• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het regent gelekte documenten de laatste tijd, waaronder financiële gegevens van premier Gerrit Schotte. Ook de schulden van minister Nasser El Hakim kwamen voorbij. Versgeperst.com ging de straat op en vroeg voorbijgangers of zij het terecht vinden dat deze klokkenluiders gestraft worden.

De 57-jarige Corrie vindt het zeer zeker terecht. “Ik vind dat ze straf moeten krijgen, omdat het niet alleen om documenten van de belasting kan gaan, maar ook om documenten van Veiligheidsdienst Curaçao. Bepaalde papieren worden niet zomaar geheim gehouden, maar om de nationale veiligheid te waarborgen”.

Lastig
Nishita (25) vindt het een lastige kwestie. “Ze geven soms belangrijke documenten vrij waarmee zaken mis kunnen lopen, of waar mensen zelf in gevaar kunnen komen. Maar het kunnen ook minder belangrijke zaken zijn, waardoor een bedrijf of persoon een slechte naam kan krijgen.”

Privé
Taisiq (43) juicht straffen voor klokkenleiders juist toe. “Dingen zoals belastingopgaves zijn persoonlijke en privé documenten, daar moeten ze vanaf blijven. Ik snap sowieso niet wie dit soort dingen zou willen lekken. Het lijkt me dat je dan geen geliefd persoon wordt!” Hij zegt dan ook niks te maken te willen hebben met de gelekte documenten. “Ik heb ze niet bekeken en heb er ook geen interesse in.”

Inzage
Delilah (54) heeft een andere mening. “Ik vind dat het hele volk inzage mag hebben op de inkomsten en uitgaven van het land waarin zij leven, aangezien zij ook meehelpen hieraan”. Volgens haar betalen mensen belasting om het land goed op de rails te houden. “Ik vind dat ze dan ook het recht moeten hebben om te zien waar hun zuurverdiende belastingcenten naar toe gaan.”

Verschil
Ben (43) is van mening dat het per document verschilt of ze straf moeten krijgen of niet. “Het is misschien wel krom, want hoe bepaal je waar straf op staat of niet? Maar wat ik bedoel is dat bepaalde documenten, zoals documenten waar je ziet dat er flink gesjoemeld is met cijfers, aan het publiek tentoongesteld moeten worden.” De bevolking kan er volgens hem baat bij hebben als er bepaalde dingen gelekt worden. “Maar van andere documenten moeten ze met hun poten van af blijven. Het blijft lastig, omdat meningen verschillen.”

14 reacties op “‘Ze moeten er met hun poten vanaf blijven’”

 1. http://www.atapalabra.blogspot.com/

 2. IIk ben tegen het lekken van de documenten. We willen geen van allen dat onze info op straat komt te liggen, goed of slecht. Als je echter een publieke hoge functie hebt in de overheid vind ik dat je vrijwillig alles open op tafel moet zetten. Dat gebeurd in America tijdens de preseidents verkiezingen ook, ze maken alles openbaar ter inzage van het volk. Misschien moet dat laatste voor alle minister functies ook.

 3. de meningen zijn erg verdeeld tussen straatpubliek en wat hier op de site wordt gezegt. Versgeperst in het vervolg toch een plek uitzoeken waar een betere peiling kan worden getrokken.
  En wat betreft klokkenluiders, doorgaan zolang de gegevens op waarheid zijn gebaseerd

 4. Nu is het dus wachten op de deal tussen Schotte en de Fatum en de zgn oplichting 🙂

 5. Nationale veiligheid? Ik vraag me dan af wat Columbiaanse functionarissen bij _onze_ VDC doen?

  Soms heiligt het doel de middelen. En dit is duidelijk zo’n geval.

 6. De regering Shotte “lees family”is zelf begonnen met lekken uit de VDC .De PAR en de Chef van de VDC moesten de schuld krijgen,een voorop gezet spel, waardoor ze NU (foutje meneer Sonneveld) hun haren uit hun kop trekken,het spelletje is volledig mislukt.Toen was Tromp rijp voor de strop, ook mislukt,scheppie er bovenop bankgegevens te grabel gegooid van Tromp, en toen begon pas tegen reaktie te komen van Tromp cq de bevolking en er gaat nog veel meer komen het is nog lang niet over met lekken. Een hoera voor de KLOKKENLUIDERS.

