CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Ingezonden brieven zijn bij Versgeperst.com welkom. Vandaag uit Omayra Leeflang haar zorgen over de democratie in Curaçao.
Wet burgerinitiatief moet nieuw democratisch bewustzijn Frente Sivil ondersteunen
Er is een nieuw democratisch bewustzijn geboren op Curaçao, de Frente Sivil. De Frente Sivil, bestaande uit pressiegroepen tegen kabinet Schotte, is anders dan een eerder front de Aliansa Patriotiko ( samenwerking van politieke partijen), een initiatief van burgers los van politieke partijen. De geboorte van de Frente Sivil bewijst dat de representatieve democratie zoals we die momenteel kennen sinds het aantreden van de regering Schotte een gevoelige klap heeft gekregen.
De wijze waarop de huidige regering de representatieve democratie interpreteert, alsof de bestuurders de baas zijn van het land en het volk, heeft geleid tot grote bezorgdheid en vrees voor dictatuur. Daarbij komt ook de manier waarop de voorzitter van het Parlement met ondersteuning van een meerderheid keer op keer de oppositie de mond heeft gesnoerd. Steeds meer mensen krijgen het gevoel in een democratische dictatuur te leven.
Overigens niet vreemd, want de partijen die de huidige regering Schotte vormen weigerden in 2009 het resultaat van het democratisch gehouden referendum, onder toezicht van de VN, te accepteren hoewel een meerderheid van de bevolking voor het onder PAR regering onderhandeld pakket in een democratisch referendum had gestemd. Dit was de eerste aanval op onze democratie, een teken aan de wand.
Nu heeft Frente Sivil, bij de Staten een conceptmotie van wantrouwen ingediend tegen de regering Schotte omdat de Staten weigert een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar het screeningsproces van de ministers. Terecht stelt PAR fractie leider Emily de Jongh-Elhage, als grootste in de Staten met acht zetels, dat de motie kan rekenen op de steun van de PAR-leden, maar dat de politieke realiteit en ervaring vanaf 10-10-2010, leert dat de Staten elke actie van de PAR om het screeningsproces, good governance en integriteit van bestuur op de agenda te zetten door de meerderheid van de Staten is weggestemd., Ondanks harde feiten zoals gesteld door de Commissie Rosenmöller die onder andere een aanbeveling deed om een onafhankelijke commissie van onderzoek in te stellen om de screening van ministers te onderzoeken.
Ook de handtekeningenactie gesteund door ruim 4000 burgers door pressiegroep Dushi Korsou, met het verzoek aan de Staten om alsnog in te stemmen met een onderzoek naar de integriteit van de ministers werd door een meerderheid van Statenleden op hufterige manier geweerd.
Hoe nu verder nu de geest van de representatieve democratie uit de fles is? Zoals bekend is de representatieve democratie in tegenstelling tot de directe democratie, de delegatie van de macht van het volk aan het Parlement. Nu een meerderheid van het Parlement zich gedraagt als de machthebber in plaats van vertegenwoordiger van het volk, is de tijd voor een voorziening om de macht weer terug te geven aan het volk.
Dat is ook de bedoeling van de ‘gritu di Frente Sivil: Poder bek pa pueblo’ (geef de macht terug aan het volk). Er is een behoefte naar meer ruimte voor directe democratie. De PAR heeft hierin al een voorbeeld gegeven tijdens het proces van de Staatkundige hervorming. In 2009 werd op Curaçao als enige eiland van de toenmalige Antillen een consultatief referendum gehouden om de mening van het volk te raadplegen over het onderhandeld pakket naar de nieuwe staatkundige structuur voor Curaçao. Het referendum is een van de vormen om invulling te geven aan een directe democratie.
Het is tijd voor een tweede vorm van de directe democratie namelijk de wet op het burger- initiatief. Een burgerinitiatief is een voorstel dat een kiesgerechtigde , met ondersteuning van misschien 10.000 handtekeningen ( In Nederland 40.000), kan indienen om een bepaald onderwerp op de agenda van de Staten te laten plaatsen. Indien het voorstel aan de vereisten voldoet, moet! het onderwerp op de agenda van de Staten worden geplaatst.
