• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Wereldwijd wordt campagne gevoerd voor de arrestatie van Joseph Kony. De actie van Invisible Children hoopt meer bewustzijn te creëren over de wandaden van de Oegandese guerrillaleider Joseph Kony. De ‘children’ hebben inmiddels ook Curaçao bereikt.

Joseph Kony is de oprichter van Lord’s Resistance Army (LRA). Sinds hij in 1986 actief werd, wordt hij van verschrikkelijke misdrijven verdacht zoals verkrachting, handel in seksslaven en moord in Congo, Sudan en Oeganda zelf. Kony zou bovendien 66.000 kinderen hebben die voor hem moeten vechten. In 2005 werd hij aangeklaagd voor het Internationale Gerechtshof in Den Haag, maar tot nu toe is hij niet gearresteerd.

Liever dood
De Amerikaanse filmmaker Jason Russell reisde meer dan tien jaar geleden naar Oeganda waar hij kennismaakte met Jason. De jonge Jason vertelde hem over zijn leven en het vluchten om uit de handen te blijven van de rebellengroep LRA. “Als ze ons arresteren, vermoorden ze ons. Ik wil liever dood zijn dan hier op aarde zijn”, vertelde de jongen aan Russel. De gesprekken met Jason maakte zoveel indruk op de filmmaker dat hij hem beloofde alles in zijn macht te doen om de leider van LRA, Jodeph Kony te stoppen.

Onbekendheid
Toen Russel terugkeerde naar Amerika, stapte hij naar de overheid om zo gerechtheid te krijgen voor de acties van Kony. Helaas kon de regering niets doen, omdat het probleem niet groot genoeg was. 99 procent van de wereldbevolking wist niet wie Kony was. Hier nam Russel geen genoegen mee en hij startte met het doorvertellen over de Invisible Childeren, de kindsoldaten die door Kony worden gedwongen te vechten.

Facebook
Russel probeert de kinderen zichtbaar te maken voor de wereld en roept iedereen op om 20 april 2012 een affiche op straat te hangen. Beroemdheden als George Clooney, Barack Obama en Rihanna hebben inmiddels hun steun toegezegd. Ook op Curaçao begint de Kony-campagne te leven. Via de facebookpagina kun je op de hoogte blijven van de ontwikkelen. Op de internationale website kun je een actiepakket kopen met twee armbanden en het affiche die 20 april op de straat moet hangen.

3 reacties op “Kony wordt wereldberoemd”

  1. Wat nog recent naar voren werd gebracht, de misdaden tegen de menselijkheid die in Afrika plaats vinden, is nog met geen tien pennen te beschrijven. Zijn zeker nazaten van diegenen die “onze” voorouders gevangen genomen en verkocht hebben aan de witmannen.

  2. Oppakken die rot zaak .

  3. Hij lijkt wel op Wiels