 7. er moet meer in de openbaarheid komen op dit eiland.
  transaprantie is noodzakelijk voor een goed bestuur.
  alles wat je verborgen kan houden nodigt uit tot fraude.
  politici moeten niets te verbergen hebben………..
  ik lees een paar heel domme reacties van dit straatintervieuw.
  het is me wel duidelijk hoe we aan deze regering zijn gekomen.

 8. @Trabou, Tja helaas weten we niet altijd op wie we stemmen.. Asjes, Jamaloodin, El Hakim. Constancia en Monk hebben vrijwel geen stemmen gekregen en worden toch minister!

 9. mag ik iedereen er even aan herinneren dat in de huidige primaries in de USA alle presidents kandidaten hun volledige financiele situatie alswel belasting aangiften publiek worden getoond en zelfs besproken worden en aangehaeld in debatten, deze heren waren nooit door een screening gekomen, niet door het VDC of door elke andere instantie. Daarnaast is het zo dat als het publiek dit voor de verkiezingen had geweten men nimmer op dit soort crooks had gestemd.

 10. @JdV

  Asfalt wat hier gebruikt wordt, valt helemaal uit elkaar bij de eerste de beste regenbui. Het is net suiker. Dan maar beter drempels gemaakt van klinkers, als die beter blijven liggen.

  @Artikel
  “Bepaalde papieren worden niet zomaar geheim gehouden, maar om de nationale veiligheid te waarborgen”.
  Nationale veiligheid? Mensen weten niet eens waar het over gaat. De nationale veiligheid komt niet in het geding als dhr. Schotte en kornuiten hun (belasting)gegevens openbaar maken.

 11. JHet zijn boeven die de boel aan elkaar liegen en bedriegen.
  Klokkenluiders dienen ten alle tijden beschermd te worden zonder hen zou er nog veel meer onder het kleed geschoven worden wat er anderd nooit onder vaandaan zou komen.
  RESPECT AAN ALLE KLOKKENLUIDERS!
  Wikileaks heeft al eerder gegevens gelekt mbt Curacao. Ik hoop dat er in ieder geval nog veel meer boven water komt.
  Deze figuren dienen met pek en veren de Bon Futuro ingerammeld te worden. Het is werkelijk onvoorstelbaar dat ene Stella van Rijn haar meurende mond houdt. Nota bene als SG van het ministerie van kabouter Schotte deel van uitmaakt.
  Walgelijk.

 12. Waar blijft de transparantie? Ik zou bv graag zien wat het wegenfonds in 2011 heeft op geleverd, en wat er met die gelden gedaan is. aan wegreconstructie.Wat zijn de ramingen voor 2012, en wat zijn de op stapel staande projekten? En geen nieuwbouw in de vorm van drempels gemaakt van klinkers! Asfalt drempels werken net zo goed, maar veel goedkoper!

 13. Documenten zouden gewoon vrij ter inzage voor het publiek moeten zijn, het gaat om zaken die ons, als bevolking allemaal aangaat en dat soort informatie mag niet achter worden gehouden door een overheid, er moet ook niet mee te koop worden gelopen of zo maar als de overheid het achterhoud krijg je een soort geheimedienst achtige toestand en dat is niet democratisch toch?

  Daarnaast is het gebruikelijk in Nederland, dat de media inzage krijgt van alle uitgaven van de Ministers. Leven wij op Curaçao wel in een goeie tijdperk?? Belastingbetalers van Curaçao moeten weten waar hun geld wordt besteed. Dat is pas democratisch!!!! Klokkenluider zijn in het algemeen, een deel van onze democratie!

 14. Belangrijk dat deze documenten in het openbaar komen immers de personen waren niet door de screening gekomen en wat doen Schotte. Hij ontslaat de chef VDC.. en doet daarna alsof er niets aan de hand is.. Volgens mij is dt strafbaar!