• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De toestand van politiecellen op Curaçao is op sommige punten verbeterd, maar laat nog veel te wensen over. Dat heeft Liesbeth Spies, minister van Koninkrijksrelaties, gisteren aan de Tweede Kamer laten weten. Ze baseert zich op een onderzoek naar het gevangeniswezen op Curaçao.

Het onderzoek werd in opdracht van de gouverneurs van Aruba, Curaçao en Sint Maarten gehouden en is het vierde voortgangsrapport naar het gevangeniswezen op de eilanden. De onderzoekers bezochten onaangekondigd politiecellen bij Barber, Rio Canario, Bon Futuro (Blok 1) en Punda. Verder spraken zij met gevangenen over de toestand.

Verbeterpunten
Over de voltooide renovatiewerkzaamheden van het cellencomplex in Barber laat het rapport zich positief uit. Ook de hygiënische omstandigheden in de politiecellen zijn volgens de onderzoekers ‘aanvaardbaar’. Zaken waar volgens de onderzoekers zeker aan gewerkt moet worden omdat ze sinds de laatste rapportage nog niet verbeterd zijn, zijn onder andere het hanteren van de norm om gevangenen een uur buiten te laten luchten.

Medische intake
Verder verblijven er in het SDKK, Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (het voormalige Bon Futuro), nog steeds tot gevangenisstraf veroordeelden in politiecellen. Ook vindt er nog steeds geen medische intake van arrestanten plaats. Verder moeten gevangenen die langer dan enkele dagen worden vastgehouden enige vorm van dagbesteding krijgen, zoals in SDKK waar leesmateriaal wordt verstrekt.

Rio Canario
Uit het rapport blijkt dat er bijna niets is veranderd aan de toestand in Rio Canario sinds het laatste bezoek in februari 2010. “De situatie in Rio Canario kan als zorgelijk worden gekwalificeerd. Het cellencomplex in Rio Canario is behoorlijk donker, ongeschikt voor het vasthouden van arrestanten in verband met de stank die alleen tijdelijk houdbaar is als men emmers schoonmaakmiddel door de riolering spoelt.”

Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou
De onderzoekers brachten ook een bezoek aan het SDKK. Hun bevindingen waren ook hier kritisch. “Voortgang van verbetering van detentieomstandigheden in Bon Futuro is niet of nauwelijks geconstateerd. Wel kan gezegd worden dat de hygiëne redelijk op orde lijkt te zijn in verhouding tot het verleden. De inrichting moet duidelijk alle zeilen bij zetten om de veiligheidssituatie acceptabel te houden.”

Politieke toestand
In een vergelijkend rapport over Sint Maaren stellen de onderzoekers dat de staatkundige wijzigingen op Curaçao invloed hebben op het gevangeniswezen. “Voor Aruba geldt dat de wijzigingen geen of nauwelijks betekenis hadden, voor de BES-eilanden was er sprake van een goede ontwikkeling, maar voor Curaçao en Sint Maarten leek de staatkundige wijziging zo ingrijpend dat er sprake was van stilstand van feitelijke ontwikkelingen.”

[scribd id=84498200 key=key-1048fplzgj42xlthwsnm mode=list]

6 reacties op “‘Politiecellen Curaçao moeten beter’”

 1. @M Montreux, you’re right… in het vervolg moet ik beter lezen.

 2. Jullie snappen toch wel dat politiecellen voor verdachten zijn, niet veroordeelden? Er zitten dus ook onschuldige tussen en het kan ook jou overkomen dat je daar terecht komt. Het is onmenselijk hoed ie daar zitten. En als je schuldig wordt bevonden krijg je wel ineens een boekje en een betere cel. Dat klopt echt niet.

 3. Spies is gek. Prioriteiten!
  – Onderwijs moet beter.
  – Aanpak bureaucratie moet beter
  – Economische ontwikkeling moet beter.
  – Onderzoeks technieken OM/Politie moet beter.

  Cellen? Moeten alleen meer…

 4. nieuw hotel ,hebben we het dad…beter binnen dan buiten,,jipieelijk toch weer goed,jipie

 5. voordat je de YDK van uit Nederland hun straf laat uitzitten in hun eigen land , dan moet je als Nederlandse Minister je wel indekken dat het redelijk te doen is voor de criminelen die dan geplaatst worden in het oude Bon Furturo. Anders krijgt ze problemen met de tweede kamer,
  read my words, de YDK criminelen kunnen terug gestuurd worden naar land van herkomst. Dit is in de ogen van de Nederlanders in Nederland humaner om hun straf dichtbij de familie uit te zitten.
  En eenmaal uit Nederland en teruggaan na je straf richting Nederland is er dan niet meer bij, omdat je net zoals wij aan de Europese Nederlanders een bewijs van goed gedrag vragen. Ze kunnen wel op vakantie naar Nederland maar geen uitkering e.d. meer aanvragen omdat ze zich niet kunnen inschrijven.

 6. Verwachten ze dan een aantal ministers die de cel in moeten gaan en dus een betere cel willen?