• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Meer dan 50 miljoen hits heeft het filmpje KONY 2012 van Invisible Children inmiddels gehaald. De Kony- Facebookgroep op Curaçao is binnen een paar dagen gegroeid tot 667 leden. Tijd voor actie dus. Op 20 april wordt iedereen op Curaçao opgeroepen mee te doen.

Poster, banners, stickers: alles is welkom in de nacht van 20 op 21 april. Vanaf 20.00 uur is het de bedoeling dat Curaçao massaal de straat opgaat om Kony beroemd te maken.

Kony’s naam
De precieze startlocatie wordt later bekendgemaakt, maar binnen één nacht moeten de straten beplakt zijn met Kony’s naam. “Onze missie is om Kony zichtbaar te maken”, laat Kony Curaçao weten op Facebook. “When the people sleep, We shall rise and in the morning the world will know the name Joseph Kony.” Voor meer informatie over de Kony Curaçao actie, kun je terecht op de evenementenpagina of op de pagina van Kony Curaçao.

Wandaden
KONY 2012 is opgezet door de Amerikaan Jason Russell. Doel van de actie is om de Oegandese guerrillaleider Joseph Kony wereldwijd bekend te maken zodat hij opgepakt wordt. Kony wordt verdacht van wandaden als moord, verkrachting en het inzetten van duizenden kinderen om voor hem te vechten. Via de actiegroep Invisible Children (de kindsoldaten) wordt een filmpje verspreid over Kony en zijn daden.

Gezocht
Het Internationaal Gerechtshof klaagde Kony in 2005 aan, maar heeft hem nog niet kunnen arresteren omdat het leger hem niet kan vinden. In 2008 is het Amerikaanse leger naar Oeganda vertrokken om te helpen met de zoektocht naar Kony. Om te zorgen dat de Amerikanen blijven helpen, moet volgens Russel de hele wereld weten wie Kony is. In de nacht van 20 op 21 april wordt er wereldwijd aandacht besteeds aan KONY 2012 en moeten er overal posters komen te hangen, zoals op Curaçao.

Reacties
De reacties op de KONY 2012 actie zijn niet allemaal positief. Er zijn inmiddels meerdere video’s verschenen die vraagtekens zetten bij Invisible Children. De organisatie zou bijvoorbeeld grof geld verdienen aan de donaties aan het goede doel: 31 procent zou terechtkomen waar het hoort.

Oeganda niet positief
Volgens The Telegraph is ook in Oeganda niet iedereen blij met het succes van KONY 2012: “Wat er verteld wordt in de video is verkeerd”, laat Beatrice Mpora, directeur van een gezondheidsinstantie in Gulu, Oeganda weten. Gulu was het centrum van de rebellenactiviteiten. “Er is hier sinds 2006 niemand van de LRA geweest en we hebben nu vrede. Mensen pakken hun leven op en starten een eigen zaak: hier zouden mensen ons mee moeten helpen.”

www.versgeperst.com