• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Duikers met decompressieziekte kunnen momenteel niet in Curaçao worden behandeld. De druktank in het Sint Elisabeth Hospital is vanwege een verbouwing al een poos buiten werking. Wanneer de nieuwe tank wordt gebruikt is onbekend, bevestigt persvoorlichter Hillary Staal.

Duikers die zich niet aan veiligheidsvoorschriften houden en langer op bepaalde dieptes blijven dan toegestaan, of te snel opstijgen aan het einde van hun duik, kunnen decompressieziekte krijgen. Ze hebben dan teveel stikstof in hun bloed opgebouwd. Door behandeling in een decompressietank kan het stikstof worden uitgewassen.

Behandeling op Curaçao
Op de vraag waar duikers met decompressieziekte op Curaçao terecht kunnen, moeten verschillende afdelingen van het ziekenhuis het antwoord schuldig blijven. Dokter Valereano, die de decompressietank van het Sehos bedient, zit al sinds december ziek thuis.

Druktanken op Curaçao
Wanneer een duiker decompressieziekte heeft, moet hij snel worden geholpen. Nu duikers niet terecht kunnen in het St. Elisabeth Hospital, is de hamvraag waar ze wél naar toe kunnen. Duikinstructeur Hans Pleij van Curious2Dive helpt zo nu en dan als vrijwilliger bij decompressiebehandelingen. “Mensen moeten nu naar Bonaire vliegen voor een behandeling. De Koninklijke Marine helpt vast ook in geval van nood, maar zij beschikken waarschijnlijk alleen over een tank als mariniers duikoefeningen krijgen.

Koninklijke Marine en Miami Diver
Persvoorlichter Vanessa Strijbosch van de Koninklijke Marine durft geen uitspraken te doen over de permanente aanwezigheid van een decompressietank op hun terrein. “Ik zal dit uitzetten bij mensen die zich bezig houden met duikkundige zaken.” Het commerciële duikbedrijf Miami Diver International beschikt volgens verschillende bronnen over een decompressietank. Een medewerker van het bedrijf bevestigt dit, maar is terughoudend met het geven van informatie: “Wij zijn geen ziekenhuis, we hebben de druktank slechts voor eigen gebruik. Recreatieve duikers op het eiland kunnen bij ons niet voor behandeling van decompressieziekte terecht.”

Imago
Duikinstructeur Hans Pleij van Curious to Dive duikt al zo’n veertig jaar. “Ieder jaar komen er duizenden mensen op het eiland duiken. Het is dan ook te zot voor woorden dat Curaçao al maanden zonder werkende decompressietank zit.  De duikbusiness op Curaçao is een miljoenenbusiness. Dit is erg slecht voor het imago van onze branche.”

Nieuwe decompressietank
Deze week heeft het ziekenhuis een nieuwe decompressietank gekregen, maar wanneer deze in werking treedt is niet bekend. Persvoorlichter Staal zegt verrast te zijn over de berichten van de nieuwe druktank.  “Ik las het vanochtend in de krant, maar het ziekenhuis is zelf nog niet ingelicht over de nieuwe druktank.” Minister Jacinta Constancia van Gezondheid kon vandaag niet worden bereikt om op deze kwestie te reageren.

17 reacties op “Decompressieziekte nu niet te behandelen”

 1. Vind het raar dat de “dode-bomen” media dit niet oppikken… Maar ach, economisch gaat het toch goed… een paar toeristen minder maakt niet uit..

 2. een lekje wereldwijd naar reisburo’s en het ministerie van volksgezondheid in Nederland kan geen kwaad!.

 3. Enkele dingen in dit bericht kloppen ook niet helemaal:
  Valeriano is al +3 jaar persona non grata bij druktank afdeling en ook is hij geen Dr.
  tevens is de tank in SEHOS al ruim 2 jaar uit de running.

  De Duikoperators houden zich stil en hopen op het beste, het is niet in hun voordeel om het gebrek van een goede deco kamer aan de grote klok te hangen.

  Het is een schande dat iemand die minister Constancia en Curacao als duik locatie zo goed als het kon heeft veilig gesteld geen steun heeft ontvangen en nu tegen zijn zin in NL zit.

  Dan hebben we het niet eens over amputaties die je kan voorkomen en wonden die je kunt laten genezen met een deco kamer en een in hyperbare geneeskunde gespecialiseerde arts. Ik hoop niet dat vrienden, familie of naasten van Constancia ooit deze behandeling nodig heeft en door haar nalatigheid een ledemaat moet wissen…

 4. Naf 300.000,00 voor een verbouwingkje?? met dit geld bouw je een komplete vila?

 5. Ook de mensen die nagelaten hebben hun klanten, over het wel of niet aanwezig zijn van een decopressie-tank, te informeren kunnen volgens mij ter verantwoording worden geroepen.

