• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Ingezonden brieven zijn bij Versgeperst.com welkom. Vandaag ontving de redactie een mail van over de situatie rond de locatie van het nieuwe ziekenhuis.

Eindelijk heeft de overheid besloten af te zien van het voornemen om een nieuw ziekenhuis te bouwen bij de Jan Noorduynweg. Als reden geeft de overheid op dat het te lang zou duren de bestemming van het terrein te veranderen. Iedereen wist dat het terrein aan overstroming onderhevig is. Het probleem is niet de planning, maar wateroverlast. De natuur heeft lak aan regels.

Nu is er gekozen voor het Amstel terrein aan de Nieuwe Havenweg. En ‘toevallig’ net wanneer het bekend is geworden dat het terrein gebukt gaat onder een enorme claim vanwege een financieel ‘gedoe’ tussen de overheid, Vidanova en Aqualectra. Met welk geld gaat men voor het terrein betalen? Of zal dit afgewenteld worden op het nieuwe ziekenhuis project?

Trouwens, ook hier houdt de natuur zich niet aan de regels. Of is men soms vergeten dat het hele gebied van Saliña, Zeelandia en Nieuwe Haven onderhevig is aan overstroming? Na de Thomas ramp was het Amstel terrein praktisch onbereikbaar via de weg. Prachtig nieuw ziekenhuis, dat na een flinke tropische storm alleen met een kano te bereiken is!

Waarom blijft men weigeren te praten over de locatie in Otrobanda, terwijl de overheid verschillende rapporten heeft van experts die duidelijk aangeven dat van alle beschikbare locaties (o.a. Jan Noorduynweg en Amstel), het terrein bij Sehos de beste oplossing is. Het Sehos terrein naast het bestaande ziekenhuis met de nieuwe poli en het Thomas College, biedt meer dan genoeg ruimte voor een geheel nieuw ziekenhuis naast het huidige.

Voordat het oude Thomas gebouw wordt gesloopt, kan er al begonnen worden met de bouw van de specialisten kantoren. Na één jaar is de poli, specialisten kantoren en operatie ruimte klaar in het nieuwe gedeelte, met behoud van een verbinding met het bestaande Sehos. Daarna gaat de bouw van het nieuwe ziekenhuis sectiegewijs door en wordt telkens een afdeling verhuisd naargelang de nieuwbouw vordert. Er is geen sprake van vier tot vijf jaar wachten om dan pas gebruik te maken van wat er met zoveel geld is gebouwd…

Zelfs de financiering komt voordeliger uit indien het nieuwe ziekenhuis naast het oude wordt gebouwd. Op elk andere locatie moet 300 of 400 miljoen geïnvesteerd worden om pas na 4 tot 5 jaar te kunnen genieten van de investering. In het geval van het Sehos terrein wordt het eerste jaar 50 tot 60 miljoen geïnvesteerd, opdat de chirurgische afdeling en specialisten meteen na een jaar kunnen genieten van een modern gebouw. Zo worden er jaarlijks vergelijkbare bedragen geïnvesteerd en kan men meteen de vruchten hiervan plukken.

De schuldenlast wordt anders, omdat de investering meteen resultaat boekt, zonder dat men 4 tot 5 jaar moet wachten. Hierdoor worden de kosten van financiering en aflossing aanzienlijk minder, totdat Sehos zelf een nieuw ziekenhuis zou kunnen bouwen. Alle opeenvolgende regeringen weten dit. Het heeft er veel van weg alsof politici niet geïnteresseerd zijn in de beste locatie, de financieel meest voordelige voor een nieuw ziekenhuis.

Het begint erop te lijken alsof men het ziekenhuis weg wil jagen van waar het nou staat om een winstgevend handeltje te drijven met investeerders die geen belangstelling hebben voor de volksgezondheid, maar wel in lucratieve zaken doen met het Sehos terrein voor de bouw van hotels en luxueuse woningen in het stadscentrum. Hier valt goed mee te verdienen, veel meer dan in volksgezondheid, zo laten Federashon Otrobanda (FO), Plataforma Otrobanda (PO), en Sosiedat Komersial Otrobanda (SKO) weten.

9 reacties op “Ingezonden: Het nieuwe ziekenhuis”

 1. Eindelijk!!!!! dit is een goed bedacht plan. Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) hier in Amsterdam oost werd ook zo helemaal verbouwd. Eindelijk!!!!

 2. Ik verwacht de mensen van de Federashon Otrobanda (FO), Plataforma Otrobanda (PO), en Sosiedat Komersial Otrobanda (SKO) ook vanavond bij SSK.

 3. Moet het parlement zich niet buigen over de aankoop van het terrein?

 4. Kosten van AQ op de RVC persoonlijk verhalen. Dit kan nu per wet dus ook toepassen!

 5. De spijker driemaal op zijn kop!

  Er zijn NATUURLIJK weer andere belangen, zoals immers ALTIJD met die gangsters die zich regering noemt. (Ik zeg met name; ‘die zich regering NOEMT’)

 6. Ik vrees, dat er nu niets meer aan te doen is en de lening is “geritseld” of GERRITseld. Het terrein is voor 10 miljoen meer gekocht dan de oorspronkelijke prijs en aan rente zijn ze NAF 140.000 per maand kwijt en natuurlijk zit dat in de exploitatiekosten. De schade, die de RvC van Aqualectra hierdoor heeft veroorzaakt en waarvoor de RvC aansprakelijk is, zal uiteraard niet verhaald worden en ook Amparo dos Santos heeft de nodige miljoenen schade op zijn geweten. Voor het ziekenhuis zelf is er nog geen cent binnen dus voorlopig blijft het bij de eerste steen in mei 2012. Als het er ooit van zal komen zal de bar in het restaurant de naam “Jacinta” krijgen en de urologie-afdeling “Gerrit”.

 7. Ze zijn kip zonder kop!!! Op Curacao elkaar vechten is hun specialiteit. Als ze zo door gaan Curacao zal zonder niks blijven. Alle andere eilanden, zelfs Bonaire, gaan ons voorbij !!!

 8. Ergernis, op 05-03-2012 om 10:07 schreef:
  De spijker op zijn kop!

  I second that.

 9. De spijker op zijn kop!