CURAÇAO – “Scholieren die zich ingeschreven hebben om te studeren in Nederland, krijgen brieven dat zij niet worden toegelaten”, laat de PAR weten. Sinds begin dit jaar gelden er strengere eisen voor eindexamens en de scholen moeten worden geïnformeerd over deze nieuwe slagingscriteria.
Vanaf het schooljaar 2011-2012 moeten leerlingen voor al hun vakken van het centraal examen gemiddeld een voldoende hebben. Vanaf volgend schooljaar (2012-2013) worden de eisen zelf nog meer aangescherpt: Havo- en Vwo-leerlingen mogen niet meer dan één 5 halen als eindcijfer voor de kernvakken Nederlands, Engels en Wiskunde. Wanneer een leerling niet voldoet aan deze eisen, wordt het diploma niet erkend.
Duidelijk maken
Volgens PAR heeft minister van Onderwijs Lionel Jansen aangegeven een gesprek te hebben gehad met schoolbesturen op Curaçao. “De minister moet echter aan de schoolbesturen zelf duidelijk maken wat de slagingscriteria zijn. Dat doet hij door een gesprek via een officieel decreet. Het verhaal is drie weken geleden in de pers verschenen en de minister heeft nog niets gedaan.”
Brief
Omdat er volgens PAR al brieven op de mat vallen bij studenten dat hun diploma niet wordt herkend, hebben zij de minister een brief gestuurd met vragen. Ze willen dat de minister het parlement het officiële decreet toestuurt waarin de synchronisatie van de voorwaarden om te slagen met die van Nederland, is vastgelegd. Ook vragen zij de minister dit binnen twee weken te doen, aangezien ‘het gaat om de toekomst van onze kinderen die nu risico lopen dat hun diploma niet meer wordt herkend in Nederland’.
100% met je eens Maria
@Tula ook goed als jij het zo ziet.
NL weer de enemy.
maar ik zie het meer als hier lekker dom mijn kinderen een betere studie( toekomst) maarja ik heb dan ook niet op de una gezeten zal het daarom wel verkeerd zien.
Uit betrouwbare bronnen weet ik dat bepaalde -hogere- opgeleiden afgestudeerden studenten van de UNA toch niet in aanmerking komen voor hun vak. Ze zijn niet goed genoeg opgeleid. Oplossing is om een ander baantje te zoeken, jammer dan. En al dat gedoe over wat de PAR voor rotzooi zou hebben achtergelaten, ruim het dan op i.p.v. naar het verleden te kijken.
@Lef, Keep your friends close and your enemies closer
http://www.nuffic.nl/international-students/how-to-prepare/diploma-evaluation
Bij twijfel wellicht hier even kijken of informeren?
Tuna,
Groot gelijk….lekker naar de UNA met z,n allen, precies het niveau voor de pretpaketten.
Met andere woorden,met een beetje geluk studeer je af in de ,, niets weet kunde,,!!!!!
Maar ja als struisvogel met oogkleppen ..is een Curacao,se doctorandes..toch heel wat…toch???
@GJ, je bent volstrekt verkeerd geinformeerd. PAR heeft geen 12 jaar onderwijs gehad.
