• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Uit de resultaten van de conjunctuurenquête van december van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het investeringsklimaat is verslechterd en minder bedrijven een positief resultaat boeken. Bijna 40 procent heeft aangegeven een negatief bedrijfsresultaat over 2011 te hebben behaald.

Het tekort aan financiële middelen wordt, zoals meestal het geval, als belangrijkste investeringsbelemmering genoemd. Ruim 16 procent van de bedrijven geeft dit punt aan.

Overheidsbeleid
Overige belangrijke belemmeringen zijn de verwachting op de markt en het overheidsbeleid. De laatste genoemde belemmering, het overheidsbeleid, is het afgelopen halfjaar toegenomen van 7 naar 12 procent.

Vertrouwen
Voor wat betreft de opinievragen van afgelopen december is het beeld, wat ondernemers hebben van het vertrouwen in de economie ten opzichte van juni 2011, wat minder positief geworden. Meer ondernemers, 47 in vergelijking met 42 procent, hebben aangegeven dat het vertrouwen in de economie is verslechterd.

Toekomst
Het percentage bedrijven dat vertrouwen heeft in de toekomst is het afgelopen halfjaar iets verder afgenomen en wel van 52 naar bijna 49 procent. Het percentage bedrijven dat géén vertrouwen heeft in de toekomst is toegenomen van 20 naar 24 procent.

Matig
Ook de mening ten aanzien van het investeringsklimaat is wat minder positief geworden. Ruim 7 procent van de ondervraagde bedrijven heeft aangegeven dat het klimaat goed is, in juni 2010 was dit 10 procent. Het percentage bedrijven dat heeft aangegeven dat het slecht is, is verder toegenomen van 27 naar 34 procent. De meeste bedrijven oordelen het investeringsklimaat als ‘matig’.

Investeren
Ruim 44 procent van de ondernemers verwacht in 2012 ongeveer evenveel te gaan investeren. Bijna 14 procent verwacht een toename en ruim 14 procent verwacht een afname. Het CBS houdt twee keer per jaar, in juni en december, een conjunctuurenquête onder een aantal bedrijven op Curaçao.

19 reacties op “Investeringsklimaat Curaçao is verslechterd”

 1. @Smile!:

  Inderdaad. Voorbeeldje UTS:

  Abonnement afsluiten voor 16Mbit internet in Sta. Catharina kost nu (toen) slechts 100 gulden per maand, upgrade aanbieding.
  Nu ik ze bel en vraag waarom ik effectief maar 8Mbit internet heb, krijg ik als antwoord: “Dat is de maximale snelheid waar u woont”.

  Dus ik had nooit hoeven upgraden.

  Ter aanvulling; mijn buurman heeft gewoon 24Mbit internet van UTS.

 2. @Smile, volgens ben jezelf nu aan het tegenspreken..

 3. Mijn ervaringen zijn beslist geen statistisch gegeven, maar als bedrijven nu eens snel en beleefd met hun klanten om gaan in plaats van afspraken niet na te komen of helemaal niet te reageren. Ze laten veel handel liggen door pure laksheid en lompheid! En die 80/20 regel zal ook zijn vruchten nog wel verder gaan afwerpen ……….

 4. Wat wil je anders met deze regering !!!!
  Hoe kan zo,n zooitje zakkenvullers nog enig vertrouwen geven en scheppen aan en bij hardwerkende ondernemers??
  Dit is nog maar het begin van alle ellende…en het wordt erger….erger en maar erger !!!!
  En wie betaald tenslotte de rekening………juist ja ,,,,,valt het kwartje ???

 5. Ja Hakim, drie tiende procent gestegen en ik dacht, zal ik nu meteen de vlag uitgehangen of toch maar wachten tot dia di Bandera.Het meest potsierlijke aan je commentaar vind ik, dat je aan, ja, anderen de schuld geeft dat het niet meer is.

 6. Ik heb zelf een bedrijf en ik kan zeggen alles is duurder geworden. Door de hoge benzine prijs hier is alles duurder geworden en ook de producten die ik inkoop. Ik verkoop minder omdat de klant het product te duur vind te worden en zij heeft zelf ook minder te besteden. en nu moet ik straks zgn 80 procent lokaal personeel in dienst nemen.. nee de kans is groot dat ik de stekker eruit haal.. en er zullen weer ydk werkeloos worden..

  en zoals hakim en jamaloodin betaal ik de svb en belasting wel.. als ik die 1 keer niet betaal staat er een deurwaarder voor mijn deur..

 7. En nog durft El Hakim te zegfgen dat de groei 0.3 is. Leugenaars en bedriiegers dat ze zijn.

 8. Tja, ik heb vorig jaar ook mijn bedrijfje maar beeindigd op Curacao.
  Het was niet veel, maar ik zie alleen maar moeilijkheden opduiken.
  Doei……….

 9. en Hakim vandaag nog roepen dat de economie met JAWEL 0,3% gegroeid is, een zeer mooie prestatie noemt ie het zelf, en vergelijkt met US en Europa, misschien dat ie nog wat meer moet onderzoeken maar de US heeft een sterker stijgende groei dan Curacao momenteel, beter even langs zijn optica gaan en brilletje halen. what a joke, 0,3%

 10. lang leve de onafhankelijkheid!

 11. Bijzonder…. en Hali Hali Hakim de Wizard zegt:”Neeee das nie waar!!”

 12. Naschokken kunnen zeer gevaarlijk zijn !

 13. De heer Hakim beweert vanavond in de Amigoe dat de media een negatieve invloed heeft op de groei van de economie. Quote: Minister El Hakim is ervan overtuigd dat de lokale media erop uit zijn de huidige regering zwart te maken door constant negatief over de economische stand van zaken te berichten. Volgens de minister, vergeten de media dat deze vorm van berichtgeving een negatief effect in het buitenland heeft, iets waar het eiland niet op zit te wachten.’Unquote.
  Ik vraag me af of de heer Hakim gelijk heeft. Waarom weer de schuld op een ander schuiven? Of het is 15 jaar PAR regeren of het is nu weer de media. Wat is het morgen? Misschien eens de hand in eigen regeringsboezem steken, mijnheer Hakim? Misschien eens te rade gaan waarom het buitenland (lees: investeerders) terughoudend is? Wie wil zaken doen met een een land waar een aantal ministers eigenlijk niet ministeriabel bleken? Waardoor het hoofd beveiligingsdienst werd vervolgd en tot 3x toe vrijgesproken?

 14. Nos Mes Por ???????????
  MAAR NU EVEN NIET !!!!

 15. Dat (overheidsbeleid) zou ook voor Schotte en El Hakim duidelijke taal moeten zijn!!

 16. rara, door de regering en de corruptie, vorig jaar op vakantie geweest geprobeerd in te breken in de huurauto, raam kapot kenteken bekend nooit iets gehoord

 17. De bandieten zullen wel weer zeggen dat het de schuld van de vorige regering of de Nederlanders is.

 18. Schottenomics/Hakinomics and Jamanomics.

 19. hoe zou dat toch komen?