• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Nutsbedrijf Aqualectra heeft deze maand een kortingsactie voor mensen met achterstallige betalingen. Wanbetalers kunnen tot tien procent korting krijgen als ze een deel van hun schulden direct overmaken. Versgeperst vroeg mensen op straat of ze begrip hebben voor deze manier van geld genereren.

Danilo (33) vindt het belachelijk. “Ik betaal mijn rekeningen altijd op tijd, en mensen die niet op tijd betalen krijgen nu zomaar korting. Je moet dus blijkbaar wanbetaler zijn om korting te krijgen. Je wordt beloond als je niet betaalt. Ik snap wel dat Aqualectra beter iets dan niets wil hebben, maar ze moeten gewoon een beter beleid opzetten en hun administratie beter bijhouden.”

Agressief innen
De zoon van Richard (64) werkt bij Aqualectra en kan dan ook meepraten over deze discussie. “Aqualectra heeft problemen en heeft nu een tekort aan geld. Nu moeten ze dus agressief innen, want voor Aqualectra pakt dat gunstig uit. Ik begrijp het wel, maar ik vind dat iedereen eigenlijk gewoon hetzelfde moet betalen. Het beleid bij Aqualectra klopt niet en daar zouden ze eerst mee aan de slag moeten.”

Betalingsregeling
Marvis (67) betaalt haar rekening iedere maand op tijd, maar vindt het niet erg dat sommige mensen minder hoeven te betalen voor hun energierekening. “Sommige mensen kunnen het niet betalen. Zij hadden eerst werk, maar nu niet meer en daardoor hebben ze achterstand opgebouwd. Het is goed dat Aqualectra ze een kans geeft, maar het was beter geweest als Aqualectra met mensen een goede betalingsregeling opstelt. Dan betaalt iedereen hetzelfde en krijgt Aqualectra waar ze recht op heeft. Dat zou een betere oplossing zijn.”

Leuk
Eve (63) kan zich goed verplaatsen in mensen met geldproblemen en vindt de actie dan ook goed.  “Ik vind het heel leuk. Sommige mensen hebben geen geld om de rekening te betalen, daarom hebben ze achterstand. Als ze korting krijgen, dan is het iets gemakkelijker voor hen. Eigenlijk zouden zulke mensen altijd korting moeten krijgen. Met kortingen en regelingen kan Aqualectra in ieder geval wat geld binnenhalen.”

Omgekeerde wereld
Wim (62) is docent economie op Curaçao en heeft een stellige mening over de kortingsactie van Aqualectra. “Het is natuurlijk de omgekeerde wereld om mensen die grote schulden opbouwen,  inclusief de ministers, allemaal betalingsvoorzieningen met kortingen te geven. Ik vind dat gewoon niet kunnen. De man die gewoon betaalt, wordt gestraft en iemand die schulden maakt, wordt beloond. Daaruit blijkt dat deze jongens gewoon geen verstand van economie hebben.”

21 reacties op “‘Dit is de omgekeerde wereld’”

 1. Jamaloodin & Hakim:
  ………………………………………….. OPZOUTEN ……………………………………………………………………….
  en ook wel nog ff je rekeningen betalen !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 2. AQ moet gewoon de kraan afsluiten bij Jamaloodin en El Hajim. Kijk maar hoe snel ze betalen!

 3. Jamaloodin pikt water, wanbetalers te over en wie moet er voor opdraaien…..de eerlijke en op tijd betalende consument. Inderdaat de wereld op zijn kop.

  Aqualectra…ga eerst je geld bij Jamaloodin ophalen of mag dat niet van de zakkenvullende WIELS?? U weet wel de broer van de “zeeeer integere” zich politikus noemende Helmin……

  Walchelijk deze vriendjespolitiek en zakkenvullers.
  Bewoners van Korsou….kom in verzet!!!!

 4. Natuurlijk hoort iedereen zijn verbruik volledig te betalen. Producent en distributeur moeten ook rond komen.
  Zij die geen middelen hebben om hun strikt noodzakelijke verbruik, te betalen moeten door een sociale ondersteuning deze minimale levensbehoeften betaald krijgen
  Zij die om welke andere reden ook een betalingsachterstand hebben moeten dit volledig voldoen eventueel met rente.

