “dat kan zeker niet”, “onmogelijk” etc wordt geroepen, dan zal er zeker niks gebeuren.
Pionierswerk moet in een commerciele maatschappij absoluut mogelijk zijn. Het gaat erom om kaders te schapen waarbij de gemeenschap niet met belachelijke bedragen worden opgescheept. Maar ondernemen is inherent aan risico lopen. Als de kaders echter goed zijn voorbereid is het risico beperkt.
Anyway thanks for the info.
@ Shimaruku
Ik waardeer je wel onderbouwde wantrouwen.
Het zou nu leuker zijn onder het genot van een glaasje koffie of bakje bier deze discussie verder te voeren, maar om ook (hopelijk) eventuele meelezers te informeren, mijn reactie;
Er zal uiteindelijk echt geen commerciele ruimtevlucht uitgevoerd worden – onder zeer grote internationale belangstelling – als niet aan alle vereiste milieu, veiligheid en vergunning- en wetgevings eisen wordt voldaan.
Op dit moment zijn alle eisen niet helder want het is idd een pioneers omgeving.
De wetgeving wordt door een internationaal erkende adviseur opgesteld, ondersteund door Nederlanse experts en met de locale vertegenwoordigers van verschillende ministeries, in opdracht van de Curacaose overheid om zorg te dragen dat de belangen van het land verzekerd zullen worden. Het is Curacao die SXC een vergunning moet verstrekken. Curacao zal daarin trendzettend zijn, want er is geen vergelijk. Er wordt daarom o.a. samengewerkt met de operators van Mojave airport, omdat ze daar in ieder geval al voldoen aan de strenge Amerikaanse eisen.
In Mojave Airport worden op dit moment testen uitgevoed met de (raket)motor van de Lynx. Hier is dus echte data aanwezig! XCOR vergelijkt het geluidsniveu met een MD en garandeert dat het binnen alle internationale normen zal zijn. Een dergelijke garantie moet je afdekken in de wetgeving en het afgeven van een vergunning. En er zal daadwerkelijk gemeten moeten worden voordat je zowiezo een vergunning afgeeft!
Oftewel; je kritische wantrouwen en aanbevelingen van aandachtpunten is terrecht, maar je assumption dat daar niet aan gedacht wordt of reeds niet aan gewerkt dus niet.
Curacao zal zorg moeten dragen dat de omgeving geschikt is voor ook andere space operators zoals Brandson’s Virgin Galactic. Overigens het is laatgenoemde die met een moeder schip opstijgt, niet het door SXC gekozen XCOR Lynx model. Dat ter zijde. Als Curacao als een van de eerste de commerciele ruimtevaart- wetgeving en spaceport faciliteiten ‘in place’ heeft, creert het zich de unieke kans als een van de weinige spelers in de wereld!
De grote risico’s echter van het (operationele) falen liggen bij de (private) operator. In de eerste fases van het operationeel maken van commerciele ruimtevluchten wordt er weinig investeringen gevergt van Curacao Airport. Zowel niet door CAP als door CAH. Het investeringsrisico ligt bij de operator, die onder een wet-lease constructie de Lynx gaat opereren. Oftwel het aantal vluchten bepaald de inkomsten en kosten. Het zel daarbij een ‘gewone’ bijdrage moeten leveren aan de airport voor landing en parking en indien het gebruik wil maken van faciliteiten aangeboden door de airport daarvoor moeten betalen. Tenzij zij zelf kunnen/willen investeren in nieuwe faciliteiten. But it is their business. Het is de business van de airport om vluchten mogelijk te maken en rendabel te zijn. Het is de taak van de overheid om de wetgeving gereed te hebben die dergelijk commerciele vluchten mogelijk moeten maken.
Als iedereen haar taak doet en haar verantwoordelijkheden neemt, kan dit een succes worden. De Spin-off gaat verder dan de voor SXC in hun business case opgenomen voordelen en 100 arbeidsplaatsen. Het creert zoals ik al eerder aangaf veel verstrekkende gevolgen op het gebied van R&D, opleidingen en wekgelegenheid.
Als je geinteresseerd bent; stuur me dan een mail, (simonklop@hotmail.com) dan maken we een keer een afpsraak; kan ik je alles vertellen wat ik over het project weer. Kunnen we altijd iets van elkaar leren.
@Simon
Dacht je nu echt dat ze op hun eigen website kritische kanttekeningen gaan zetten? Leer jij ajb eens lezen met een gezond wantrouwen.