Een burgerinitiatief moet betrekking hebben op het instellen, wijzigen of afschaffen van een wettelijke regeling of op ander regeringsbeleid. Het voorstel mag niet in strijd zijn met de Staatsregeling en de goede zeden. Begrotingen en belastingen zijn uitgesloten van het burgerinitiatief. Met het burgerinitiatief zou bijvoorbeeld kunnen worden geëist dat de Staten een onafhankelijke commissie instelt die de screening van ministers onderzoekt.
Ik hoop met deze brief een bijdrage te leveren aan de discussie over het herstel van onze vastgelopen democratie.
Democratisch bewustzijn van Leeflang is overbodig, indien amnestie voor Bouterse. Immers dan zal alle Surinaamse deuren open gaan en iedereen zal weer welkom zijn. Of het nu een trol of drol of een oprot-premie is, doet er niet toe!
TROL!!!
13 reacties op “‘TI-onderzoek dit jaar afronden’”
R.Willems, op 19-03-2012 om 18:08 schreef:
Beste Olivia,
Het is aan U om aan te tonen, welke mogelijke belangen van mij U suggereert, die met die van de regering samenvallen? Of schuift U mij onbekende belangen in mijn schoenen, die ik helemaal niet ken. Lijkt mij niet zo teder van U!
Indien in mijn perseptie, integriteit van ministers moet vrij zijn van alle mogelijke zonden, zoals bij U het geval is, en dat hun hoedanigheid geen schade aan de Curaçaose imago brengt, dan was ik de eerste die kwam opdagen met slopende analyses. De Nederlandse Antillen, incluis Nederland, hebben nooit een doortastende screening gekend met bezwaren die een ministerschap onmogelijk maakte. Waarom dan nu ineens “screening”? Omdat het een politieke zaak is en niets te maken heeft met wel of niet rechtschapenheid van de minister maar een zaag is om de poten onder de regering weg te zagen!
Bij voorgaande regeringen was het de macht en machtsmisbruik, die U kennelijk eveneens zal afkeuren, maar inmiddels wel het Eiland had gemaakt wat het nu is!
Integere mensen die U eist volgens door U gestelde normen en waarde, liggen met hopen in het kerkhof of in de hemel, voor zoverre er een is!
@Edgar
Omdat deze nieuwsite verworden is tot een blog waar gefustreerden hun rommel kwijt kunnen. Mensen zijn altijd op zoek naar een podium, en dat hebben zij nu gevonden.
Willems R, op 15-03-2012 om 17:05 schreef:
Heel even Leeflang uit de modder trekken:
Niet Akshon Dushi Korsou, niet Frente Civil niet Aliansa Partiotiko, niet 4000 bezorgde burgers, niet de Surinaamse dominantie………..
Democratie is eenvoudigweg “het volk regeert zichzelf” en het volk is sinds opheffing van de Nederlandse Antillen…..het in meerderheid Papiamentstalig yu di Korsou.
De rest is speculatie of rotte windeieren
Hoe krijgen een paar lieden het voor elkaar om een hele ingezonden brief gewoon te negeren en simpelweg een compleet andere discussie hier te beginnen.
Wil je een discussie over taal…………hou die dan in een topic over taal, niet in een topic waar Leeflang een balletje opgooit over democratie in een andere vorm.
En nu on topic.
Wat Curacao nodig heeft is een controle systeem wat niet zomaar even door een regering buiten spel kan worden gezet. We kunnen 1000 keer vragen om een normale screening van ministers, doch het is meer dan duidelijk dat die er nooit zal komen.
Waarom niet ?
Omdat ook de regering weet dat ze niet door die screening zullen komen en dan af zouden moeten treden. Het aftreden is niet in hun belang en zou hun plannen ernstig doorkruisen, derhalve is het makkelijker om het aloude principe van ‘geen antwoord geven’ toe te passen.
Daar komen ze alleen mee weg omdat er geen onafhankelijk orgaan bovenstaat wat controle af kan dwingen. Er bestaan kennelijk geen waterdichte wetgeving om dit soort praktijken tegen te gaan.