 5. Dus Hakim/Jamaloodin gaan hier ook gebruik van maken ?????
  Dit kost Aqualectra dan HOPI sen aan gederfde inkomsten! Wel toevallig nu de schulden van deze 2 boeven aan het licht komen dat er korting wordt gegund aan wanbetalers.
  Binnenkort zal ook de eilandsontvanger belasting dus wel met coulante regeling komen voor wanbetalers met achterstallige belastingschulden en gezien laatste lijstjes met betalings/aangifte moraal van ministers/statenleden (velen hebben als laatste aangiftedatum 2002-2005) gaat hier ook HOPI sen verloren !
  Ik weet nu gelukkig wel hoe ik mijn betaalgedrag moet aanpassen !!!!
  $SHAME – $SHAME……………..on YU politicians……………. $SHAME – $SHAME !!!!!!!!!!!!!!

 6. We betalen al voor verlies en gejat. Nu moet ik ook voor wanbetalers betalen? Waar denk je dat ze het geld vandaan halen?? Uit jou en mijn zak.

 7. ik ga één keer per jaar betalen…..altijd leuk zo’n bonus!

 8. Echt omgekeerde wereld. Dit is te gek voor woorden. Ik betaal op tijd mijn rekeningen. Als mijn bank een foutje maakt, word ik direct afgesloten van het een en ander. Maar nu gaan we mensen BELONEN om niet te betalen? Hoe kan dat? Afsluiten.

  @ Evelien, praat jij jezelf niet een beetje tegen?? quote: “Tja, dat komt ervan als je zo graag boven je stand wenst te leven. je moet gewoon leven naar wat je hebt” … dat geldt dan toch voor iedereen? Ook voor de mensen met schulden? Water hoef je niet veel voor uit te geven…. 50 naf max moet kunnen als je een huisje hebt met meerdere mensen. Stroom, neem pagatinu, kun je het zelf in de hand houden. Geen geld is ook geen airco, geen tv, pc, magnetron ik noem maar wat. Maar vaak zijn die rekeningen hoger dan de mijne en dan zeggen dat je geen geld hebt? Tuurlijk zijn er veel erge gevallen, maar zoals je al zei zullen er in veel wijken veel mensen met veel geld (ongeacht afkomst of kleur of wat dan ook want dat doet niet ter zake) hun rekeningen niet betalen en die worden beloond? Want zij leven niet boven hun stand, dus dan mag het?

 9. Nou Evelien, je lijkt psychiater Freud wel. Ook die kon uit een enkele woord of verspreking grote conclusies trekken en jij doet daar niet aan onder.

  Want iemand die het over Yu Korsow heeft is volgens jou
  1. zelf geen Yu Korsow
  2. en kan daarom ook de naam Martina niet hebben
  3. loopt het risico zijn hypotheek kwijt te raken met huis en toebehoren
  4. woont boven zijn stand
  5. en is dus blijkbaar ook veel ziek

  Als ik in een reactie zeg “Nederlanders zijn arrogant’ trek je dan ook de conclusie dat ik dus geen Nederlander ben? Ben benieuwd wat je verder van me weet. Ik laat me graag verrassen.

  Een ding geef ik alvast weg: ik betaal mijn rekeningen op tijd en vind het onzin om korting te krijgen als je dat niet doet. Normaal krijg je boete als je te lang wacht met betalen, geen korting.

 10. @ Evelien. Maar ik begrijp nu wel waar de pijn waar jij last van hebt vandaan komt. Je bent natuurlijk heel boos op de arme Curacaoenaar omdat je risico loopt om je hypotheek van 150.000 florin kwijt te raken en daarmee wellicht ook jouw huis en toebehoren. En dat is natuurlijk allemaal de schuld van die ‘Yu di korsou” die hun aqualrktra rekening niet betalen. Dat is dus de oorzaak van de woede die jou zowat verteert. Ik neem aan dat hier op het forum heel wat reageerders onder dezelfde spanning als jij leven.

  Wat een bagger en baarlijke nonsens.