Ik weet dat het om horizontale lanceringen gaat; eerst stijgt het zgn. moedertoestel als een gewoon vliegtuig; daarna pas wordt de ‘ruimteshuttle’ gelanceerd. Dat het geluid wordt vergeleken met het opstijgen van een MD is een AANNAME, geen concrete meting. Het gaat hierbij ook alleen over het geluid van het vliegtuig; wat er daarna gebeurt, is onduidelijk qua overlast.
De milieubelasting vind ik helemaal niet meevallen, maar dat is mijn eigen subjectieve mening tegenover die van jou.
Net zoals ik het aantal nieuwe arbeidsplaatsen van 100 nogal vind tegenvallen.
En over de spin-off hebben we het nog wel als de schade gaat blijken door de wetgevingspioniers die hier en daar als dan niet bewust wat kleine lettertjes vergeten of over het hoofd zien. Of als grote-plannenmaker nummer zoveel plotseling failliet is en Curacao voor de schade kan opdraaien.
Daarbij: ik ben niet tegen dit soort ruimtevluchten, ik ben er mordicus tegen dat een klein land als Curacao hiermee gaat pionieren. Laat dat over aan grotere landen met meer financiele armslag en gewiekstere wetgevers en advocaten. Ik blijf van mening dat Curacao vooral is uitgekozen omdat hier alles kan, zolang je maar met een zak geld over de brug komt.
Cur Eye,
Ik moet me wel baseren op wat ik denk, want zoals ik al meldde: er zijn geen meetgegevens bekend.
Je besluit je reactie zelf met “Als er gelet wordt op dingen als geluidoverlast, minimale deelname overheid en private investments… Then what’s the problem?”
Nu, dat zijn dus juist de problemen.
Er is GEEN rapport geluidsoverlast. Er zijn GEEN metingen.
De overheid neemt sowieso maximaal deel door de wetgeving aan te willen passen in samenwerking met een commerciele onderneming.
Voor het overige heb ik mijn huiswerk voor zover mogelijk gedaan.
SXC samengevat:
1- Het bedrijfsplan werkt toe naar zo’n 1000 ruimtevluchten per jaar en gaat uit van 3 vluchten per dag van 98.000 USD per vlucht met 1 passagier.
2- investering 50 miljoen dollar
3- levensduur ruimtetoestel Lynx: 5000 vluchten
4- extra toeristen voor Curacao volgens SXC: 100.000
5- 100 arbeidsplaatsen waarvoor lokale mensen worden opgeleid
Leuke praatjes, leuke cijfers, maar nog altijd weinig concreet:
1. op welke termijn dan 1000 vluchten per jaar en is dat het begindoel of worden het er nog meer? En hoe groot is de markt eigenlijk? hoeveel duizend mensen kopen zo’n kaartje?
2. wie investeert die 50 miljoen en tegen welk risico? en is dat alles of zijn er nog veel meer kosten?
3. voor 1, 2 en 3 wel cijfers maar geen kosten-batenanalyse
4. op welke termijn en afhankelijk waarvan? inclusief bezoekersaantallen space-bezoekerscentrum, dat pas wordt gebouwd als de ruimtevlcuhten rendabel zijn; en komen die toeristen alleen voor SXC of zouden ze zonder SXC ook wel zijn gekomen
5. is dat al vanaf het begin of als alle plannen inclusief space-bezoekerscentrum zijn gerealiseerd?
Overigens wordt er al flink geld uitgegeven:
– CAP (Curaçao Airport Partners) investeert van 2012 tot 2017 45 miljoen dollar in Hato Airport. Daarbij is inbegrepen een uitbreiding t.b.v. SXC. Kosten worden terugverdiend door verjhoging airporttax.
– mei 2011: CAH (Curacao Airport Holding) investeert 350.000 dollar in het project. Hiervan is 40.000 dollar gebruikt voor de rapporten van Den Dunk. CAH had al 250.000 dollar besteed om te laten zien dat de regering serieus is en 60.000 dollar is besteed aan onkosten van SXC.
Ik maak me oprecht zorgen dat Curacao gaat pionieren met wetgeving en met ruimtereizen. Pionieren betekent ook: gokken. Als je gokt, kun je verliezen en dat gaat in dit geval om zeer grote bedragen.
Ik heb er weinig vertrouwen in dat de wetgeving op een verantwoorde manier (met oog voor de belangen van de Curacaose bevolking dus) wordt aangepakt.
