• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Een reeks verwoestende tornado’s heeft gisteren in het midden van de Verenigde Staten het leven geëist van zeker 31 mensen. Een klein plaatsje in de staat Indiana is volgens getuigen zelfs vrijwel weggevaagd door een wervelwind.

“Dat is onze informatie: Marysville bestaat niet meer”, zei de Amerikaanse senator Dan Coats uit Indiana. De bijzonder krachtige stormen hebben vele huizen versplinterd, een gevangenis beschadigd en auto’s weggeblazen in vier Amerikaanse staten. Trucks en autobussen werden als speelgoed over het landschap verspreid.

Slachtoffers
Volgens de autoriteiten zijn vijftien mensen om het leven gekomen in Indiana. In de aangrenzende staat Kentucky kwamen zeker twaalf mensen om, in Ohio drie mensen en in Alabama één. Het totale aantal dodelijke slachtoffers door tornado’s in één week is daardoor opgelopen tot 41.

Vermisten
Hulpdiensten zoeken op tal van plaatsen naar vermisten. Bij het plaatsje Henryville in Indiana zochten de autoriteiten met nachtzichtapparatuur en speurhonden naar een vermist jongetje van negen jaar. In Salem, op enkele tientallen kilometers van Henryville, vond de politie een meisje van ongeveer anderhalf jaar levend in een veld. Ze was alleen. Het was onduidelijk wie haar familie is.

Nieuwe tornado’s
De National Weather Service had melding gekregen van 83 tornado’s in acht staten. De stormen leken vandaag iets af te zwakken. “Maar het is misschien nog niet afgelopen”, zei John Hart, meteoroloog bij de Weather Service Storm Prediction Center in Oklahoma. Hij vreest dat zich in de komende uren nieuwe tornado’s vormen. De heftige stormen versterken de vrees dat 2012 net zo een slecht tornadojaar wordt als vorig jaar. Toen werden 545 mensen gedood door de krachtige stormen. 2011 was het dodelijkste tornadoseizoen sinds 1936.

© ANP, alle rechten voorbehouden

www.versgeperst.com