Bovendien heeft PAE het onderwijs juist gered. Regeringen voor PAR hebben Papiamentu in het onderwijs geintroduceerd. PAR heeft het wet op drie officiele talen aangenomen zodat ook Nederland en Engels officiele talen werden in 2007 naast Papiamentu. In 2008 heeft de PAR het verbod op Nederlands in het onderwijs ogeheven en bij wet vastgelegd dat Schoolbesturen zelf mochten kiezen voor Nederlands Papiamentu of Engels als instrunctietaal. PAR heeft in 2009 ervoor gezorgd dat alle eind examens werden voor voorgezet onderwijs werden gecontroleerd als voorloper op de verzwaarde examen eisen in Nederland. Als gevolg van dat beleid werd de erkenning van Omega ingetrokken. Omdat die school niet voldeed aan de examen eisen. Dit is voor het eerst in de geschiedenis van de Antillen gebeurd. Maar minister van Pueblo Soberano gaf ondanks alle adviezen er tegen de erkenning aan Omega terug.Omega is neit in staat te voldoen aan de examen eisen. Daarom weigert minister Jansen de verzwaarde examen eisen te formaliseren. Omega is de school van een politieke activist van Pueblo Soberano. Minister Jansen is bereid alle diploma’s op te offeren om Omega te redden. Op de website volgende website zijn de onderwijs verdiensten van de PAR in het bijzonder de Leeflang te lezen www.deltaplan.an
@tula goede zaak vraag nog even aan Wiels waarom zijn kinderen wel naar NL gingen voor studie??
@GJ de vorige regering had er geen probleem mee 1 op 1 overname diplomas.
dit jaar zijn de regels veranderd en voor volgend jaar nog meer, dus deze regering moet het aanpakken of afschaffen van naar NL gaan. niet blijven wijzen 2 jaar PS minister van onderwijs
en nu niet meer naar NL Wiels blij, zijn kinderen zijn n og wel naar NL gegaan raar
regeren is vooruit zien maar hier kijken ze alleen maar achteruit en geven anderen de schuld
@ GJ. Juist zij heeft ingezien dat er gehervormd c.q. verbeterd moet worden. Lees www.deltaplan.an en vraag je af wat deze regering ermee heeft gedaan na alle tegenwerking. Nee, deze regering heeft het onderwijs “verbeterd” met een andere naam voor het PSC, met een plannetje voor een Papiamentstalige HAVO/VWO, het verbrassen van geld bestemd voor onderhoud scholen, het geven van een herhaaldelijk uit onderzoek gebeleken dik onverdiende accreditatie aan de Omega-school etc. Daarom is het beter je kind naar de internationale school te sturen zoals bestuurders als Cova, Cooper, Wiels e.a. ook hebben gedaan.Juist in de laatste 1 1/2 jaar is het onderwijs met sprongen achteruit gegaan en kan (bijna) niemand meer in Nederland gaan studeren dankzij de onkunde en laksheid van de huidige minister. Je hebt zeker les gehad van Wiels met z’n grijs gedraaide grammofoonplaat: het is de schuld van de vorige regering.
Maakt niets uit.. wij gaan toch Nederlands verbannen en onze kinderen gaan gewoon naar de UNA! niet meer naar nederland toe.. slavenland
ik geloof dat de PAR 12 jaar lang de minister van onderwijs heeft geleverd. Met name Leeflang heeft er een potje van gemaakt en dit is een van de resultaten van dat wanbeleid..
En nu durven ze hier vragen over te stellen, het moet niet gekker worden!
Waren er geen foto’s te vinden van de Hr Jansen of schaamd hij zich dat hij nog niet heeft getekend voor de toekomst van onze kinderen!.
zolang de Minister, de School Onderzoeken niet onder de loep neemt en scholen die bijvoorbeeld aan hun leerlingen 8 of 9 geven en dat deze leerlingen tijdens het examen voor dat vak maar een 4 halen toch worden beloont met een diploma. Kan het Nederlands Onderwijs de diploma’s uit het land Curaçao niet gelijkwaardig waarderen.
De regelgeving is conform de wet, ook kinderen uit Nederland hebben dezelfde regels
Misschien is het beter dat we onze kinderen niet naar Nederland sturen maar hier in de regio laten studeren.
Vol verwachting kijk ik uit hoeveel van de vertrokken bursalen nog leren of niet een 1 jaar over doen.
wie weet er meer van.
Constancia weet toch wel hoe je toch carriere kan maken zonder diploma`s. Ook Schotte zal diploma`s niet zo nodig vinden, dus als je niet naar NL kunt om te studeren kun je altijd nog de politiek in, maar triest is het wel.