Al was het alleen maar omdat er nog geen enkel concreet voorstel voor wetgeving op tafel ligt, terwijl SXC eind 2013 al wil starten. Er moet dus een splinternieuwe wetgeving komen, zonder voorbeelden, waarvoor alle trajecten nog doorlopen moeten worden en dat binnen anderhalf jaar?????
Kortom: veel kosten, veel risico en een veel te kleine bevoling om dit allemaal op af te wentelen als het misgaat.
Cur Eye, waar is je oog voor Curacao als je hier zo positief over bent; misschien kun jij me geruststellen met concrete antwoorden op bovenstaande vijf vragen, plus: WAT zijn precies de decibellen die de Lynx produceert en WAT is de mate van vervuiling door de gebruikte brandstoffen en in hoeverre heeft welk deel van het eiland daar last?
Met grote verbazing lees ik de slecht onderbouwde negatieve reacties.
Begin ajb eerst eens met je verdiepen in de materie voordat je allemaal non-argumenten begint te spuien. werkelijk !
bestudeer eerst even de website van SXC; de operator van het toestel.
bekijk daarna de technologische basis van XCOR; de maker van het toestel.
en bedenk je dan even of je het mogeljik acht of een dergelijk toestel daadwerkelijk ooit ergens ter wereld commerciele ruimtevluchten zou kunnen uitvoeren.
Als je er niet in gelooft, maar je dan niet druk. Maar bedenk dat men zich in 1980 niet kon voorstellen dat men ook met mobiele telefoons, laat staan met mobiele computers over straat zou lopen….. en iets meer dan 100 jaar geleden dacht met ook nog dat vliegen onmogelijk was, daarna alleen maar voor de rijken en toen misschien…. ach iedereen weet hoe die markt zich heeft ontwikkeld.
Als je dat wel gelooft, vraag je dan eens af wat de voor en nadelen zouden zijn als je dergelijk vluchten vanaf Curacao zou lanceren.
Als je goed gelezen hebt; weet je dat het om horizontale lanceringen gaat; de belasting voor de omgeving qua geluid wordt vergelijkbaar geacht met het opstijgen van een MD. de belasting voor milieu is vergelijkbaar met de belasting die 1 persoon teweeg brengt als met van CUR naar AMS vliegt. dus dat valt allemaal reuze mee.
de vraag is dan; wat levert het op?
die enkele vlucht misschien niet zo veel; die is voor de Happy few……
maar wat is de spin-off?
voor toersime?
voor positioning als destination’ Sun, Sea, Sand, Space and Science destination?
voor spacerelated atracties?
voor R&D omgeving?
Voor educatieve mogelijkheden?
voor werkgelegenheid?
Voor de positioering van Curacao als schakel in een zich ontwikkelend web van space gerelateerde ontwikkelingen?
Think !!
of geloof het niet. maar maak je dan niet zo druk.
Het zal je niet schaden !
Deze mini-ster is zo naief dat hij niet eens door heeft dat dit het einde van de normale toeristische industrie zal betekenen voor Curacao. Iedereen zal last van de lanceringen krijgen. Van Oostpunt tot Westpunt zal men dagelijks opgeschrikt worden door de lanceringen.
Het gaat hier niet eens om eenvoudige decibels maar om zeer zware kosteneenheid!
De man onderschat dit gedoe, en is zo arrogant dat hij zich niet wil laten adviseren door deskundigen. Blijkbaar denkt hij meer aan zichzelf dan aan het volk die hem daar gezet heeft.
Een lanceerbasis midden in een dorp zonder zoneringen, hoe bedenk je zoiets?
Damn, ik ben blij dat deze narcistische reaguurders het niet voor het zeggen hebben….
Met jullie aan het roer gaan we misschien niet achteruit, maar zeker niet vooruit en waarschijnlijk vallen we in slaap van de stagnatie.
Lijkt wel of ze credits willen van zo critisch mogelijk denken.. Knap hoor, lijstje noemen waarom het onmogelijk is. Alleen Edgar heeft een gebalanceerde mening met pro’s en cons.
Shimaruku, ik betwijfel of je het ondernemingsplan hebt ingezien. (Ik ook niet, maar ik hou niet van mijn mening baseren op wat ik denk, meer op wat ik weet.)
Ondernemen is risico lopen. Een doorsnee onderneming maakt pas na 5 jaar winst. Ik heb meerdere mensen hier dat zien verkondigen toen Amparo Dos Santos KTK Panama doodvermoorde.
En goedkeuring NASA/NSA? Overleg met buitenlandse space agencies prima, maar goedkeuring waar heb je het over?
Wat Curacao aan de tickets verdient? Ik kan wel wat bedenken kwa spin-off..