@Makayu,
leer nou eens om niet voor je beurt te zeiken. lees maar mij 2e betoog/reactie van 16-03-2012 om 08:59. daar staat heel duidelijk beschreven wat jij hier aan mij poogt duidelijk te maken. s.v.p., neem de tijd om begrijpend te lezen. 🙂
Sentinelten. Of Nederlands een wereldtaal is of niet.. Papiaments is dat zeker niet. Niemand kent het.. En aangezien veel YDK naar Nederland gaan om te wonen werken en studeren is het handiger om te spreken.. In Afrika spreken de mensen ook naast hun stamtaal een taal als Engels of Frans. Als je geen Nederlands meer wil spreken ga dan in ieder geval over op Engels of Spaans.
Kijk en dat noemen ze nu, je er weer trapt er in.Het gaat over democratie en er word over Surinamers en taalkunde gediscuseerd door 2 hersenloze Imbesielen Soberanonie en eene Willempie .Trap er toch niet in, deze dwazen zijn nog geen letter waard.Op naar de vrije democratie,weg met dit NARRESCHIP.
@Seniele Boberano:
Helaas is BIba Korsou een verloren kreet als we zo doorgaan als jij (en bv amigoe Willems) het voor het zeggen krijgen. Laat Papiamentu lekker als lokaal taaltje doorsudderen, MAAR gun de jeugd de kans en voed hen op in het Engels of Spaans (liefst nog beide!) dan pas geven we hen een fair chance op een toekomst!
Gebeurd dit niet dan kunnen we beter spreken van MORTO Korsou.
@Charly 15-03-2012 om 21:46
ja, idd Charly, je vergist je. ik kan me niet voorstellen dat er op Curacao mensen rondlopen met de kronkel in ‘t hoofd als zouden we met het Papiamentu overal terecht kunnen. dat je zoiets mallotigs suggereert kan 2 dingen betekenen, óf je bent onnozel óf je trekt de boel in het belachelijke. onnozel ben jij niet Charly, dus blijft over het belachelijke.
wat ik duidelijk probeer te maken is het volgende. de Nederlandse taal is belangrijk, maar belangrijk voor NL en de nederlanders, maar niet voor de rest van de wereld. net zoals Papiamentu absoluut niet telt in de wereld. men moet wel mal zijn om te denken dat ons prachtige Papiamentu een wereldtaal zou kunnen worden, de woordenschat is niet eens toereikend genoeg, het is maar een klein creools taaltje dat temidden van alle taalgeweld in onze regio, heeft overleefd. dat is uniek en horen wij te beschermen en verder te ontwikkelen.
wel is Papiamentu, en zeker weten ook voor de Arubanen het Papiamento, een deel van onze indentiteit! daar ga ik niet eens over in discussie, indentiteit is heel belangrijk, nationaliteit is weer iets anders. en dat geldt heus niet enkel voor de Curasoleños, maar zeker ook de autochone NLers vinden hun identiteit belangrijk, geldt verder voor bijna elk volk enof eilandgemeenschap op deez aardbol. elke Curacaoenaar die om een of andere reden besluit naar NL te verkassen dient zich volgens mij dan ook het nederlands machtig te maken. anders moeten ze niet naar NL verkassen, zo simpel is dat. bovendien overleef je niet als je de taal van het land waar je zelf verkiest naar toe te emigreren niet al is het maar een beetje beheerst. dus daarover geen twijfel.
maar voor Curacaoenaars die niet nederlandstalig zijn, en niet van zins zijn om zich in nederland te gaan vestigen, is het ‘nederlands’ gezien de regio waar wij leven, waar ons eiland gesitueert is, helemaal niet handig. tenzij ze persé met alle macht in NL een studie wensen te volgen, dan is het niet raar dat ze nederlands als basis krijgen, want anders wordt het toch wel hangen en wurgen in NL.
bovendien reageerde ik op Willems. hoop dat je het een beetje begrepen hebt. mocht je het desondanks toch niet begrepen hebben, dan geeft het ook niet. het gaat niet om een kwestie van levensbelang. het gaat om de indentiteit, ras of kleur heeft er ook niks mee van doen. we hebben Papiamentistas van elke kleur gekend op Curacao, ook Aruba kent haar Papiamentistas. de mensen die het Papiaments gehoedt, geleidt en beschermt hebben.
