CURAÇAO – Ombudsman Alba Martijn heeft in een brief aan premier Gerrit Schotte de premier op zijn plek gezet. Martijn schrijft onder andere dat de premier tornt aan de onafhankelijke status van de Ombudsman. De aanleiding van de spanningen tussen Martijn en Schotte is een uitgelekt verslag over de VDC.

Volgens het Antilliaans Dagblad noemt Martijn de brief die Schotte eerder naar haar stuurde, ‘tendentieus’. Eind februari lekte een conceptverslag van de Ombudsman uit waarin de klacht van een netwerkbeheerder van de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) werd behandeld.

Schriftelijke verslag
Het uitgelekte verslag liet aardig wat stof opwaaien, en de premier wilde uitleg van Martijn over het voorval. Volgens de ombudsman heeft ze telefonisch uitgebreid uitleg gegeven, maar Schotte wilde ook een schriftelijk verslag zien van het incident. “U hebt gemeend mij te kunnen opdragen een schriftelijk verslag uit te brengen. Voor de goede orde heb ik u verzocht uw taakopdracht schriftelijk vast te leggen. Dit is kennelijk bij u verkeerd gevallen.”

Onafhankelijk
Uit de brief van Martijn blijkt dat de premier en zij het niet eens zijn over de taakomschrijving van de Ombudsman. “Anders dan u meent, is de Ombudsman van Curaçao in de uitoefening van haar taak een van de overheid onafhankelijke ambtsdrager.” Martijn is van mening dat als zij de opdracht van de premier uitvoert, dat de onafhankelijke status van de Ombudsman afbreekt. Vervolgens schrijft Martijn dat ze ervan uitgaat dat de opdracht van Schotte een ‘staatrechtelijk misverstand’ is van zijn kant.

32 reacties op “‘Ombudsman functioneert onafhankelijk’”

 1. Esther,
  Het is niet erg meid dat je zo reageert , je kan er tenslotte ook niets aan doen, dat je het zelfde niveau hebt van de huidige slemielen in deze regering.!!
  Helaas hebben ze het voorlopig ( nog ) voor het zeggen op Curacao.
  Dus geniet er nog maar (even ) van ,nu het nog kan.

 2. you rock Alba!!

 3. @ Esther. Kijk naar jullie eigen vieze vuille politiek en kabinet in Nederland die is niet beter dan op Curacao.

  Leuk ballonnetje, maar kan je ook zonder naar de slavernij terug te gaan een vergelijk maken met de huidige of recente politiek op Curacao en in Nederland om je argument kracht bij te zetten of minstens te onderbouwen?

 4. Ik denk dat Esther een kloojn is van Wiels. Hij laat gewoon een aantal mensen reageren op posts.
  Dus dames en heren geen aandacht aan zo’n figuur geven.

 5. Die Schotte heeft echt geen benul van democratie en onfhankelijke instituten. Heeft alle trekken van een dictator, die niet snapt hoe onderdelen van een overheid samenwerken. Ze houden elkaar lekker in het zadel. Asjes, Hakim, Godett. Goed gedaan Ombudsvrouw.

 6. Staatsrechtelijk misverstand is het om aan de onafhankelijke status te komen van de onafhankelijke ambtsdrager:Ombudsvrouw!

  Zo zie je weer hoe makkelijk er gesold wordt met ambtenaren,zelfs niet ambtenaren door politieke figuren!Politiek is vies!!!!

  schone handen is een luxe!

 7. Staatsrechtelijk misverstand is het om aan de onafhankelijke status te komen van de onafhankelijke ambtsdrager:Ombudsvrouw!

  Zo zie je weer hoe makkelijk er gesold wordt met ambtenaren,zelfs niet ambtenaren door politieke figuren!Politiek is vies!!!!

  schone handen is een luxe!

 8. Goed zo, mevr. Martijn! Een kat in het nauw maakt rare sprongen en onze nep MP is al bezig met z’n zoveelste.

 9. Esther.. lekker onafhankelijk worden en je door jou zio gehate NL paspoort inleveren! En geen centjes meer aannemen vanuit Nederland!

  Deal? Hebben wij geen last van criminelen antis en jij niet van makambas!

 10. Alba blijf stevig in jou schoenen staan laat je niet ringelore door een stelletje nobody.Misschien gaan ze proberen jou te ontslaan om een goeie vriend met een verstand van een mossel.