Als er gelet wordt op dingen als geluidoverlast, minimale deelname overheid en private investments… Then what’s the problem? Laat ondernemers ondernemen, zonder hen hadden de meeste van jullie blijkbaar geen werk.
Ik heb nu al spijt met met de mensen op Seru Fortuna, Mahuma, Sunset High, Sun Valley en de wijken verder naar het oosten.
Zijn ze enkele jaren geleden verlost van de takke herrie die door de F 16 werd geproduceerd, worden ze nu opgezadeld met de herrie van een speeltje voor de elite der aarde.
De regering moet ze zich diep schamen dat ze hier een akkoord aan hebben gegeven. 1 van de ministers (misschien meer) hoopt natuurlijk op een gratis reisje 2014 kan nog net.
Het land Curaçao doet wel degelijk mee met een inverstering,deze maatschappij krijgt een gigantisch stuk terein in erfpacht tegen nul betaling?.Let op als dit project mislukt ( wat bijna zeker is) dan gaan deze bezitters van het stuk terein zeker komen met een project wat wel winsten opleverd.JUIST!.villa,woning,hotel,golf,recreatie,etcetra BOUW. slim bedacht van deze doerakkers en het Narreschip ( lees enkele ministers) zie schilderij (Het Narreschip) kijk er na en je ziet zie de regering in een spiegel??.
Als een man als Richard Branson met al zijn geld en know- how nog niet eens zo ver is om met toeristen de ruimte in te gaan… Wat denken een paar hollandse slimme uitgekookte rakkers zo maar klaar te spelen? En inderdaad niemand die iets zinnigs heeft gezegd over overlast aan de burgers van het hele eiland. Branson gaat het tzt doen vanuit een woestijn, dat zegt veel. Maar ja de minister denkt duidelijk aan andere dingen en aan zijn portemonnee. Hij zal zeker niet mee gaan de ruimte in..
Hebben omwonenden en niet omwonenden geen inspraak?
Bepaalt slechts een persoon wat er gaat gebeuren op Curaçao?
Wie gaat een vergunning verlenen en wat komt in zo’n vergunning te staan?
Gaat men een vergunning verlenen voor 10-20-50 jaar of meer?
Of een vergunning revisievergunning?
Wie is aansprakelijk voor de milieuverontreiniging, de overheid of het bedrijf?
Wie gaat straks de saneringskosten betalen?
Hoeveel procent verdient Curaçao zelf per keer aan vlucht?
Is het wel de moeite waard?
Hoeveel vluchten gaan er per dag?
Er komt veel meer bij kijken dan dat men denkt. Dit zal onherstelbare schade met zich meebrengen voor de mens en zijn leefomgeving. Trouwens, het is verboden om ”ontwikkelingslanden” op te zadelen met milieuverontreiniging van het rijke Westen.
Curacao trapt keer op keer in de mooie plannen van praatjesmakers.Ze leren het ook nooit. Ik zie de miljoenen claims al komen.Foutje, bedankt…
En neem een consultant in dienst met MAVO-3 en vergeet niet zijn bankrekeningnummer te vragen.
@ Makayu
Wanneer ik winterkleding op Curacao gaan promoten snapt ook iedereen dat ik daar niet echt rijk mee zal worden.
Zelfde geldt voor het telen van asperges of zoeken naar truffels. Allemaal projecten, welke zijn gedoemd te mislukken.
Dit ‘space project’ heeft momenteel 50 tickets verkocht oftewel een waarde van 5 miljoen euro. Daar gaan dan nog de aanschaf en operationele kosten vanaf oftewel dat draait niet break even.
Verwacht men dat er een horde toeristen achter de ruimtereizigers aan gaan komen ? Dan heb ik nog meer vertrouwen in het project van de 5000 hotelkamers voor homoseksuelen………..en daar had ik al geen vertrouwen in !
Waarom dan vanaf Curacao ?
Omdat iedereen toch wel weet dat, hoe dichter je bij de evenaar zit, het minder energie kost om in de ruimte te komen. Energie kost geld en aangezien het een Nederlands clubje is snap ik dat de locatie Curacao is.
Ben Droste ken ik wel, maar moet eerlijk zeggen dat ik nooit een hoge pet van zijn ideëen heb opgehad. Hij is bijvoorbeeld de aanjager van de KDC-10 bij de luchtmacht geweest. Ook zo’n megalomaan project, geldverslindend en volstrekt zinloos.
Dit is weer zo’n project.
Commercieel gezien is dit nu al een flop.
