• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Mensen die (staats)geheimen en andere vertrouwelijke informatie lekken staat een forse straf te wachten. Dat laat persofficier Ludmila Vicento van het Openbaar Ministerie weten. Vorige week werden de betalingsachterstanden van ministers bij de belasting en SVB door een anonieme bron uitgelekt.

“In artikel 2:11 van het nieuwe wetboek van strafrecht staat dat reeds het onbevoegd bemachtigen van een staatsgeheim bestraft kan worden met een gevangenisstraf van ten hoogste zes jaar of met een geldboete van 100.000 gulden”, laat Vicento in een persbericht weten. Als een ambtenaar informatie lekt, kan deze zelfs acht jaar cel krijgen, volgens de persofficier.

Geloofwaardigheid
De persofficier meldt verder dat het ‘lekken van niet veredelde (ongeverifieerde) vertrouwelijke informatie verwarring kan scheppen in de samenleving, destabiliserend kan werken voor overheidsorganisaties en kan leiden tot aantasting van de geloofwaardigheid en uitstraling van het land Curacao’.

Aantasting Curaçao
Alex Rosaria, ex-secretaris van Estao di Finansa en leider van PAIS, zegt dat het imago van Curaçao serieus wordt aangetast door het lekken van informatie. “Het feit dat belastinginformatie en bankgegevens die prive moeten zijn, op straat liggen is reden om ons eiland terug op de zwarte fiscale lijst te plaatsen.” In 2009 zorgde Rosaria er voor dat Curaçao op de witte lijst van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESD) kwam te staan. “Voorwaarde voor plaatsing op de witte lijst is dat een land moet kunnen garanderen dat fiscale en bancaire gegevens vertrouwelijk worden behandeld”, aldus Rosaria.

20 reacties op “‘Lekken van informatie is strafbaar’”

 1. dan doen we het toch lekker met de info die openbaar is: slimme actie vandaag van iemand om de vonnissen op te zoeken. Rechtspraak is openbaar!!

 2. je belastinging niet betalen, valselijk inbraakt claimen bij de verzekering, svb niet betalen, smeergeld aannemen, prive uitgaven met je staten creditcard, andere in je dienst auto laten rijden en lagere inkomens opgeven om onder de svb grens te komen is ook strafbaar! hoe zit het met de info over tromp dat heeft schotte zelf laten lekken.

 3. Wiels deed een uitspraak dat alle makambas terug gaan in lijkzakken.. waar was u vicento toen? Ik vraag me af hoeveel u betaald krijgt door de regering maar objectief bent u zeker niet!!

 4. Mevr. Vicento, hoe is het nou mogelijk dat de OM, heel erg laat zelfs, na de tentoonstelling van de PM en schoothond Wilsoe, nu zaken gaat onderzoeken? Wie heeft, als een hysterisch puber, als eerste met geheime gegevens van dhr. Tromp zitten zwaaien tijdens zijn show-conferentie? Waar was de OM? Want Banco di Caribe ging gewoon door met z’n eigen zaken, ging geld doneren als marketingsstrategie alsof er niks gebeurd was, zodat men de incident zo snel mogelijk vergeten kan. Wie had ‘t over het aftappen van telefonen van rechters? Wie is elke keer weer bezig met het lekken van informatie? Komt het scheldwoord Pueblo Soberano u niet bekend voor? Cooper had ‘t, tijdens een radioprograma, ook over een plan om informatie te lekken. Dát is niet strafbaar zo te zien, toch? Degene die verantwoordelijk zijn voor het lekken van informatie krijgen ipv straf een pluimpje in de vorm van pastechi’s. De ex-werknemer van de VDC die informatie “verkocht” had en met de Honoris Clownis mee reisde naar St. Maarten, kreeg als pluimpje een baan bij de douane(?). Waar was de OM? Of is dit ook niet strafbaar? En een laatste vraag mevr. Vicento. Is de OM ook door deze regering omgekocht zodat wij, als volk, geen recht meer hebben? Als dát het geval is, dan kan ik geen andere conclusie trekken dan de klokkenluiders te verwelkomen, want het enige wat ons dan rest is om via de internet wereldwijd aandacht te trekken van internationale organisaties, omdat de OM, wat gerechtigheid betreft, dit langzamerhand ook begint te ondermijnen. De huidige regime met een gigolo als MP, z’n schoothondjes en ieder instituut die aan z’n spelletjes meedoet moeten blootgesteld worden! Dankzij uw MP zitten we nu in een een situatie waar we moeten gaan kiezen tussen de slechte en de minder slechte (woorden van Wiels). Ik kies voor de minder slechte … de klokkenluiders!

