CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Ingezonden brieven zijn bij Versgeperst.com welkom. Vandaag neemt Joseph Hart van Fundashon Otrobanda de kosten van een ziekenhuis op het Amstelterrein onder de loep.
Vergelijking van kosten om terrein bouwrijp te maken voor het nieuwe ziekenhuis
Minder kosten vertaalt zich in betere zorg tegen een lager tarief
Alle kosten om een nieuw ziekenhuis te bouwen worden oftewel verwerkt in de tarieven voor medische behandeling en zorg of komen uit de zak van de overheid. Voor het volk maakt dat niets uit, omdat per slot van rekening de kleine man ervoor moet betalen, middels de tarieven of via de belasting. Daarom is het belangrijk een terrein te vinden waar zo weinig mogelijk kosten aan verbonden zijn om het voor de bouw van een ziekenhuis geschikt te maken, te beginnen met het prijsplaatje voor de koop. Otrobanda beschikt over een combinatie van niet bebouwd eigendom van Sehos, het Thomascollege terrein en de nieuwe poli, die aan de overheid toebehoren. Met een miljoenenclaim op het Amstelterrein, gevoegd bij een nog onbekend aantal miljoenen voor de aanschaf, zal de Amstel locatie tussen 15 en 20 miljoen kosten. Welk tarief of belasting verhoging gaat deze kosten dekken? Waarom moet nou net het geld ten behoeve van de medische zorg aangewend worden om het falen van anderen te dekken?
Elk ziekenhuis moet direct bereikbaar zijn via minstens twee hoofdwegen. Indien een calamiteit zich voordoet op één ervan, blijft het ziekenhuis toch bereikbaar voor spoedgevallen. In Otrobanda kan het verkeer komend vanuit het Oosten van de brug het ziekenhuis bereiken via het viaduct en Pater Euwensweg, of via de Witteweg, afbuigend tegenover de H. Familie kerk naar van Hamelbergweg. Komend vanuit het Westen kan de ambulance recht door via Euwensweg naar van Hamelbergweg of via de Nijlweg en Ser’i Domi en dan afslaan via het viaduct naar Euwensweg. Bij welke andere locatie dan ook, zal het nodig zijn een tweede hoofdweg in de nabijheid aan te leggen, wat zeker meer dan een miljoen zal kosten.
Ofschoon het ziekenhuis over een eigen generator beschikt voor spoedgevallen, bijvoorbeeld voor de operatiekamer en intensive care, is de stroomlevering praktisch gegarandeerd. Daarom zijn er regels die eisen dat stroomvoorziening via meer dan één transformator moet lopen, en bovendien moeten die onafhankelijk van elkaar zijn. De Sehos-locatie ontvangt stroom van meer dan twee grote transformators. Ergens anders vereist dit een behoorlijke investering van meer dan een miljoen voor stroom aansluitingen.
Het terrein zelf moet ook geschikt zijn. Een terrein dat niet in staat is het gewicht van een hoog gebouw te dragen vanwege een zachte ondergrond, of omdat er veel grondwater aanwezig is, vereist een ingewikkelde en kostbare fundering.
Bovendien moet er nagegaan worden waarvoor het vroeger werd gebruikt. Indien hier een school heeft gestaan, een klein bedrijf, een parkeerplaats of een bestaand ziekenhuis, dan hoeft men niet bang te zijn voor een vervuild terrein. Maar indien de locatie tientallen jaren als een industrie terrein werd gebruikt, moet men rekening houden met een sterk vervuilde ondergrond, waarvan de schoonmaak erg kostbaar en bovendien tijdrovend is.