Het project van Virgin daarentegen loopt zeer goed, veel tickets verkocht en is ook een stuk realistischer.
De regering zou er goed aan doen om duidelijk te maken dat de Curacaose samenleving er geen cent in gaat steken. Gewoon ondernemers risico, geen overheidsgaranties of wat dan ook.
@Makayu
Natuurlijk, makayu, maar dan wel op een goede basis!
zoals:
les 1 startende ondernemers:
maak een bedrijfsplan
les 2:
onderbouw dat met cijfers
les 3
zorg dat die cijfers kloppend en volledig zijn met bronvermelding van onderzoek/statistieken.
Doe je dat niet. dan zal geen bank met je in zee gaan.
Maar goed, Curacao is natuurlijk geen bank en dan gelden andere regels:
zoals:
les 1:
kom met een onrealistisch groot business-plan
les 2:
doorspek het met dure termen, grote namen en vooral: grote geldbedragen
les 3:
organiseer een meeting met een minister, zeg: investeerders, zeg: toerisme.
En de buit is binnen; in elk geval op jouw bankrekening en die van Hakim cs.
Stelletjes Middel-Eeuwse cobardes!
Durf eens uit de schaduw te kruipen en iets te ONDERNEMEN. Altijd maar excuses en problemen zoeken structurele FAALANGST virus maar eens van je afschudden!
NOS MES POR kan je nu eindelijk eens bewijzen en in de praktijk brengen.
Hakim ziet ze vliegen. Zonder koninkrijkskwetgeving kan dit helemaal niet en die is nodig om goedkeuring te kunnen krijgen van NASA en de NSA en dat soort instanties in de VS. We dachten toch niet dat we hier als een stelletje cowboys maar even de ruimte in kunnen?? De initiatiefnemers werken met een niet bewezen technologisch concept en een onbewezen commercieel concept,
Heeft iemand al laten onderzoeken hoeveel geluidsoverlast dit met zich meebrengt? Of gaat men daarna pas kijken? Omwonenden zullen op den duur of kort daarna problemen met het gehoor en geheugen gaan krijgen. En wie gaat de claims die zullen volgen betalen?
Niet voor niets staan lanceerbasissen ver van de bewoonde wereld.
Haastige spoed is zelden goed, bezint eer ge begint !
Ik zou wel eens betrouwbare prognoses willen zien over de stijging van het toerisme en de economie door dit project.
Dat kan wel eens bitter tegenvallen als je in aanmerking neemt dat er welgeteld één ( 1 !) toerist per vlucht mee kan.
Bovendien brengt pionieren allerlei risico’s met zich mee, ook financiële, ook voor Curacao zelf. En maar hopen dat dat toestel zelf niet neerstort of anderszins verongelukt, want dan heb je ineens een heleboel negatieve reclame over het eiland, zeker als een legertje advocaten het land cq Hato aansprakelijk gaat stellen.
Ik vraag me ook af waarom juist voor Curacao is gekozen en niet voor een potentieel veel grotere markt en makkelijker bereikbare locatie in Amerika.
Het antwoord ligt eigenlijk wel voor de hand: de ongetwijfeld soepele, nog te maken en dus geheel in het voordeel van het bedrijf aangepaste, regelgeving op Curacao in tegenstelling tot de strenge wetten in Amerika en niet te vergeten de giga-claims die het bedrijf daar aan de broek kan krijgen als het een keer wel mis gaat.
Daarnaast is er nog nooit een concreet rapport uitgebracht over de hoeveelheid geluid die het space-toestel produceert. “Het valt wel mee”, is het enige dat er tot nu toe in het openbaar over is gezegd. Er zijn trouwens verder helemaal geen cijfers bekend, alleen dat er een aantal tickets zou zijn verkocht, maar ook dat kan net zo goed gebakken lucht zijn.
Wat mij betreft kan die ‘unieke positie op het gebied van ruimtepionieren voor Curacao’ naar de maan lopen.
@Edgar, Ik begreep dat dat de opzet is. De overheid dient de wetgeving aan te passen en de CAP/Overheid dient ook overleg te hebben mbt lanceringen (geen vliegverkeer) en de kosten zijn voor de ondernemers.
Prima als ondernemers dit willen doen. De overheid kan de regelgeving aanpassen, de ondernemers betalen de rest.
Kan niet zo zijn dat belastinggeld wordt gebruikt voor een projectje wat gedoemd is te mislukken oftewel luchthaven aanpassen ? Prima, op kosten van de project ontwikkelaars.
Goed bezig ….. of no ?