 11. @Esther,

  In het algemeen is een goed of fout niet cultuur/ huidskleur gevoelig….

  Ook al heeft NL haar eigen problemen, hetgeen wilt niet zeggen dat niemand iets mag zeggen over (bananenrepubliek) Curacao…

  Dat jij het eens bent met de huidige regering omdat jezelf anti NL bent, getuigd van je slechte ontwikkeling. Denk maar niet dat de huidige regering van Curacao hier zit om jou een plezier te doen.

 12. @esther: foei! Wat heeft dit nou met makamba te maken. Ben jij het wel met de werkwijze van deze meneer(Schotte) eens dan? Ik hoop het toch niet!

 13. Esther, Ik ben een yu di korsou en ik schaam me voor mensen zoals jij die op corrupte lui stemmen! en blijkbaar heb je er geen problemen mee!

 14. Kijk naar jullie eigen vieze vuille politiek en kabinet in Nederland die is niet beter dan op Curacao.

 15. Jullie zijn zeker allemaal makambas !! Die domme en stomme opmerkingen van jullie allemaal.

 16. Helaas voor Schotte is deze te dame veel te slim voor hem, ook voor die ratatouille die om hem heen zweeft. Haar kennende, laat ze zich niet ringeloren, oppassen dus.

 17. Het is maar goed dat we nog een ombudsman hebben. Nadat Schotte het vertrouwen in de VDC en centrale bank kapot heeft gemaakt richt ie z’n peilers nu op 1 van de laatste waarborgen voor democratie, de ombudsman. Nu nog de gouverneur in diskrediet brengen, anoniem stemmen afschaffen (net als bij Chavez, waardoor je in ieder geval je tegenstanders kan uitsluiten van het maatschappelijk leven) en in december nog een paar Bouterse akties uitvoeren, en de chaos is compleet. DAN kan er in ieder geval op heel grote schaal ongecontroleerd geroofd gaan worden. En Spies zegt daarna: “Huh? Het ging ook allemaal zo snel, waarom heeft niemand me gewaarschuwd?”

 18. ik hou van deze vrouw

 19. En weer probeert gerrit de zaak naar zijn hand te zetten, zijn mening is immers die van de dictatuur, dus moet het wel een goede zijn….toch?

  Hulde voor de ombudsman/vrouw die wel weet waar ze het over heeft en zich niet de mond laat snoeren!!

 20. Schotte heeft nog nooit van trias politica gehoord en het interesseert hem ook niet.

  Ik vond het ook al verontrustend dat het OM vorige week met een persbericht kwam over het lekken. Het schijnt dat het OM dus tegenwoordig ook aan politiek doet. Beangstigend.

  Hulde voor mevrouw Alba Martijn voor het opkomen voor de democratie!

 21. Shotte gaat al constand de fout in (alleen niet als hij op snoepreis is????) maar dit is toch wel de druppel die de emmer over laat lopen.ben benieuwd met welke actie Frente Sivil vanmiddag in hun persconverentie te vertellen hebben,maakt mij niet uit wat als het maar een sterk en krachtig geluid is!.

 22. Alba Martijn (be)FOR(e) president…!

 23. Mw. alba Martijn, like a boss!! super

 24. Goed zo mevrouw Martijn!!!!!!!
  Barbertje moet hangen!

 25. Eindelijk een terechte verdediging tegen de sluipmoordende activiteiten van de regering en statenleden!!
  Hopi bon mevrouw Alba Martijn!
  Dit is de spirit van een ECHTE YU en niet de werkwijze zoals fakemaffiose regeerders/statenleden ten toon stellen !!

 26. Kick butt mevrouw Martijn!

 27. Dat behoort bij onze schijndemocratie.

 28. Deze pretregering meent al onze institutionele strukturen af te breken. Dit terwijl zowel de Gouverneur als de Nederlandse Regering en minister Spies deze oogluikend toelaat. Door en door triest.

 29. LIKE!!!

 30. RESPECT, geen ander woord te bedenken voor onze Ombudsman

 31. Dit is de reden dat zoveel mogelijk instanties onafhankelijk dienen te zijn van de regering.

  VDC kan ook maar beter onder de Gouverneur vallen.

 32. Kijk goed, Stella van Rijn, en neem een voorbeeld aan Alba Martijn!

  Het is toch ongehoord dat onze MAVO 3 premier de wet pretendeert te kennen.