bijv. een Willem Hoyer, of een Willem Kroon, want als je denkt dat ik iets nieuws geïnventeerd hebt, dan heb je ‘t flink mis. een Willem Hoyer was al in 1915 van mening dat met alle respect voor de Nederlandse taal, het voor ons die in een regio wonen waar geen van de landen nederlandstalig zijn, geen nut heeft! dus ik verkondig helemaal niets nieuws Charly. Willem Hoyer was overigens geen neger, maar een blanke Curacaoenaar. wat denk je van Lauffer, Luis Daal etc. Nydia Ecury, een groot voorvechtster van onze dushi idioma is onlangs heen gegaan. lees volgende link maar, een stuk over Papiamentu en Papiamento geschreven door Fred de Haas. misschien toch wel een beetje verhelderend voor jou Charly.
http://caraibischeletteren.blogspot.com/2012/01/ik-heb-een-boter-meegebrengt.html
wat er volgens mij mis is met het taalonderwijs op Curacao is het feit dat onze kinderen al 10 á 15 jaar geen degelijk taal onderwijs genieten. ik weet niet welke minister van onderwijs daar verantwoordelijk is, of het aangericht heeft, maar een foute beslissing was het wel degelijk!
ik ben van de generatie die al op de lagere school verplicht Spaans en Engels onderwijs genoot. die 2 talen waren vroeger verplichte leerstof. net de 2 talen die onze kinderen nodig hebben om in de regio te kunnen studeren en te werken. dan hoeven ze niet meer naar NL met het gevolg dat ze daar blijven hangen en Korsóu verstoken blijft van goed opgeleide Curacaoenaars die hard nodig zijn in ons jonge land.
het is toch geen misdaad als de Curacaoenaar geen zin heeft om zijn identiteit kwijt te raken? taal, hoe onbetekenent dan ook, is indentiteit.
Goed overzicht, maar een burgerinitiatief om iets op de Statenagenda te zetten zou zeker in de huidige verhoudingen zinloos zijn. Asjes zou het bagetalliseren en ze zouden het wegstemmen. Schiet niet op. Beter is misschien om het Zwitserse systeem te hebben. Het afdwingen van een referendum [waarvan de uitkomst kracht van wet heeft] indien er bijv. 10.000 handtekeningen worden opgehaald om het referendum af te dwingen.
Charly,
Je vergist je overduidelijk!! Er is geen mens die denkt met het Papiaments terecht in de wereld wil zijn, althans geen Curaçaoënaars. Een Curaçaoënaar die de ambitie heeft voor de wijde wereld, heeft geen probleem met een andere taal om zijn doel te bereiken!
Rotte windeieren, vooral als Willems weeer langskomt. Hoppa in je hol terug, man.
LOL,LOL,LOL!
Een lang en niets zeggend verhaal, van ene soberano. Rookgordijnen om het vooral maar niet over het onderwerp te hebben, dat is te bedreigend namenlijk.
@ seniel Boberano. 1 Surinamer Brain B kan in ieder geval beter zingen dan Josje en Angela.
Waar wordt er in de wereld Nederlands gesproken? en de Nederlandse taal stelt niks voor wordt beweerd.
Als men op die toer gaat denken en spreken mag ik daar tegenover stellen.
Waar in de wereld wordt er Papiaments gesproken? en de Papiamentse taal stelt niks voor. Toch??
Maar op Curacao leven er nog steeds mensen met de kronkel dat men met de beheersing van Papiaments overal in de wereld terecht zou kunnen, of vergis ik mij nou zo??
sentinel soberano@
Mooi verhaal weer maar het gaat hier om de hedendaagse democratie en jij komt natuurlijk weer met het verleden.wordt tijd dat je dement wordt ,vergeet je het misschien een keer.
