• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De regering heeft op verzoek van het College financieel toezicht (Cft) de soliditeit van de begroting verbeterd, onder andere door op het terrein van de zorg en pensioenen beleid te ontwikkelen dat de begroting meerjarig houdbaar moet maken. Dat staat in de halfjaarlijkse rapportage van het Cft.

Minister Liesbeth Spies van Koninkrijksrelaties heeft de rapportage samen met een brief aan de Tweede Kamer gestuurd. In haar brief meldt Spies ook dat het Cft de definitief vastgestelde begroting van Curaçao van een voorzichtig positief advies heeft voorzien, met ‘inachtneming van een aantal beleidsmatige risico’s’.

Ambitieus
Het nieuwe beleid van Curaçao is volgens Cft voorzien van een ‘gedetailleerde, doch ambitieuze tijdsplanning’. De komende periode zal het Cft er samen met Curaçao op toezien dat deze planning wordt gerealiseerd. In het geval dat de planning niet gehaald wordt, moeten adequate dekkingsmaatregelen worden genomen. “Hier ligt een uitdaging voor Curaçao, dat er tot op heden niet in geslaagd is om aangekondigde beleidswijzigingen, sommige van 2009, daadwerkelijk tot uitvoering te brengen.”

Analyse
Een ander aandachtspunt dat het Cft signaleert voor Curaçao, is het analyseren van de uitvoeringsinformatie. “Deze informatie is over het algemeen beschikbaar, maar een gedegen analyse van deze informatie en de effecten daarvan op de begroting, ontbreekt nog vaak.”

Uitdaging
Curaçao en Sint Maarten staan volgens het Cft het komende jaar nog voor de nodige uitdagingen, naast de druk die de economieën ondervinden van de internationale conjunctuur. “Curaçao zal de ambitieuze hervormingsplannen, zoals de gezondheidszorg en oudedagsvoorziening, daadwerkelijk moeten gaan uitvoeren.”

Rapportage
Het Cft heeft een signalerende en adviserende rol en kan in het uiterste geval de Rijksministerraad verzoeken om het bestuur op Curaçao en Sint Maarten aanwijzingen te geven. De rapportage hieronder betreft de periode april 2011 tot en met december 2011.

[scribd id=85185377 key=key-i44le43ijpa7sdkwn9o mode=list]

7 reacties op “Rapportage Cft naar Tweede Kamer”

 1. Vandaag de krant gelezen??

 2. De jaarrekeningen over 2010 en 2011 zijn ook nodig, maar ondanks herhaaldelijk aandringen heeft het Cft die gegevens nog niet gekregen. Uit die gegevens moet blijken of de situatie in deze jaren is verslechterd of dat er een verbetering is opgetreden. Het Cft zal de luis in de pels van Babaloodin blijven tot hij opgestapt is.

 3. Wat een irrealistisch verhaal! Het wordt tijd om de leden van de commissie te vervangen.

 4. @Che
  he hoe komt het toch dat jij die mensen kent….oh jij bent ook altjd op MAMBO.

  CFT……….ter bescherming van verspilling maar zal wel veel commentaar op ze komen.

  NL moet betalen maar mag niet controleren niet adviseren

  terwijl als deze controles er niet zouden zijn de nieuwe regering er nog meer eigen zkken mee zou vullen.

  waar blijft het geld dat uitbespaard word door geen rente over de schuld te betalen??????
  niet in wegen, niet in onderwijs, niet in……………….maar als ik dit zo schrijf word ik waarschijnlijk wel weer uitgemaakt voor makamba of lid van PAR

  lees dan eerst deze regel voordat je reageert.

  ALS je niets hebt te verbergen, word je alleen maar beter van controles

 5. @ Che. Zolang ze doen wat ze moeten doen en ik garandeer je, dat dat gebeurt, mag het van mij. Nederland houdt dat echt wel in de gaten.

 6. Mensen van CFT zijn meer op Mambo dandat ze onderzoek doen..

 7. Met een begrote winst (fee ipv dividend) van de overheids-NV’s kan het nog wel eens raar aflopen, want Curoil en Aqualectra kennen alleen maar verliezen. Dan gaat ook nog de obligatielening voor het nieuwe ziekenhuis spelen en die moet ook terugbetaald kunnen worden. Wij krijgen nog zwaar weer te verduren.