• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De internationale gemeenschap gaat in op het aanbod van Teheran om de onderhandelingen over het omstreden Iraanse nucleaire programma te hervatten. Ook gaat het radicaalislamitische bewind akkoord met nieuwe inspecties van de VN-atoomwaakhond IAEA.

 
EU-buitenlandchef Catherine Ashton bood Iran dinsdag nieuw overleg aan, namens China, Frankrijk, Duitsland, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten (de zogeheten 5 plus 1). Plaats en datum van de onderhandelingen moeten nog worden bepaald.

Dialoog
De Iraanse onderhandelaar Saeed Jalili had vorige maand in een brief aan Ashton aangeboden het overleg weer op te starten. Ashton hoopt op een aanhoudend proces van constructieve dialoog. Het laatste overleg tussen Iran en de 5 plus 1 had plaats in januari vorig jaar.

Atoombom
De internationale gemeenschap maakt zich grote zorgen over het nucleaire programma van Iran. Israël zinspeelt zelfs op militaire actie. Teheran ontkent echter te werken aan een atoombom.Eerder op de dag maakte Iran bekend dat de IAEA toegang krijgt tot het militaire complex in Parchin. In februari weigerden de Iraniërs de inspecteurs van het IAEA nog de toegang tot de faciliteit.

Datum
In een IAEA-rapport van vorig jaar stond dat in Parchin een speciale ruimte is gebouwd waar tests zijn gedaan die mogelijk wijzen op een militaire dimensie van het nucleaire programma van Iran. Een datum voor het nu alsnog toegestane bezoek van IAEA-inspecteurs is niet gegeven. Die kwamen in 2005 voor het laatst in Parchin.

Tijd
Een diplomaat van het IAEA stelde vorige week nog anoniem dat hij ‘zeer bezorgd’ is over verhalen over een grote schoonmaak op het complex in Parchin. Hij suggereerde dat Teheran de toegang tot de faciliteit mogelijk heeft vertraagd om zo voldoende tijd te hebben om sporen van verdachte activiteiten te verwijderen.

Conflict
Vooral Israël dringt aan op harde maatregelen tegen Iran. Premier Benjamin Netanyahu zei gisteren tijdens een bezoek aan Washington dat de tijd om het Iraanse nucleaire programma te stoppen, bijna voorbij is. Hij verklaarde dat zijn land ‘vastbesloten is om te voorkomen dat Iran kernwapens krijgt’. De Amerikaanse president Barack Obama liet gisteren tijdens overleg met Netanyahu weten nog ruimte te zien voor diplomatie in het conflict met Iran.

© ANP, alle rechten voorbehouden

www.versgeperst.com