 6. De Curaçaosche Duikoperators moeten per direct al hun internationale contacten informeren over het niet aanwezig zijn van een decompressie-tank op Curaçao. Als er een ongeluk gebeurd kunnen de nabestaanden Curaçao of de instanties die deze decompressie-tank ter beschikking hadden moeten hebben, verantwoordelijk stellen. En laten wij dan hopen dat het geen Amerikaans slachtoffer betreft want dan zijn wij met z’n allen failliet.

 7. @Linda, daarom dien je ook ff te informeren voordat je op vakantie gaat, en als mensen dit doen dan zullen er geen toeristen meer komen naar Curacao. Het eiland is afgelopen 1.5 jaar afgedaalt naar nivo Haiti en het zal alleen maar erger worden. Als ik pensionado ben zou ik ook hier weggaan want er is geen zorg hier.
  Maarja het volk blijft het maar accepteren…

 8. Ach, het is al jaren zo slecht. De zorg is in het algemeen zeer slecht. Je wil sowieso niet in het ziekenhuis belanden, maar het Sehos is helemaal erg. Er zijn veel mensen die hier onnodig dood gaan omdat de ambulance te laat komt opdagen; verkeerde diagnoses gesteld worden of infecties oplopen.
  Hier op het eiland moet je extra conservatief duiken.

 9. @cur eye, bedankt voor de informatie, laten we hopen dat door de openheid en kennisuitwisseling via dit medium, er een paar mensen wakker worden en deze incompetentie kan worden aangepakt. Toerisme een pijler noemen van onze economie en dat dit…Hakim en Constancia zullen wel weer in alle talen zwijgen..die gaan alleen in de pers met goed nieuws…(of wat beloftes).

 10. Duikers kunnen niet geholpen worden ,mensen kunnen geen tentanus prik krijgen ,aphotekers komen medicijnen tekort en ga zo maar door,,met andere woorden…als je ziek word of medische hulp of medicijnen nodig heb ,dan heb je een “”levens bedreigende probleem! Eigenlijk lijkt het net alsof er geen dokters en ziekenhuizen bestaan op dit eiland,,een eiland zonder medische hulp! Dat zetten ze er niet bij als je een vacantie boekt naar Curacao he?….””.Mooi eiland,mooie stranden,maar voor mediche hulp moet u naar de buurlanden,want wij kunnen u niet helpen!! “”

 11. Zelf een behandeling gehad van de fantastische jonge arts genoemd in de reactie van Cur Eye en van dichtbij meegemaakt hoe cruciaal het is om een decompressietank te hebben op een van de top duikbestemmingen ter wereld. Het Sehos en de SVB waren hierbij ongeloofelijk onkundig en niet meewerkend. Het kan een kwestie van leven of dood zijn, of voor je leven verlamd als je niet op tijd de juiste behandeling krijgt.

  Vreselijk om te zien dat mensen die de juiste kennis en kunde hebben op zo’n manier worden behandeld en dat de veiligheid van een van je belangrijkste economische inkomstenbronnen – de toerist – op zo’n manier in gevaar wordt gebracht.

  Minister Constantia, zorg aub dat deze zaken (+ nog veel meer medische prioriteiten, zoals ambulances en ambulancepersoneel, betalingen van medische instellingen, etc.) op orde worden gebracht, niet alleen voor de toerist maar juist voor iedere inwoner van Korsou! De personen en instellingen die wel wat willen betekenen voor de samenleving op dit gebied wordt het simpelweg onmogelijk gemaakt. Mails blijven onbeantwoord en acties blijven uit. Ik geloof dat er maandag een demonstratie is voor het aftreden van onze regering, na het lezen van dit soort berichten begin ik te twijfelen of ik daar niet heel hard mee zou moeten doen.

  Het CTB stelt een keurmerk in voor duikscholen, misschien moeten zij ook eens kijken of er niet een keurmerk moet komen voor de duikbestemming zelf. (met als eisen; een decompressietank, personen die die behandeling kunnen doen, rifbehoud over het algemeen, geen zooi meer de zee in, lionfish bestrijding….. ik kan nog wel even doorgaan…) Je kunt nog zo goed zijn als duikschool, decompressieziekte kan gebeuren, keurmerk of niet!

