CURAÇAO – VVD-Tweede Kamerlid André Bosman heeft vragen gesteld aan minister Liesbeth Spies (Koninkrijksrelaties) over de obligatielening die de regering van Curaçao zou willen aangaan met de Centrale Bank. Het zou gaan om 250 miljoen gulden voor het wegenfonds.
De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) maakte in februari bekend dat er binnenkort een obligatielening zal worden uitgegeven door het wegenfonds Curaçao in verband met achterstallig wegenonderhoud. Het persbericht viel niet in goede aarde bij minister George Jamaloodin (Financiën) en hij vroeg de Centrale Bank om uitleg.
Besluit
“Noch de regering van Curaçao, noch één van de individuele ministers, noch het wegenfonds als entiteit, hebben tot nu toe een formeel besluit tot een obligatielening met dit doel genomen. De Centrale Bank is ook niet officieel benaderd inzake een obligatielening door het wegenfonds”, aldus Jamaloodin. Een dag later zei minister Charles Cooper (Verkeer) dat hij alleen met de Centrale Bank in gesprek was over een lening, niet over een obligatielening.
Vormgeving
Bosman wil van Spies opheldering of het klopt dat Curaçao van plan is een obligatielening van 250 miljoen gulden aan te gaan. “Ik heb vernomen dat het wegenfonds voornemens is een lening aan te gaan, de exacte vormgeving en de hoogte van het bedrag zijn naar mijn weten nog niet bekend”, schrijft Spies.
Begroting
Het VVD-lid wil ook weten of Nederland alleen geld aan Curaçao kan uitlenen wanneer het CFT Nederland garandeert dat de begroting van Curaçao op zowel korte als lange termijn op orde is. Maar volgens Spies is het wegenfonds geen begrotingsfonds, en is het daarom niet mogelijk gebruik te maken van de staande inschrijving bij de Nederlandse overheid.
Misschien moeten ze ophouden de door ons betaalde wegenbelasting voor andere dingen uit te geven!
Dat was helaas ook al zo bij alle voorgaande regeringen.
@ Ferd,
MAVO 3 ?
Schotte heeft niet eens een diploma, heeft nooit zijn school afgemaakt.
Wellicht een idee dat er ook een plan wordt gemaakt mbt de wegen en 250 millioen gulden..
@ Ferd. Het is Curacao absoluut niet toegestaan de staatsschuld te laten oplopen anders dan met toestemming van Nederland.
250 milioen aan obligatielening of lening: daar door schiet onze staatschuld zondermeer door omhoog, het is dan een kwestie van de mate waarmee. Als het geen obligatielening tegen boterzahte rente is, dan is het een dure private financiering. Kortom: wat zijn we hier aan het doen? Hoe gaan we dit terugbetalen? Met het ziekenhuis erbij zxitten we binnen no time weer aan de 1 mrd. staatsschuld.
Geen Euro meer naar de zakkenvullers.
Een dag later zei minister Charles Cooper (Verkeer) dat hij alleen met de Centrale Bank in gesprek was over een lening, niet over een obligatielening.
Met de Centrale Bank spreek je over een obligatielening en met een gewone bank over een gewone lening.
Tja, de 5 miljard die Nederland aan Curacao gegeven heeft raakt natuurlijk snel op met al die snoepreisjes van Schotte, van Rijn en Soemanta.
En dus moet de staatsschuld weer verhoogd worden met deze lening, die Nederland straks weer gevraagd wordt om af te lossen want dat is Nederland als kolonisator natuurlijk verplicht.
Dit eiland gaat ten onder aan haar MAVO 3 premier.