  “The cure for the ills of Democracy is more Democracy.” uit Democracy and Social Ethics introduction (1902) van Jane Addams

 5. OM is net zo schuldig als Maffiose regeringskliek door zich te laten “misbruiken” en intimideren !!
  Dat er geen officieel onderzoek wordt gestart of zaak van wordt gemaakt is nog geen bewijs dat alle handelingen correct zouden zijn !!
  Angstcultuur maakt dat niemand meer misstanden uberhaupt durft te openbaren of ter discussie durft te stellen.
  Zelfs instituut als ombundsman/vrouw wordt geintimideerd en monddood gemaakt !!!

 6. Ik snap niet dat Wiels het OM wil veranderen met alleen YDK’s want dit OM is al een schoothondje van deze regering.

 7. Het blijkt maar weer eens dat het OM allesbehalve onpartijdig is. Haatzaaien door de PS pakt men niet aan, strafbare feiten gepleegd door ministers pakt men niet aan, bedreigingen geuit door Monk worden door de vingers gezien en het roemruchte onderzoek rond Dos Santos lijkt ook in de la te zijn verdwenen.

  En sinds wanneer zijn bankgegevens en belastinggegevens “staatsgeheim”? Wat een domheid!
  Daarnaast rept dit zogenaamde onafhankelijke OM geen woord als Schotte met bankgegevens staat te zwaaien, schandalig!

  Je zou je toch kapotschamen als je voor een dergelijk OM zou werken!

 8. Nu dacht ik toch dat Tromp naar het OM was gestapt en hoe is dat afgelopen?

 9. @Herbert

  Dr. Tromp is nog steeds Hfd. van de CB. Ze (pretregering) zouden graag van hem af willen om gemakkelijker hun vieze vingers aan de goudvoorraad te laten komen maar dat wordt een groot probleem.

 10. ik mag toch hopen , als ik lek over vertrouwelijke zaken wat we een scoop noemen me geen boete gaat kosten.
  Ach hoe maken we de pers monddood, stel ik weet dat de benzine over 3 dagen 13 cent duurder word en koop nog snel even 10 miljoen liter benzine voor de prijsverhoging, dan word de verteller van deze inlichting vervolgd? tenslotte kan ik deze goedkope benzine met een extra winst van 13 cent verkopen, ben ik dan ook strafbaar de ontvanger van de inlichtingen?

 11. Volgens de definitie in wikipedia betreft een staatsgeheim enkel de geheimen van overheidsinstituten. De belastingschulden en “giften” zijn niet onderdeel van deze instituten maar van burgers Schotte en Hakim. Ook Ministers staan niet boven de wet. Over de zwarte lijst: Als er een screening vantevoren was plaatsgevonden zouden de transacties en regeerwaardigheid van meerdere ministers hen door de mand doen vallen. Het beste van het oplossen van het probleem is altijd het vermijden ervan. Is dat niet gebeurd, dan is dat een nog grotere staats-falen dan het lekken van de informatie zelve. Het OM pakt de verkeerde kant van het probleem aan.

 12. Jammer dat de persofficier het niet heeft over de aangifte tegen Hakim, over de belastingontduidking van ministers, over de cashtransacties van Schotte (omkoping door vanddijs?), het negeren van rechterlijke uitspraken mbt hoofd veiligheidsdienst, het niet handhaven van milieueisen bij de ISLA, het illegaal bouwen door Santos,..nee allemaal niet zo`n probleem.. Maar als we gaan lekken DAN… goh wat eenzijdig allemaal. Klassejustitie!