Een belangrijke meevaller van de Otrobanda locatie is dat men gebruik kan maken van een hypermodern airconditioning systeem, gebaseerd op de toepassing van ijskoud water uit grote diepte van de zee. De kosten zijn een fractie van wat aan Aqualectra betaald zou moeten worden. En de toepassing van zon- en windenergie is niet toereikend voor de installatie van zo’n groot airconditioning systeem. In Otrobanda kan een volledig lucht gekoeld ziekenhuis gebouwd worden tegen betaalbare elektriciteit kosten. Op een andere locatie kan men amper de airco betalen voor alleen de consultatie ruimte, behandelkamer, zusterpost, kantoor en eerste klas afdeling.
Als alle kosten opgeteld worden, en als de huidige suggestie van de overheid wordt opgevolgd, gaat het 15 tot 20 miljoen meer kosten alleen maar om het Amstelterrein bouwrijp te maken, voordat men zelfs met de fundering kan beginnen!
waarom voldoet otrabanda niet meer? en amstelterrein wel?
geen idee weet wel dat bij harde regen of zoals thomas de geheel emancipatie boulevard en salina niet te begaan was. dus in zo geval
( caliminteit) ziekenhuis totaal onbereikbaar.
en dat is wel wat om rekening mee te houden.
en nu niet een deal maken om de aquelectra restschuld te verdoezelen met eigenaren amstelterrein.
Ik heb nog een vroege 1-aprilgrap van pretminister Constancia: Minister Constancia belooft een algemene ziekteverzekering per 1 april in te voeren. dus over 17 dagen. Maar de wetgeving moet nog het adviestraject afleggen: Sociaal Economische Raad; Georganiseerd ambtenaren overleg; Raad van Advies, Parlement.Het is toch wat, dat een minister de procedures niet kent.
Waar is dat geld vandaan gekomen om dat Amstelterrein te kopen ? Dacht altijd dat de aankoop van zo iets kapitaals, en mind jou, vooralsnog (niet beter wetend) is dat belastinggeld, dus geld van jou en mij. Heb nooit een voordracht aan de staten gezien (niet dat dat veel geholpen zou hebben) het zijn tenslotte 11 jaknikkers. Verder denkend zou het wel eens een vergeten leggaatje uit Colombia kunnen zijn en hoe komt het nou dat plotseling mijn nekharen overeind gaan staan. Die Colombianen hebben hier niet voor joker rondgetourd toch.
Een verhaal wat door de winkeliersvereniging van Otrabanda is geschreven lijkt het wel. De aangedragen argumentatie is ook maar gericht op een bepaald belang, ben het er mee eens dat het amstel terrein ook niet de beste plek is, maar Otrabanda is dat zeer zeker ook niet meer.
Otrabanda is niet meer centraal, er wonen steeds meer mensen richting westpunt, het “centrum” van het eiland verschuift dus mee. Waarom alles richtten op alleen bandariba?
De eerste keuze rondom de UNA is daarom het meest geschikt, indien de bevolking blijft groeien dan zal de uitbreiding van het wonen voornamenlijk naar het westen gaan plaatsvinden. Indien men de huidige plannen bekijkt van de te bouwen woongebieden dan gaat het zeker die kant op.
Een ziekenhuis in een kruip door sluip door stad en ver weg van de te verwachtten aanwas/bewonings gebieden is waanzin, vooruit kijken heet zo iets en niet behoudend maar vasthouden aan oude gewoontes en belangen, dat moet men eens in gaan zien.
@Jopie Goed onderbouwd artikel. Ik roep ook al geruime tijd soort gelijke teksten op dit forum. Het punt is dat het bij de politici niet gaat om wat het beste is voor het volk, maar wat het beste is voor hen zelf. Een doofstomme ezel kan bedenken dat het veel goedkoper is om uit te breiden en te modernisreen op Otrabanda. Daarbij moet er flink geinvesteerd gaan worden in de organisatie van het ziekenhuis. Er worden teveel operationele fouten gemaakt. Er moeten betere checks and balances komen voor de zorg zelf. Het is absoluut niet zo dat de zorg voor de patient erop vooruitgaat wanneer er een nieuw gebouw wordt neer gezet.