• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – 34.293 Toeristen hebben in januari hun vakantie doorgebracht op Curaçao, meldt Curaçao Tourist Board (CTB). Dat is een stijging van 14 procent ten opzichte van een jaar geleden. Vorig jaar registreerde het CTB 30,083 toeristen die overnachtten op ons eiland.

Vanuit Noord-Amerika is het aantal overnachtenden toeristen met 1 procent gestegen wat uitkomt op 6,330 toeristen, vorig jaar waren dat nog 6,242 vakantiegangers. Het aantal toeristen dat vanuit de Verenigde Staten is overgekomen is met 8 procent gedaald. Dit is te wijten aan luchtvaartmaatschappijen die hun tweewekelijkse vluchten teruggebrachten naar één per week.

Canada
Een stijging van 35 procent met 1,789 overnachtenden toeristen is zichtbaar vanuit Canada. Dit heeft te maken met het aantal vluchten die Air Canada richting Curaçao inzet en de promotie. Vanuit Zuid-Amerika zijn er 7,727 vakantiegangers overkomen om te verblijven op ons eiland, dat is een stijging van 31 procent. Tevens hebben we 4,834 toeristen verwelkomd uit Venezuela wat voor een stijging van maar liefst 40 procent heeft gezorgd. Andere landen blijven niet achter uit de regio Zuid-Amerika zoals Argentinië (+66 procent), Colombia (+56 procent). Suriname is goed voor een stijging van 1 procent.

Europese markt
De Europese markt heeft gezorgd voor een stijging van 13 procent. Dat komt uit op 16,563 overnachtenden vakantiegangers, vorig jaar waren dat er nog 14,663 toeristen. Dit jaar zijn er 11 procent meer toeristen uit Nederland gekomen. Duitsland is wel een uitschieter te noemen met maar liefst een stijging van 104 procent. Dit heeft te maken met de nonstop vluchten van Air Berlin. Vorig jaar waren er 577 Duitsers te vinden op ons eiland, in januari waren dat er 1,175.

Caribisch gebied
Tot slot is er een stijging van 29 procent te zien vanuit het Caribische gebied. Aruba registreerde een stijging van 23 procent, 1,455 vakantiegangers vlogen over naar Curaçao. De andere landen als Dominicaanse Republiek (+107 procent), Trinidad & Tobago (+54 procent), Barbados (+44 procent) en Haïti (+29 procent) deden het ook goed en blijven zeker niet acher.

6 reacties op “Aantal overnachtenden toeristen stijgt”

 1. klopt, massa toerisme is geen lange termijn oplossing en of het de economie helpt is maar de vraag. Zie http://www.amiguditera.com/Turismo/turismo.html

 2. en remco, we hebben met de laatste benzineverhogingen de taxis nog horen klagen en voor 2010 heb ik ze nooit gehoord. en ik weet niet over welke restaurants en hotels jij het hebt?!

 3. Wat een wonderlijke cijfers weer! Je ziet de straten van Punda steeds meer gevuld met boottoeristen, die niet overnachten. Dat geef ik ze na. Maar wat spendeert een toerist die zijn budget wil verdelen over de vele eilanden die hij aandoet? Een toerist die al all-inclusive eten en drinken krijgen aan boord?
  Ondertussen zuchten en steunenr de hotels dat er te weinig werk is. Er staan ontzettend veel vakantiehuiscomplexen te koop. Terwijl CTB het ene succesverhaal na het andere pubiceert…
  Ik voel aan mijn grote teen dat er iets niet klopt, maar wat?

  De huidige en vorige regeringen mikken altijd op toerisme en dan in de massale zin: meer kamers, meer cruiseschepen. terwijl de diverse adviesrapporten. ik noem FIAS van de wereldbank, rapporten van PWC e de Inter-American Development Bank zeggen allemaal dat Curacao potentieel voor toerisme heeft en doen de voorzichtige prognose dat het een positieve bijdrage kan leveren aan de economie, mits ze zich focussen op welgestelde toeristen die zich wilen onttrekken aan massatoerisme. Dat is dus niet wat enige regering gedaan heeft!!! Daarnaast noemen al deze rapporten ok de nadelen op. de socio-economische die ik hierboven gaf, maar ook voor het milieu, het zoetwatergebrek, seizoensgebondenheid, meer criminaliteit, prostitutie en corruptie etcetc.

  kortom ik snap geen hol van dit in 1999 ingezette en 9ook door de huidige regering weer) voortgezette beleid om zich te richten om massatoerisme. waarschijnlijk omdat het een manier is om snel te scoren en mensen een rad voor de ogen te draaien met twijfelachtige succescijfers

 4. @ churandi ; mijn baan is voorlopig inderdaad zeker. Ik ben 9 jaar ondernemend bezig in toerisme op Curacao. We zijn dit jaar alle records aan het verbreken zowel in de groepen markt, cruise industrie als stayover industrie.
  Ditvgeld niet alleen voor mij maar voor hotels, restaurants, activiteiten en tours en we hebben zelfs de taxis al een tijd niet meer horen klagen.

  Waarom is iedereen ook zo negatief??? Deze negatieve houding zorgt er idd voor dat het nooit in het algemeen geweldig zal gaan met dit Eiland.

 5. @ Churandi: het verbaast me iedere keer weer hoe negatief de medemens kan zijn. Ik ben 9 jaar ondernemer in het toerisme en we zijn alle records aan het verbreken. In de groepen markt/ cruise markt en stayover markt. We hebben deze week meer dan 3000 toeristen alleen van het vliegveld vervoerd. Het gaat hartstikke goed met toerisme. Alle hotels zitten bijna vol, restaurants zijn vol, alle activiteiten en tours doen het goed. Ik hoor de taxi’s na jaren niet eens klagen. Ik wens je meer positivisme toe!

 6. Het eiland moet zo ongeveer overvol zijn met vakantiegangers als je elke keer de wonderbaarlijke cijfers van het CTB ziet.
  Waar de vakantiegangers verblijven is niet te zien, de terrassen zijn leeg, de straten zijn leeg, de stranden zijn leeg…….

  Keep the dream alive!!!en doe net of het geweldig gaat, dan is je baantje (voorlopig) zeker.