 13. waar gaat onze eiland naar toe? het is nu geworden dat als iemand een strafbare feiten begaan word niet bestraft. en ik denk en zie dat een minister is een voorbeeld voor de bevolking en deze moet zijn gedrag altijd toekijken dat hij niet zulke grote fouten doen.en als een gewonnen burger zal Belastingdienst oplichten voor een bedrag van 50 gulden zal hij als een crimineel worden behandeld. mijn vraag is nu welke straf zal deze Minister krijgen wat voor uitspraak zal de Rechter doen tegen over de kabinet Schotte?

 14. typisch ‘Nederlandse’ reactie: als je daar een inbreker of overvaller tegen de grond mept, wordt niet de inbreker veroordeeld maar het slachtoffer omdat die te hard geslagen zou hebben… Zo’n reactie is dit ook. Regels dienen de samenleving, niet andersom. En het is in dit geval maar zeer de vraag of het strafbaar is… het is ook zo dat als hje ‘kennis hebt’ van strafbare feiten het JUIST strafbaar is deze NIET kenbaar te maken.
  En hier is sprake van veel grovere overtredingen/misdrijven die deze gebroeders Dalton hebben gepleegd. Mensen die het lef hebben dat aan de kaak te stellen of daarbij te helpen door informatie te verstrekken, verdienen een pluim.
  Mevrouw Vicento: u heeft, volgens de wet, vast 100% gelijk. Maar intussen is duidelijk dat wetten niet meer gelden op dit eiland en bovendien dat zwaardere misdrijven een overtreding van een wet geoorloofd maken.dat moet u toch bekend zijn…

 15. Als ik het goed begrijp is het opdracht geven om VDC-gegevens aan derden te verstrekken (lees: lekken) dus ook strafbaar.

 16. Waarom doet het OM geen onderzoek naar alle mistanden van deze regering? Waarom mogen ministers wel honderdduizenden schulden hebben bij de belasting en de normale burger niet? en we kunnen deze regering en de overheid niet vertrouwen. Schotte haalt zelfs mensen uit Colombia en Benno om gegevens te jatten van de VDC.. waar was het OM toen?

 17. Mooi! Kunnen we gelijk aan de gang. Ik kan me nog een gevalletje herinneren waarin onze MP openlijk met bankegegevens op de tv liep te zwaaien van het voormalig hoofd van de Centrale Bank, Dhr. Tromp. Dus meneer de persofficier, werk aan de winkel!

  Herbert

 18. C. Rojer

  Helemaal eens. Niets aan toe te voegen.

 19. Belastinggelden behoren de Curaçaoese bevolking toe, zo ook de afdrachten aan de SVB en sinds wanneer zijn gelden die ons toekomen staatsgeheimen. Als iemand van Aqualectra steelt, steelt hij van ons. Als iemand zijn belasting niet betaald steelt hij van ons. Als iemand zijn SVB premies niet betaalt steelt hij van ons (het is nu al bijna zover dat een tekort dreigt voor het uitbetalen van de pensioenen). Lijkt mij DE taak van het OM om deze diefstallen te vervolgen en alsnog op korte termijn te innen. Laat het OM nu de daad bij het woord voegen en een “case” voor de rechter brengen, lijkt mij een prima testcase. Wij, een aanzienlijk deel van de Curaçaose bevolking staat achter die mensen die de genoemde wantoestanden in het openbaar hebben gebracht.
  En laat het OM nu maar eens beginnen met het vervolgen van de heer Gerrit Schotte, die de privé gegevens van een vooraanstaand lid van onze gemeenschap op straat heeft gegooid, dat is pas klokkenluiden. Als hiertegen adequaat door het OM was opgetreden zaten wij nu niet in deze toestanden en waren wij niet de laughing stock van het Caraïbisch gebied geworden.

 20. Dan moet eerst Schotte gestraft worden voor het bekend maken van persoonlijke gegevens van Tromp.