• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Dikke zwarte rookwolken kwamen maandagochtend uit de schoorsteen van de Isla-raffinaderij en zorgden voor een donkere lucht op het eiland. Peter van Leeuwen, voorzitter van de stichting Schoon Milieu Op Curaçao (SMOC) legt uit over het ontstaan van deze rookwolken.

“De ‘Build, Own and Operate energiecentrale’ (BOO) levert energie aan Isla. Als de BOO uitgevallen is, heeft Isla ook geen energie meer. Alle gassen en stoom die zich op dat moment nog in de machines bevinden, moeten weg. Anders is er kans op ontploffing. Het verbranden wordt ook wel ‘affakkelen’ genoemd. Als er goed wordt afgefakkeld, ontstaat er vuur boven de pijpen. Vandaag is er duidelijk niet goed afgefakkeld. Door de half verbrande stoffen ontstaat er zwarte rook”, legt Van Leeuwen uit.

Basisschool gesloten
De middelbare school Maria Immaculata Lyceum heeft door de rookoverlast hele dag haar deuren noodgedwongen gesloten gehouden. “Vandaag is de zoveelste keer dat de rechten van een kind overschreden worden”, legt de voorzitter verder uit. “De kinderen krijgen een erg groot achterstand hierdoor. Wie zorgt dat deze achterstand wordt ingehaald? Het is schandalig.”

Dwangsom
Olieraffinaderij Isla kreeg twaalf januari een dwangsom van 75 miljoen gulden per jaar, als blijkt dat de uitstoot van de Isla hoger is dan de toegestane norm van 80 microgram/m3 zwaveldioxide (SO2) per jaar. “Wij blijven zeer alert. Er staat een meting bij de Joodse begraafplaats. De informatie hiervan hoort openbaar te zijn, maar wij krijgen het niet. Ik heb een officieel verzoek ingediend. Als dit niet helpt, maak ik er een rechtszaak van”, aldus Van Leeuwen.

www.versgeperst.com