@R.Willems,
ik ben het heel vaak eens met jouw ponensias. maar laten we aub niet overdrijven zeg, straks denken die Surinamers ook nog dat ze inderdaad dominant zijn of echt iets beters voorstellen dan ons de Kurazoleños. kan me nog herinneren dat ik met Surinaamse jongens in de klas zat, met al hun “brokobana nederlands=Surinaams-nederlands” waren geen van allen beter dan bijvoorbeeld ondergetekende YDK, dat met al hun “brokobana nederlands” zoals de bewusten onder hen hetzelf ook noemen. niet alle Surinamers beheersen het nederlands zoals het hoort. 2 andere Kurzoleños en ik gingen rechtstreeks naar de HBS en zij moesten eerst naar de mulo. we zijn altijd een Papiamentu-talig volk geweest. Het waren de Shell Nederlanders die de Surinamers op Curacao het ‘ideefixe’ aanreikten alsof zij, de Surinamers, intelligentere mensen zouden zijn dan wij! en dat enkel en alleen maar omdat wij niet nederlandstalig waren, niet wilden zijn, nog steeds niet zijn en ook nooit zullen willen worden. waar kan men immers terecht met het nederlands? zeker niet in onze regio, niet in het westelijk halfrond, maar ook in de rest van de wereld stelt de nederlandse taal helemaal niets voor. dat is gewoon een vaststaand feit!
kortom, de doorsnee Surinamers op ons eiland, gelukkig niet allemaal, teren nog immer op de waangedachte dat ze beter zijn dan de Kurazoleños omdat ze een soort nederlands machtig zijn.. kijk, daar kunnen ze zelf ook niets aan doen, er is door de NLers flink gerommeld met de Surinaamse psyche.
ik ben ontzettend gelukkig dat de koloniale nederlandse taalpolitiek niet bij ons is doorgevoerd. in 1876 heeft koloniaal nederland de leerplicht doorgevoerd in Suriname en daardoor de nederlandse taal min of meer verplichtend gesteld voor de Surinamers. dat om verschillende redenen, maar echt niet omdat ze de Surinamers zo Germaans vonden.
dat ging gepaard met de vreselijke rigide marginalisering en stigmatisering van de talen waarmee de zwarte culturen van Suriname bekend waren, o.m. het Sranangtongo, ofwel takitaki of negerengels.
anyhow, hun eigen moerstaal werd zodanig geridiculiseerd, ook door henzelf, dat zij zich op den duur voor hun eigen taal en afkomst begonnen te schamen. ze begonnen hun eigen taal NEGERACHTIG te vinden, hun kinderen kregen slaag als zij takitaki spraken. tot op de dag van vandaag is het te merken, nog vandaag de dag zijn er Surinamers die hun eigen takitaki onbeschaafd en Negerachtig vinden.. bijna niet te geloven maar wel de waarheid Willems. het gaat om de groep die zich stadscreolen noemen.dat zijn gewoon zwarte mensen.
Hier een link van de nieuwste Surinaamse bevindingen omtrent “hun” moedertaal. komt van de Anton de Kom universiteit te Suriname. ze zijn er zelf achter gekomen hoe slecht de doorsnee Surinamer nederlands spreekt, niet ik verzin het. alhoewel ik altijd wel wist dat de meeste Surinamers helemaal niet zo goed nederlands praten als de doorsnee Kurazoleño vroeger dacht, en soms nog weleens denkt.
http://www.surinamestemt.com/archives/13902/Suinaams-Nederlands, wakaman-taal of slecht Nederlands? kun je desnoods via google opzoeken.
Willems, het is niet zo raar als je in een gemeenschap leeft waar er geen nederlands gebezigt wordt, zet er een paar mensen tussen die “slecht nederlands” spreken, en het lijkt alsof zij die brokobana nederlands spreken ‘neerlandici’ zijn voor de niet nederlandssprekende autochtone Curasoleño bevolking , snap je? bovendien hebben onze mulatse, Joodse, zwarte en blanke Papiamentistas er altijd voor gezorgd dat het ‘nederlands’ niet onze moerstaal is geworden.. kijk maar in wat voor regio we leven, waar wij Korsóu gesitueerd zijn.
Biba Korsóu
Heel even Leeflang uit de modder trekken:
Niet Akshon Dushi Korsou, niet Frente Civil niet Aliansa Partiotiko, niet 4000 bezorgde burgers, niet de Surinaamse dominantie………..
Democratie is eenvoudigweg “het volk regeert zichzelf” en het volk is sinds opheffing van de Nederlandse Antillen…..het in meerderheid Papiamentstalig volk.
De rest is speculatie of rotte windeieren!
Wat een goed idee Omayra! Frente Sivil: Waar kan ik tekenen?