• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Rechters geven verdachten met een buitenlands uiterlijk eerder een gevangenisstraf dan verdachten met een Nederlanders uiterlijk. Spreken de verdachten geen Nederlands, dan geven rechters nog vaker een onvoorwaardelijke celstraf. Dat zeggen drie onderzoekers van de Universiteit Leiden.

Deze week verschijnt een artikel van de onderzoekers in het Nederlands Juristenblad. Volgens criminologen Hilde Wermink, Jan de Keijser en Pauline Schuijt hebben verdachten die er buitenlands uitzien vijf keer zoveel kans om gevangenisstraf te krijgen in plaats van een boete of werkstraf.

Zittingen
Mensen die er niet alleen buitenlands uitzien maar ook de Nederlandse taal niet machtig zijn, lopen maar liefst twintig keer zoveel risico. De onderzoekers hebben voor hun onderzoek 541 zittingen bij politierechters in verschillende steden bijgewoond. Uiteindelijk bleken 365 veroordeelden bruikbaar voor het onderzoek. Van hen hadden volgens de onderzoekers er 170 een buitenlands uiterlijk en spraken er 47 geen Nederlands.

Opheldering
De PvdA-fractie in de Tweede Kamer wil van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) opheldering. De partij wil onder meer weten wat de minister eraan gaat doen als het inderdaad zo is dat rechters het uiterlijk van verdachten en de taal die ze spreken meewegen in hun oordeel.

© ANP, alle rechten voorbehouden

10 reacties op “‘Met buitenlands uiterlijk eerder de cel in’”

 1. Kijk zo’n artikel bevestigt mijn mening over een Curaçaoenaar. Bijvoorbeeld die Andy S. Had al een paar keer gedacht, dat is nou echt een geschikte persoon als sugar daddy voor mijn dochtertje, ziet er goed uit, heeft altijd geld op zak. Maar dat criminele weerhield mij tot nu toe en kijk krijg nu van een stelletje paper shufflers te horen dat dat criminele helemaal niet zo erg is, dat komt door zijn vriendelijke oogopslag en daarbij komt dat hij nooit iets gedaan heeft, in dit geval zijn het de rechters die hem veroordelen en dat alleen maar omdat hij niet wit is. Als justitie hem nergens kan herbergen, call me, zal ik je uitleggen wat je met hem mag en kunt doen.

 2. In de toelichting en commentaren blijkt dat meespeelt, maar niet gemeten: Heeft de verdachte een grote bek tegen rechter en officier van justitie? (dat helpt in NL niet echt..) Heeft hij/zij een vast adres (anders is taakstraf geen optie), is er een bankrekening met inkomsten? (anders is geldstraf geen optie), is de verdachte illegaal in NL? Soms blijft dan niks anders over dan onvoorwaardelijke gevangenisstraf, die als zwaarder wordt gezien (hoewel voeding, verwarming en gezondheidszorg dan soms beter zijn dan de situatie waarin verdachte zich voor die tijd bevond.)

 3. Nou begrijp ik waarom 70/80 % van de in Nederland gedetineerden uiterlijk van buitenlandse komaf zijn. Het zijn niet de criminele acties die hieraan ten grondslag liggen maar hun uiterlijk. Als ik zo’n afwijkend uiterlijk zou hebben stapte ik onmiddelijk en zonder aanziens des persoons naar het Europeese Hof voor de rechten van de Mens. Is er nog een ultra linkse advokaat ergens beschikbaar die me hierbij kan helpen (no cure no pay).

 4. 541 zittingen, waarvan 365 bruikbaar, Die ontbruikbare 176 waren Nederlands sprekende met een binnenlands uiterlijk. Vandaar niet bruikbaar! Anders zouden er geen “nieuwswaardige” cijfers uit te komen.

 5. verbaast mij niks. het is gewoon een stammenmentaliteit maar dan vermomd in een nette pak.

 6. @ Jeroen,

  Heerlijk zo’n rechtse tegenreactie 😉

  “Uiteindelijk bleken 365 veroordeelden bruikbaar voor het onderzoek. Van hen hadden volgens de onderzoekers er 170 een buitenlands uiterlijk en spraken er 47 geen Nederlands.”

  We kunnen er vanuitgaan dat van de 47 die geen NL spreken inbegrepen zitten bij de 170, of althans een groot deel. En 170 van de 365 gevallen is toch een percentage van 46.5% (wellicht alloctonen), wat zou betekenen dat we met dit onderzoek te maken hebben met 53.5% autochtonen 😉

  @Bryan,

  Er wordt nergens gesuggereerd over gast zijn of niet, ik heb een vermoedde dat de meeste ook in het bezit van een Nederlands Nationaliteit en is men dan nog steeds een gast?
  We mogen er enigsinds vanuitgaan dat bij een wetenschappelijk onderzoek rekening wordt gehouden met “gelijke”gevallen op blijkbaar uiterlijk na…

 7. Dit gebeurt dus ook andersom, waar wij niet op de oorspronkelijke bewoners lijken dus. Uit eigen ervaring weet ik dat ik in sommige landen per definitie argwanend wordt behandeld, Azië is daar een perfect voorbeeld van.
  Goed dat dit in Nederland nu dus een wetenschappelijke basis heeft gekregen. Men ziet snel nadelen ergens van, dit kan voordelen hebben.

 8. @Kasuari, Tja als je gasten zich niet gedragen als gasten is de tollerantiegrens snel bereikt..

  BTW Curacao heeft ook Hollandse rechters en Bon Futuro zit toch vol met lokale mensen..

 9. Tendentieus artikel en ongetwijfeld links georienteerd onderzoek. Wellicht ook handig om te vermelden waarom dit soort getallen er zijn. Wellicht vanwege risico op vlucht, niet betalen van boetes, omdat allochtonen naar verhouding vele malen vaker in aanraking komen met Justitie dan autochtonen etc. etc.

 10. Waarom verbaasd mij dit niet… ?

  Het ow zo tolerante Nederland… ik ben nu al benieuwd naar de reacties 😀