  Please mensen en media, grijp dit aan om een statement te maken, dit KAN NIET! + mocht je dit nou ooit zelf of in je omgeving meemaken, doe maar een schietgebedje en zorg dat je een goede verzekering hebt (DAN) + neem contact op met hun, de marine, de ambassade, whatever, en zorg dat je zsm in Bonaire terecht komt waar ze wel gewoon een tank hebben. Ik zou het persoonlijk niet weer willen proberen bij het SEHOS waar ze longfoto’s (!) gaan maken en je 4 uur met een lullig zuurstofmasker laten liggen terwijl je in diezelfde tijd al een decompressiebehandeling had kunnen hebben in een tank!

 12. @Cur Eye
  Dank voor het uitgebreide en correcte stuk. Ik had er over gehoord en wilde het plaatsen.
  Dank hiervoor.
  Shame it is, shame on all responsible for this.
  Wil je het niet even plaatsen op “ingezonden: van de Amigoe en Antilliaans Dagblad. Het is belangrijk genoeg.

 13. Wat werkt nou weer niet bij het hospitaal? En waarom nu pas in de nieuws als dit sinds december 2011 gaande was? En het feit dat er van een nieuwe druktank zelfs bij de persvoorlichter geen kennis was is gewoon belachelijk. Wie handelt daar nou met de informatie? En wanneer krijgt de hospitaal een nieuwe MRI? De patiënten zitten hier ook allang op te wachten. Ik wil niet eens denken de plannen om de nieuwe hospitaal op de Amstel terrein te bouwen, een naam die de premier zelfs verboden had te gebruiken. Sorry Erasmus, maar het is en blijft de AMSTEL terrein. A.M.S.T.E.L.!

  Welkom to Curaïti …..

 14. Niemand weet blijkbaar dat de afgelopen 2 jaar nagenoeg alle duikongevallen werden behandeld door een jonge arts die op Curacao is opgegroeid. Zoon van een bekende huisarts. Deze arts is Nederland gespecialiseerd in hyperbare geneeskunde. Heeft alle papieren als duikarts en was de enige persoon die met een “deco tank” kon behandelen.
  Ruim 2 behandelingen per week in de kamer bij Miami divers. Ik weet niet hoeveel patienten van permanente verlamming of erger zijn gered.
  Vraag de duik operators maar, naar wat de gevolgen kunnen zijn voor het duiktoerisme als er een ongeval gebeurd en er is geen medische proffesional aanwezig…

  Minister Constancia, in al haar wijsheid, heeft deze arts, die vloeiend papiamentu kan en meer buchi knuku is dan anyone I know niet de benodigde ontheffing gegeven die een zogenaamd “niet-landskind” nodig heeft om hier een medisch vak te beoefenen.
  Om te zorgen dat hij niet zijn medical license verliest, (artsen moeten daarvoor officieel behandelen) heeft hij zijn huis moeten verkopen en met zijn jonge gezin afgelopen zondag vertrokken naar Nederland.

  Niet landskind? Alleen niet geboren op Curacao, maar hier opgegroeid weet meer van onze cultuur en onze gebruiken dan 9 van de 10 mensen die hier op straat lopen.
  Met zijn kennis, hadden enkele diabetici hun ledematen niet geamputeerd hoeven worden.

  Wat een blunder, wat een onkundige minister en what a depressing shame for my island.

 15. De regering sluit elke aansprakelijkheid uit, want dat zou 10-tallen miljoenen gaan kosten. Kijk maar wat de RvC’s kosten met hun blunders. Namen? Amparo dos Santos.

 16. Is toch te gek dat Curacao slechts een man heeft die de decotank kan bedienen
  Kom naar het eiland on
  M te duiken en is er geen tank die bedient wordt
  Snel iets aan doen evt met mensen uit Bonaire
  Weet dat daar een hele groep is die dit kunnen
  Succes

 17. Het is toch van de zotte dat de marine of een commercieel bedrijf moet voorzien in de faciliteiten die al lang aanwezig zouden moeten zijn in een land waar Duiken een van de belangrijkste touristische trekpleisters is.

  Zet die tank even op een locatie neer waar niet verbouwd wordt en zorg dat dat ding operationeel blijft! Het zal toch zeker niet ook zo zijn dat wanneer er een verbouwing is in de operatiekamer, er geen spoedbehandelingen aangenomen worden (bij wijze van.. ik weet dat er meerdere kamers zijn)?

  Het kan soms een kwestie van leven en dood zijn met dit soort zaken en door de laksheid / slechte voorbereiding van een dergelijke verbouwing kan dat dus mensen fataal worden. Ben benieuwd of iemand hiervoor aansprakelijk gehouden kan worden.