 11. Het zou een stuk handiger zijn (en rechtvaardiger) als iedereen die op tijd zou betalen 10% (of 5%, ook goed) korting kreeg en wie niet op tijd betaalt (meteen) een (beperkte) boete. Belonen van wat je graag ziet werkt nu eenmaal beter dan belonen van wat je NIET wil zien gebeuren.
  Deze actie is voor mij in ieder geval onacceptabel. Ik ga me verdiepen in zonnepanelen, windmolens en LED lampen, ook al zullen die in geld uitgedrukt niet snel rendabel zijn, met mijn geringe stroomverbruik.

 12. Als deze regering van Aqualectra geen dividend meer kan krijgen en ze nu met een licentie fee opscheept, moet men wel listen bedenken. Bovendien heeft men natuurlijk begrepen dat ministers dit ook voor zichzelf hebben geregeld.

 13. Hm, wacht ff. Hadden een paar van onze ministers niet een betalingsachterstand bij Aqualectra?
  Dit riekt naar (nog meer) corruptie

 14. Kortingsactie is degelijk een goede maatregel voor verbeteren van de cashflow. Maar NIET in een Overheids NV. Het is niets anders dan discriminatie tegenover de goede betaler. De overheid moet komen met betalingsregelingen en subsidies. Of moet zij iedereen een korting geven.

 15. Die 10 procent korting gaan anderen die wel netjes betalen erbij krijgen, ik ga ook leven als een ladron, want dan krijg je overal korting ook bij de belasting met een afbetalingsregeling.

 16. Een bekende maatregel om je cashflow gezond te maken en dat doet SSC met de studiefinanciering ook. Natuurlijk sneu voor de goede betalers.

 17. Gewoon per case betalen. Mensen die bv 1000 verdienen en een bedrag hebben openstaan van 50 is anders dan een minister die illegaal water aftapt en een bedrag heeft openstaan van 200.000 en hij verdiend 20.000 pm.

 18. S.Martina, je geeft eindelijk zelf aan dat je geen YDK bent. Dus je heet geen Martina! Ik vraag me af waarom jij je een Curacaouse achternaam aanmeet, terwijl je het over “die Yu korsows” hebt die hun aquarekening niet betalen. Wist je maar dat er in bepaalde resorten rijke mensen met exhorbitant hoge onbetaalde aqualekra rekeningen wonen. Mensen met zwembaden in de tuin. Wist je dat S.Martina? In sommige arme wijken zijn er mensen die al maanden van water en elektra zijn verstoken, gewoon al maanden.

  Maar ik begrijp nu wel waar de pijn waar jij last van hebt vandaan komt. Je bent natuurlijk heel boos op de arme Curacaoenaar omdat je risico loopt om je hypotheek van 150.000 florin kwijt te raken en daarmee wellicht ook jouw huis en toebehoren. En dat is natuurlijk allemaal de schuld van die ‘Yu di korsou” die hun aqualrktra rekening niet betalen. Dat is dus de oorzaak van de woede die jou zowat verteert. Ik neem aan dat hier op het forum heel wat reageerders onder dezelfde spanning als jij leven. Tja, dat komt ervan als je zo graag boven je stand wenst te leven. je moet gewoon leven naar wat je hebt. Neem een voorbeeld aan mij, ik ken jou soort problemen niet, ik heb geen schulden, wordt dus ook niet snel ziek, Ik leef vooral niet boven mijn stand. En weet je wat, iedereen accepeert mij voor wie ik ben, ik hoef niets aan mijn buurvrouw/man of aan mijn kennissen te bewijzen.

 19. Dezelfde gebeurd bij de belastingen, niet betalen is ook korting. Ik ga ook als een ladron leven dat geeft mij voordeel. Waarom zou ik netjes zijn, de korting die anderen krijgen ga ik straks bij betalen.

 20. Mensen die weinig of geen geld hebben, dus armoede, die moet je tegemoet komen.
  Mensen die elektriciteit illegaal getapt hebben (dus achteraf door Aqualectra ontdekt)
  dubbel laten betalen, kennen wij die iemand? Yayayayaya, dus dat soort mensen geen ruimte meer geven!!!!

 21. Ik ga vanaf nu gewoon ook 10 procent minder betalen. un lei pa tur!

  en die 10 procent mogen ze later ook wel kwijtschelden!