• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

curacao nieuws vlag 10-10-10 curacao CURAÇAO – Minister Liesbeth Spies van Koninkrijksrelaties is niet van plan om in te grijpen in de Curaçaose politiek. Dat laat ze vandaag aan de Tweede Kamer weten als antwoord op Kamervragen van Ronald van Raak van de SP over de MOT-meldingen van premier Gerrit Schotte.

Op 6 maart stelde kamerlid Ronald van Raak van de Socialistische Partij (SP) Kamervragen aan minister Spies over ‘de ongebruikelijke transacties van minister-president Schotte van Curaçao’. Spies schrijft aan de Kamerleden dat “Curaçao een autonoom land is en zijn eigen mechanismen heeft om de gemeenschappelijke waarden te waarborgen. Het is in eerste instantie aan de organen van het land om zorg te dragen voor goed bestuur.”

Ongebruikelijke transacties
Op de vraag van de SP-er wat Spies vindt van de ‘ongebruikelijke transacties waarbij minister Schotte in 2009 als toenmalig lid van de Eilandsraad bij betrokken was’, antwoordt de minister als volgt. “De benoeming van de minister-president is een landsaangelegenheid. Het past mij daarom niet daar een opvatting over te hebben. Benoeming geschiedt bij landsbesluit, door de Gouverneur onder politieke verantwoordelijkheid van de (nieuwe) minister-president. Het is aan de Staten van Curaçao om te beoordelen of de bestuurders een goede afweging hebben gemaakt bij de benoeming van de minister-president.”

Strafrechterlijk onderzoek
Spies meldt verder dat ze begin januari 2011 op de hoogte is gebracht van de uitkomsten van de gebruikelijke screening van bewindslieden door de veiligheidsdienst van Curaçao.  “Het Openbaar Ministerie heeft eind 2010 meldingen bij het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT) met het hoofd van deze dienst besproken en zag toen op basis van de beschikbare informatie vooralsnog geen termen aanwezig om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen.”

Ingrijpen
Minister Spies ziet het vooreeerst niet als haar taak om goed bestuur op Curaçao te waarborgen. “Uitgangspunt is dat de Koninkrijksregering de landen de tijd en ruimte laat om zelf hun verantwoordelijkheid te nemen. Ingrijpen in de autonomie van een land om de deugdelijkheid van bestuur te waarborgen, moet worden beschouwd als een ultimum remedium.”

 

[scribd id=85489808 key=key-17hm1h38snqjbmn06ewf mode=list]

16 reacties op “Spies: ‘Niet ingrijpen op Curaçao’”

 1. blijf alle politici volgen, stel bij elk voorstel kritische vragen, maak foto, filmpjes als je een bekende ziet. Maak melding van patronage als je ineens mensen op de werkplek ziet en je weet er is geen interne en externe sollicitatie procedure is geweest.

  zet het op Utube, versgeperst, of waar je ook deze foto s filmpjes kunt plaatsen.

  gebruik je BB , -e-mail laat ze merken dat we ze blijven volgen.

 2. @ ger. De screening gaat absoluut niet alleen over strafbare feiten!! Stel, dat er een foto van adulescent Monk tevoorschijn komt als lid van de FARC, dan is hij NIET ministeriabel, maar het is geen strafbaar feit.

 3. @GEr, en de VDC heeft toch wat anders gevonden..

 4. Mensen, als NEDERLAND het zegt, ER IS GEEN STRAFBARE FEITEN gevonden! Dan is het waar!

 5. komop mensen nos mes por !!

 6. Van Nederland kan je ook niet verwachten dat ze ingrijpen,dit zal alleen maar koren op de molen zijn voor Wiels &co ,wij zullen en moeten zelf onze boontjes doppen als bevolking ,en niet Nederland,Nederland gaat pas ingrijpen als de brand er in gaat en niet eerder,en als je gisteren Hern commandante Wiels hebt horen preken op tv 8,dan duurt dit echt niet zo lang meer,wij zijn terroristen oproerkraaier,landverraaiers en ga zo maar door,en ik kreeg ook het Idee dat hij bij de MP van Iran er van achteren wou in kruipen.Dus mensen op naar de volgende protestmars.

 7. Wat een verbaasde reacties, dit was te verwachten.
  De mensen wilden autonoom zijn dus terecht dat Ned. zegt knap je eigen zaakjes maar op. We zullen het gewoon zelf moeten doen, en gewoon met harde hand. En anders wachten tot het land leeggeplukt is over 3 jaar.
  In ieder geval oproep geven aan de oproep tot het boycotten van alles wat ook maar naar Schotte cs ruikt.
  Dat is niet zo moeilijk lijkt mij.

 8. Ik leerde mijn kinder zelf hun kamer en verdere rommel op te ruimen.
  Ik leer nu mijn kleinkinderen zelf hun kamer op te ruimen.

  Nu moet die Schotte maar het kabinet leren HOE ZELF DE ROMMEL OP TE RUIMEN.
  Ik kan dat niet doen, al wil ik ze met alle plezier eens leren hoe ik het leerde. MET HARDE HAND

  Nederland heeft toch duidelijk gezegd: DOE HET ZELF.

 9. Kan Spies uitleggen waarom wij dan geen Goed bestuur hebben.. Als het orgaan die controleerd of ministers wel integer zijn in de houdgreep worden gehouden door de mensen die zij moeten controleren dan werkt dat niet echt..

  Daarnaast is Curacao geen land.. maar een eiland.. vergelijk het met Urk of Volendam. Iedereen kent elkaar.

 10. Het ligt inderdaad aan Curacao, maar dan moet NL ook niet lopen zeiken als het koninkrijk der Nederlanden in een zeer zwart daglicht gezet gaat worden door deze mensen.

  Dus ik zeg Schotte en Co…. help het eiland en het koninkrijk nog meer naar de klote te helpen.

 11. wie moeten dat dan gaan doen, en wat moet er nog meer gebeuren voor nederland ingrijpt??!!!

 12. Ja mvr. Spies, dank voor deze lafhartigheid. Alweer. Kunt U uitleggen waneer er dan in vredesnaam sprake is van een situatie die dat ultimum remedium rechtvaardigt? Tur hende: ban apoya Frente Sivil. We zullen ons schrap moeten zetten.

 13. Geachte Minister Spies: Misschien komt het als een verrassing voor U, maar de organen van dit eiland die dit moeten controleren zijn al sinds den beginne monddood gemaakt…….

 14. @Karel, Juist revolutie!!

 15. Is het juiste antwoord. Het is aan Curacao om de eigen rommel op te ruimen.
  We weten helaas wat dat inhoudt.

 16. Aan die Spies hebben we dus ook helemaal niets.. leek me al een Thee muts…