• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Stichting Schoon Milieu op Curaçao (SMOC) heeft een brief gestuurd aan de Committee on the Rights of the Child van de Verenigde Naties (VN) over de Raffinaderij Isla. Met de brief wil de stichting de VN informeren over de luchtvervuiling die de Isla produceert.

 
“Curaçao is een tropisch eiland met veel mogelijkheden voor toeristen, maar heeft ook een olieraffinaderij. Deze raffinaderij stoot tonnen aan giftige stoffen uit en deze stoffen worden ingeademd door mensen die zich in de buurt bevinden, waaronder 6.000 kinderen en negentien scholen”, schrijft bestuurslid Arjan Linthorst.

Doden
Linthorst haalt in de brief het onderzoek van het Nederlandse onderzoeksbureau Eco-RYS aan, die heeft vastgesteld dat de uitstoot van giftige stoffen zorgt voor achttien vervroegde doden per jaar. “Door de passaatwind inhaleren de armste bewoners rondom de raffinaderij de giftige stoffen elke dag van hun leven.”

Scholieren
Het bestuurslid geeft verder aan dat over de jaren heen de scholen rondom de Isla meerdere keren zijn gesloten omdat de scholieren door de stank geen les meer konden volgen. “SMOC vecht al jaren tegen de raffinaderij en de overheid die de vervuiling tolereert. We zijn al meerdere keren in de rechtszaal geweest en we hebben veel rechtszaken gewonnen!”

Internationale aandacht
Linthorst schrijft aan het eind van zijn brief dat hij vindt dat de vervuiling op Curaçao door Raffinaderij Isla internationale aandacht verdiend. Lees de hele brief van SMOC hier.

5 reacties op “SMOC stuurt brief aan VN”

 1. Goeie zaak. laat de oorspronkelijke SHELL ook nu zijn rotzooi op komen ruimen.

 2. Daar gaan ze weer. curacao is in een keer groen gaan denken. vandaar dat Schotte ook minister pesident is geworden.

  Een vraag wat doen al die kinderen als er geen les meergegeven wordt? De leraren gaan snel naar huis maar die kids moeten op school op hun ouders wachten die aan het werk zijn en alleen op de normale schoolsluitingtijd de kids kunnen komen ophalen.

  Met andere woorden de scholen gaan dicht maar die kids zitten nog steeds in de stank te wachten. Een hele goede zet mensen!! In de stank zitten en ook geen les!!

  En niet alles wat stinkt is slecht voor je.

 3. Heel goed, SMOC.
  Het wordt tijd dat onze kinderen beschermd worden. Dat reccht hebben zij geheel overeenkomstig de Rechten van het Kind.

 4. Goed zo!!

 5. GOEIE ZAAK! GO SMOC!!